Haberler

Obsidyen Taşına Talep Artıyor

Sarıkamış ilçesinde çıkarılan ve siyah, yeşil, koyu kahve gibi renkleriyle başta takı olmak üzere birçok sektörde kullanılan obsidyen taşına olan talep artıyor.

Sarıkamış ilçesinde çıkarılan ve siyah, yeşil, koyu kahve gibi renkleriyle başta takı olmak üzere birçok sektörde kullanılan obsidyen taşına olan talep artıyor.

Atölyelerde çeşitli aşamalardan geçtikten sonra yüzük, küpe, kolye, bileklik, tespih ve hediyelik eşya olarak halkın beğenisine sunulan obsidyen taşı, günün stresinden arınmak için son yıllarda sağlık merkezlerinde de kullanılmaya başlandı.

Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obsidyen taşına son günlerde yoğun ilgi olduğunu belirterek, taşın hak ettiği yere gelmeye başladığını söyledi.

Yaklaşık iki yılda yurt içi ve yurt dışında düzenlenen fuarlara katılarak, obsidyen taşının tanıtımını yaptıklarını ifade eden Ermiş, " Sarıkamış'ta çıkarılan obsidyen taşını tanıtmak ve pazarlamak için yoğun çaba gösteriyoruz. Fuarlarda bu taşı gören ve özelliklerini öğrenen kişi ve firmalar bizi arıyor" diye konuştu.

-"Obsidyen taşı marka olacak"-

Obsidyenin ilçede yeni bir sektör oluşturmaya başladığını dile getiren Ermiş, şunları kaydetti:

"Fuarlarda yaptığımız tanıtımlardan sonra obsidyen taşına olan ilgi arttı. Yurt dışından takı ve hediyelik eşya, yurt içinden ise otantik mobilya yapımında kullanılmak üzere büyük talep var. Kişi ve firmalar, gerek spa taşı, gerek takı malzemesi konusunda, gerekse mobilya üretiminde bu taşı kullanmak istediklerini söylüyorlar. Görüşmeler devam ediyor. Umarız daha çok tanınır, Sarıkamış'taki bu maden daha iyi değerlendirilir ve ilçeye daha ciddi katkılar sağlar."

Kentteki kuyumcuların da artık obsidyen taşı ürünlerini alarak, kendi dükkanlarında satmaya başladığını anlatan Ermiş, kaymakamlık olarak kursiyerlerin üretmiş oldukları ürünleri kendi satış merkezlerinde de satışa sunduklarını söyledi.

Kış sezonunda Sarıkamış'a 30 bin civarında yerli ve yabancı turistin geldiğine de değinen Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş, "Amacımız bunları onlara daha iyi tanıtmak. Bu şekilde, obsidyen taşının kullanımının yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Nasıl oltu taşı Türkiye'de, dünyada biliniyorsa, Sarıkamış'taki obsidyen taşının da aynı şekilde bilinmesini istiyoruz. Yani Sarıkamış obsidyen taşı marka olacak" diye konuştu.

Obsidyen taşı dünyanın en eski aynası, silahı, bıçağı, süs eşyası ve takılarının yapımında kullanılan volkanik kökenli bir cam türü olmasının yanında en eski şifa taşı olarak biliniyor.

Siyah, yeşil ve koyu kahverengi renkleri olan bu taşlar, son yıllarda da sağlık merkezlerinde ve spalarda hem günün stresinden arınmak hem de fizik tedavinin bir parçası olarak kas iskelet sistemi sorunları için kullanılıyor.

Muhabir: Hüseyin Demirci / Ayşe Yıldız

Yayıncı: Tevfik Işık - KARS

Kaynak: AA / Yerel

Erdoğan Turan Ermiş Sarıkamış Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title