Haberler

Obur Kuşlara 2 Bin Yuva

Güncelleme:

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ormana asılması üzere 2 bin kuş yuvası yaptırıldı.

Günde kendi ağırlığının iki katı kadar orman zararlısı böcekle beslendiği belirtilen böcekçil kuşların barınabilmesi için Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlık alanlara asılmak üzere 2 bin kuş yuvası yaptırdı.

Türkiye'nin "Kereste başkenti" olarak nitelendirilen Dursunbey'de kurulu bir firmanın sahibi Adnan Çanakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünün kuş yuvası yapımı ihalesini kazandığını belirterek, temmuzda başladıkları yapım işinin bitme aşamasına geldiğini söyledi.

Zararlı böcekleri yemesi için ormanlara takılacak 2 bin yuva yaptıklarını dile getiren Çanakçı, şöyle dedi:

"Projeye uygun üretildi. 17x17 santimetre genişliğinde ve 23 santimetre yüksekliğindeki yuvalar, yağmur ve güneşe karşı korunaklı yapıldı. Ön kapakları açılıp kapanmaya müsait. Üzerine ahşap koruyucular sürülecek. Yuvaların giriş delikleri 35 milimetreden 30 milimetreye düşürüldü. Büyük kuşlar içeri girip yavruları yiyormuş. Ayrıca ağaçkakan gibi kuşlar deliği büyütüp yuvanın içine girebiliyormuş. Bu nedenlerle geçen yıla göre hem delik küçültüldü hem de çevresine metal aparatlar yerleştirildi. Önceden yeşile boyanıyordu, bu yıl ağaç gövdesi renginde olacak."

Kuşlar ağırlıklarının iki katı böcek yiyor

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın ise ormanlarda zarara yol açan böceklerle mücadelede, çeşitli metotlar uygulandığını belirterek, bunlar içinde en uygun yöntemin biyolojik mücadele olduğunu söyledi.

Bu çerçevede böcekçil kuşları korumak ve çoğalmalarına yardımcı olmak için ahşap kuş yuvaları yaptırılarak ormanlara asıldığını dile getiren Yalçın, şunları kaydetti:

"Birçok araştırmadan sonra kuşların korunması ve böcek popülasyonu üzerindeki azaltıcı etkilerinin devamını sağlamak gayesiyle ormanlara kuşların isteklerine uygun özellikte tahtadan yapılan yuvalar asılması yöntemi keşfedilmiştir. Bu yuvaların amacı böcekçil kuşların üreme şartlarını iyileştirerek ve dolayısıyla sayılarının artmasını sağlayarak ormanın böcek zararlarına karşı korunmasını temin etmektir. Kuşlar çok hareketli olduklarından fazla enerjiye ihtiyaçları vardır, bu sebeple oburluk derecesinde besin tüketirler. Araştırmalar, bir kuşun, günde kendi ağırlığının iki katı kadar böcekle beslendiğini ortaya koymaktadır. Böcekçil kuşlar yavru dönemlerinde hayvansal, ergin dönemlerinde ise hem hayvansal hem de bitkisel gıdalarla beslenirler. Tükettikleri böceklerin önemli bir kısmı ormanlarımıza zararlı olan böceklerin larva ve erginleridir."

Yalçın, ormanlara astıkları küçük tip yuvalarda, genellikle baştankara, Anadolu sıvacısı ve bahçe kızılkuyruğu gibi kuş türlerinin yuvalandığını belirterek, "Geçen yıl orman bölge müdürlüğümüz sınırları içindeki alanlara 2 bin suni kuş yuvası asılmıştı. Bu yıl da yine 2 bin kuş yuvası yaptırılarak ormanlara asılması planlandı. Şu anda kuş yuvaları imalat aşamasında. Ekim sonuna kadar ormanlara asılması tamamlanacak" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA / Güncel

Dursunbey Balıkesir Çanakçı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title