Haberler

Obama, Rusya ve İsrail'i Hedef Aldı!

Güncelleme:

ABD Başkanı Obama, BM Genel Kurulu'nda son konuşmasını yaptı. Rusya için "Kaybettiği ihtişamını güç kullanarak kazanmaya çalışıyor" dedi. İsrail'i Filistin topraklarını işgal etmekle suçladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun ilk gününde liderlere hitap etti. Suriye savaşı, Filistin sorunu, Ukrayna gibi konulara kısaca değindi. Obama, "kaybettiği ihtişamını güç kullanarak yeniden kazanmaya çalışan bir Rusya görüyoruz." dedi. İsrail-Filistin sorununa da değinen Obama, " İsrail'in kalıcı olarak Filistin topraklarını işgal edemeyeceğini görürse ve Filistinliler de tahriklere son verip İsrail'in meşruiyetini kabul ederse, iki taraf da bu durumdan faydalanır" dedi.

EŞİTLİK VURGUSU

Yaklaşık 50 dakika süren konuşmada dünyadaki 'radikal eğilimlerin ve göç krizinin sona ermesi için' eşitsizliğin sona ermesi, fakirliğin önlenmesi ve çatışmaların son bulması için diplomatik çabaların önemini anlattı.

2016 sonunda görevi yeni seçilecek başkana devredeceği için BM Genel Kurulu'nda son konuşmasını yapan Obama, başkanlığı boyunca ABD'nin İran'la yürüttüğü nükleer müzakereler, Küba ile ilişkilerin tesis edilmesi gibi diplomatik başarıları anlattı.

ABD'nin ilk siyah başkanı, güçlü devletlerin fakir bölgelere yapacağı yardımların 'hayırseverlik' değil, dünyada eşitliğin sağlanması için yatırımlar olduğunu söyledi.

"SURİYE'DE KAZANILACAK ASKERİ ZAFER YOK"

Obama, beş yıldır süren Suriye savaşına dair ise 'diplomasiyle sorunun çözülebileceğini' söylemekle yetindi:

"Kazanılacak kesin bir askeri zafer yok. Şiddeti durdurmak ve ihtiyacı olanlara yardım ulaştırabilmek için diplomasi alanındaki yoğun çabalarımıza devam etmek zorundayız."

"ABD'nin sadece kendi çıkarlarını düşünmeyen nadir super güçlerden olduğunu" savunan Obama, tehlikeye giren ateşkesle ya da BM'nin yardım konvoylarının Suriye'de bombalanması gibi güncel gelişmelerle ilgili detaylı bir yorum yapmadı.

SURİYE'DE ATEŞKES

Obama'nın konuşması, Dışişleri Bakanı Kerry'nin Rus mevkidaşı Lavrov'la ateşkes üzerine yaptığı görüşmeden ve "ateşkesin sürmesi için umutlarının sürdüğünü' açıklamasının ardından başladı.

Suriye'de ABD ve Rusya arasında sekiz gün önce varılan ancak defalarca ihlâl edilen ateşkes anlaşması, BM yardım konvoylarının vurulması ve görevlilerin hayatını kaybetmesinin ardından ciddi anlamda tehlikeye girdi. Yardım konvoylarının ülkeye girişleri durduruldu.

Ateşkesin başarılı olması halinde ise Moskova ve Washington'ın Suriye'de ortak operasyonlar yapması planlanıyordu.

Liderler genel kurulda konuşmalarını yaparken New York'ta bakanlar da Suriye ile ilgili kapsamlı toplantılar yapmaya devam ediyor. Obama da konuşması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı 'göç' konulu bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

RUSYA'YA İMPARATORLUK ÇAĞI GÖNDERMESİ

Suriye savaşının ardından Ukrayna'da yaşanan çatışmalara da değinen Obama, Rusya'yı sınırlarının güvenliğinin kalmayacağı konusunda uyardı:

"Eğer komşularının işlerine müdahale etmeye devam ederse, içeride popülaritesi artabilir, milliyetçi hevesleri besleyebilir ama bir yandan da zamanla itibarını zedeleyecek ve sınırlarını daha güvensiz hale getirecektir. İmparatorluk çağını arkada bırakan bir dünyada, kaybettiği ihtişamını güç kullanarak yeniden kazanmaya çalışan bir Rusya görüyoruz."

TRUMP'I ELEŞTİRDİ

Obama konuşmasında isim vermeden Trump'ın 'kapalı toplum' yaklaşımını da eleştirdi. Küreselleşmenin önemini anlatan Obama, işbirliği yapmayan farklı ulusların çatışmalara girmesinin çok daha kolay olduğunu belirtti.

"Dünya duvarlar örmek için çok küçük. Duvarlarla çevrilmiş bir ulus ancak kendisini hapsetmiş olur" diyen ABD Başkanı, izolasyon, milliyetçilik ve tahammülsüzlüğün dünya için çok tehlikeli olacağını söyledi.

İSRAİL'E "İŞGALCİ" DEDİ

Obama konuşmasında İsrail-Filistin sorununa da değindi. "İsrail'in kalıcı olarak Filistin topraklarını işgal edemeyeceğini görürse ve Filistinliler de tahriklere son verip İsrail'in meşruiyetini kabul ederse, iki taraf da bu durumdan faydalanır" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Birleşmiş Milletler Barack Obama İsrail Rusya Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title