Haberler

Obama: Türkiye'nin Müdahil Olması Lazım

Güncelleme:

Obama, IŞİD ile mücadelede Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün gibi Sünni ülkelerin "adım atmalarına" ihtiyaç olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadele stratejilerini çarşamba günü kamuoyuna açıklayacağını bildirdi. Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'den destek isteyen Obama, "Onların da müdahil olması lazım. Bu onların bölgesi. (IŞİD) onlara bizden daha çok doğrudan tehdit oluşturuyor" ifadesini kullandı.

OBAMA ÇARŞAMBA GÜNÜ IŞİD STRATEJİSİNİ AÇIKLAYACAK

Amerikan NBC televizyonuna röportaj veren Obama, IŞİD terör örgütüyle mücadelede son dönemde ABD'nin attığı adımlardan bahsederek "Bir sonraki aşamanın ise bazı atak stratejilerine başlamak" olduğunu kaydetti. Obama, bu noktada salı günü Kongre liderleriyle bir araya geleceğini, çarşamba günü de IŞİD ile mücadele stratejisini açıklayacağını söyledi.

"BÖLGEYE ASKER GÖNDERMEK GİBİ BİR ANLAYIŞIMIZ YOK"

Ancak stratejinin bölgeye ABD askerinin gönderilmesini içermediğini vurgulayan ve bu yöndeki fikirleri "büyük bir hata" olarak değerlendiren Obama, şunları kaydetti:

"Bu, Irak savaşına eşdeğer bir durum değil. Bu, son 6-7 yıldır düzenli olarak yürüttüğümüz terörle mücadele kampanyasına benzer bir yaklaşım olacak. Amerika'nın liderliği sayesinde, bu konuda geniş tabanlı uluslararası ve bölgesel koalisyon kuracağımıza inanıyorum. Bölgeye 100 bin Amerikan askeri göndermek gibi bir arayışımız yok. Sahadaki Irak ve Kürt askerlerini desteklemek için hava saldırıları düzenleyen uluslararası bir girişimin parçası olacağız. Iraklıların bir plan oluşturmasına yardım edeceğiz ki IŞİD'ın ele geçirdiği yerleri tekrar kazanmaya başlasınlar."

IŞİD'İN MAĞLUP EDİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

IŞİD ile mücadele stratejinin askeri yönün yanı sıra ekonomik ve siyasi unsurları da içereceğini anlatan Obama, gelecek aylarda IŞİD'ın ilerlemesinin sadece durdurulmayacağını, aynı zamanda sistematik biçimde kapasitesinin düşürüleceğini ve sonunda da tamamen mağlup edileceğini belirtti.

"ILIMLI MUHALİFLERE DAHA ÇOK KAYNAK SAĞLAYACAĞIZ"

Obama, Kongre'nin planını onaylayıp onaylamayacağına yönelik bir soru üzerine, IŞİD'e karşı Kongre'den gereken yetkiyi alacağına inandığını dile getirdi.

Irak'ta, sorunlarını görmezden gelen Bağdat yönetimine uzaklaşmış Sünni kabilelerin tekrar kazanılması için bölgesel partnerlerle çalışmak gerektiğine işaret eden Obama, "Suriye'de ılımlı muhaliflere de daha çok kaynak sağlamalıyız. Çünkü, bu Sünni bölgede Sünnilerle çalışmadığımız müddetçe, bu problemler olmaya devam edecektir. Dolayısıyla hem Irak hem Suriye'deki stratejimizde amaç IŞİD üyelerini ve varlıklarını ele geçirmek" dedi.

"IŞİD ONLARA DAHA ÇOK TEHDİT OLUŞTURUYOR"

Obama, bu noktada Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün gibi Sünni ülkelerin "adım atmalarına" ihtiyaç olduğunu belirterek "Onların da müdahil olması lazım. Bu onların bölgesi. (IŞİD) onlara bizden daha çok doğrudan tehdit oluşturuyor" ifadesini kullandı.

"BASİT BİR SÜNNİ-Şİİ MESELESİ DEĞİL"

Bölgedeki Sünni ülkelerin probleminin belki de ilk kez şu anda İran olmadığını ve bunun basit bir Sünni-Şii meselesini içermediğini ifade eden Obama, "Bugün bu ülkelerin karşı karşıya kaldığı en büyük tehdit IŞİD tarafından temsil edilen Sünni aşırılık" değerlendirmesinde bulundu.

SÜNNİ ÜLKELER DAHA AKTİF VE KATILIMCI OLMAYA BAŞLADI

Bu nedenle bölgedeki Sünni ülkelerin bu konuda daha aktif ve daha katılımcı olmaya başladığını, kimi ülkelerin askeri, kimilerinin siyasi alanda adımlar attığını bildiren Obama, "Onların bu meselede oynayacakları rol büyük" diye konuştu.

Obama, IŞİD'in sosyal medyayı aktif kullandığına da işaret ederek "Buradaki soru: ılımlı Sünni ülkelerin ve liderlerin ne zaman 'IŞİD'in temsil ettiği şeylerin İslam olmadığını' söylemek için sistematik biçimde çalışacağı" dedi.

GOLF OYNAMASININ HATA OLDUĞUNU KABUL ETTİ

Amerikalı gazeteci James Foley'in IŞİD tarafından kafası kesilerek öldürülmesinin ardından basın açıklaması yapan Obama'nın açıklamadan sonra golf oynaması ülkede tepkilere neden olmuştu. Obama da röportajda golf oynamasının bir hata olduğunu da kabul etti.

Kaynak: AA / Güncel

Barack Obama Türkiye Işid Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (62)

yazık:

inşallah sazan türkiye bu yemi yutmaz türkmenler katledilirken müttefik konsolosluğu renin alınırken gık yok oradaki terörist pkk ağır kayıplar verince petrol alden gidincemi o işid vurmak gerekiyor akıllı ol türkiye hiç bir şeye karışma bırak işid terörist pkk yı kökünden temizlesin not sakın sözlerimi çarpıtmayın terör pkk dedim kastım kürtler değil

21
2
yanıtYanıtla
ofr:

pkk ile TÜM kürtleri aynı ayna ağzınıza almayın . . . kürtlerin içinde de her millette olduğu gibi iyisi var kötüsü var. tüm kürtler demek, içindeki iyilere hakaret etmek olur. pkk kalleşçe asker öldüren, bebek katleden, mazlum ve masum insanlara gücü yeten katiller ordusudur ve israil-suriye-abd nin maşasıdır. işide karşı savaşıyorsa da sadece kendi maması kesilmesin diyedir.

yanıt0
yanıt0
TURK:

herif gene sacmalamis. . . ulan sorunu siz cikariyosunuz, isidi de siz cikardiniz, pkkyi da siz cikardiniz, israili de siz kurdunuz. . . amaciniz ortadogunun icine etmek. . . Allah belanizi versin.

14
0
yanıtYanıtla
Hakan Dobra:

İkiz kulelerin tepesinden aşağıya boşluğa bırakılan taş parçası ile ikiz kulelerin yıkılışı ve tepesinin yere vuruş zamanı AYNI yani 9. 8 saniye?? nasıl aynı oluyor acaba?? kulelerin dibinde bulunan termonükleer patlama yapılarak ikiz kuleler boşluğa mı düştü acaba ? Erimiş çelik yığınları arasından Muhammet Hatta denen pilotun kimliği nasıl bozulmadan çıkıyor??Sudanda ABD li doktorların USAMA''yı böbrek ameliyatı yapmaları nasıl açıklanacak acaba??Irak''ta nükleer siahlar yokmuş diyen Colin POWELL bile utancından insan içine çıkamazken. . . ABD İsraili dinlemeyip bölgeye onlar için asker göndermezse ikinci bir Kenedy suikasti mi ( OBAMA) olur acaba?. . Ya Bizler?? Bizim de Kur''an daki MAİDE suresini iyice idrak etmemiz mi gerek acaba???

14
0
yanıtYanıtla
1453:

süpersin kardeş

yanıt0
yanıt0
HPG63:

Zuhahahhaaaa turkiye ve suudi ararbistan haaaa hic gulecegim yoktu obama efendi zaten bunlarin başı suudi turkiye qatardir suudi para ve qatar para destegi yapiyor silah ve elemanlarida turkiye teemin ediyor haniii sinirdan ambulanslarda bunlari almasalar belki turkiye bu işin icinde olmaz di diye dusunurduk bunlari ustumuze salan sunni arap devleti ve turkiyedir tabi batidan kurtlere agir silah gelince de herkes yavas yavas saf degistirmeye basladi . . . . . . turkiye siniri kapatsa isid zaten cok fazla barinamaz suriyede Dr. BAHOZ ERDAL sengale girdigi bi sozu vardi hepsi sirasini beklesin tek tek hepsini de Kurdistannn topraklarina gomucez dedi

8
6
yanıtYanıtla
cevap:

Sen atıp tutmaya devam et. Ayı dağa yaslanmış dağın gölgesini kendi gölgesi zannetmiş diye bir söz vardır. Bir gün herkes kendi gölgesinin ne kadar kaç arşın olduğunu iyi görecek. Senin Kürt olduğuna bile inanmıyorum. Çünki sözlerin ancak Kürtlere zarar veriyor.

yanıt0
yanıt0
HPG63:

takvada oldugunu kimin nereye bedel oldugunu . . . . hep beraber gorucez . . . . simdi ben adim adim devlet oluyorum ve sende sadece izliyorsun ben icraat yapiyorum sen ise turk buna bedel turk bunu yapar turk boyle yapar turkluk ust kimliktir demeye devam et atip tutma konusuna gelince butun dunya icraatlarimi izliyor sen turku yuceltmeye devam et

yanıt0
yanıt0
turgut:

hadi bakalım 49 vatandaşımızın kaderini ışida teslim edenler kesin delillere rağmen paralel masalına kendini zorla inandırıp kandıranlar ağız değiştirme zamanı kıvırma zamanı geldi nasıl kardeş esad 1 günde esed olduysa. sonuçta ferman obamanın ağzından çıkmış bir kere.

5
9
yanıtYanıtla
İPEK:

MADEM BURASI BİZİM BÖLGEMİZ BAŞKA ZAMANLARDA MAYDANOZ OLMA O ZAMAN OBAMA EFENDİ

13
1
yanıtYanıtla
Tüm 62 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title