Haberler

Obama: Işid'i Yok Edeceğiz Ek

Obama, ABD'de birçok televizyon kanalında canlı yayınlanan konuşmasında, "Müttefiklerimizle ve Kongre'yle görüş alış verişlerinin ardından ve Irak'ta yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte, Amerika'nın bu terörist tehdidi etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini açıklıyorum" dedi.

Obama, ABD'de birçok televizyon kanalında canlı yayınlanan konuşmasında, "Müttefiklerimizle ve Kongre'yle görüş alış verişlerinin ardından ve Irak'ta yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte, Amerika'nın bu terörist tehdidi etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini açıklıyorum" dedi. Amaçlarının, kapsamlı ve sürdürülebilir bir terörle mücadele yöntemiyle, önce IŞİD'in ilerlemesinin durdurulması ve güçsüzleştirilmesi sonra da tamamen yok edilmesi olduğunu anlatan Obama, "Ancak, Amerikan halkının, bu çabaların Irak ve Afganistan'daki savaşlardan farklı olacağını bilmelerini istiyorum. ABD silahlı kuvvetlerinin yabancı bir ülke toprağında herhangi bir girişimi olmayacak. Terörle mücadele kampanyası, stratejik ortakların güçlerini destekleyerek ve hava saldırı gücümüzü kullanarak IŞİD güçlerine karşı, onları ortadan kaldırmak için kararlı, durmak bilmeyen bir mücadele şeklinde yürütülecek. Ön cephede savaşan ortaklarımızı desteklerken bizi tehdit eden teröristleri yok etmeye dayanan bu strateji, yıllardır Yemen ve Somali'de izlediğimiz başarılı stratejinin aynısı" dedi.

"IŞİD'İN İSLAMİYET İLE İLGİSİ YOK"

El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesi ve terörle mücadele çabalarının sonucu örgütün zayıflatılması ile birlikte ABD'nin daha güvenli bir duruma geldiğini anlatan Barack Obama, "Ama şeytanın tüm izlerini dünyadan silemedik, yine tehdit altındayız. Küçük terörist gruplar çok büyük zararlar vermekte. Bu durum 11 Eylül öncesi de böyleydi, bugün de böyle. Bu gruplardan biri de IŞİD. Kendisine İslam Devleti adını veriyor. İki şeyi açıklığa kavuşturalım: IŞİD'in İslamiyet ile ilgisi yok. Hiçbir din masum insanların öldürülmesine göz yummaz" diye konuştu.

"BARBARLIKTAN BAŞKA BİR ŞEY BİLMİYORLAR"

Suriye ve Irak'ta kritik noktaları ele geçiren IŞİD kurbanlarının çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğuna değinen Obama, "IŞİD kesinlikle bir devlet değil. Eski El Kaideciler, Irak ve Suriye'deki, iç çatışma ve çekişmeleri fırsat bilerek kendilerine etki alanı yarattılar. IŞİD'i devlet olarak tanıyan hiçbir hükümet yok. IŞİD terörist bir örgüt, bu kadar basit. Öldürmekten başka vizyonu olmayan bir terörist örgüt" dedi. Yıllardır kan akan bölgede, IŞİD'in şimdiye dek görülmemiş bir dehşet saçtığını, acımasızlık ve vahşilik konusunda adını duyurduğunu belirten Obama, "Kadınları, çocukları esir alıyorlar, tecavüz ediyorlar, evliliğe zorluyorlar. İki Amerikalı gazeteciyi öldürdüler, barbarlıktan başka bir şey bilmiyorlar" diye konuştu.

"MEMLEKETLERİNE DÖNÜP ÖLÜMCÜL SALDIRILARDA BULUNABİLİRLER"

IŞİD'in Irak ve Suriye'nin yanı sıra tüm bölge ve ABD vatandaşları için tehdit oluşturduğuna değinen Obama, "Bu teröristler, ABD'nin de içinde bulunduğu bölge dışı ülkeler için bile büyük bir tehdit oluşturmakta. IŞİD liderleri hem ABD'yi hem de müttefiklerimizi tehdit etmekte. Irak ve Suriye'de, aralarında Amerikalı ve Avrupalıların da bulunduğu binlerce kişi onlara katıldı. Bu militanlar memleketlerine dönüp ölümcül saldırılarda bulunabilirler. Bir çok Amerikalının bundan kaygı duyduğunu biliyorum" dedi.

150'Yİ, AŞKIN HAVA SALDIRISI GERÇEKLEŞTİ

ABD'nin, IŞİD'e karşı şimdiye kadar 150'yi, aşkın hava saldırısı gerçekleştirdiğini belirten Obama, bu saldırıların ABD vatandaşlarını ve mülklerini korumak, IŞİD militanlarını öldürmek, silahlarını tahrip etmek için yapıldığını anlattı. Saldırıların Iraklı güçlere kaybettikleri bölgeleri geri alma yada ellerinde bulunan bölgeleri daha iyi koruma olanağı yarattığın belirten Obama, "Ayrıca bu saldırlar aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu binlerce masum insanın IŞİD tarafından öldürülmelerini önledi" dedi.

IŞİD ile mücadelenin ABD'nin tek başına yürüteceği bir savaş olmadığını, ABD'nin gücünün sonucu biçimlendirebileceğini vurgulayan Obama, Irak'ta kapsamlı ve istikrarlı bir yönetimin bu mücadelede taşıdığı önemin altını çizdi. ABD'nin IŞİD tehdidine karşı uluslararası bir koalisyona öncülük edeceğini söyleyen Obama, "Nihai amaç ortada. İçerikli ve istikrarlı bir kontra terör stratejisi ile IŞİD'i zayıflatıp yok edeceğiz. Bizi tehdit eden teröristler nerede olurlarsa olsunlar onları bulup yok edeceğiz. Bu, gerek görülürse IŞİD üyelerini Irak'ın yanı sıra Suriye'de de vurabileceğimiz anlamına gelir. ABD'yi tehdit ederseniz size hiç bir yer güvenli değil" diye konuştu.

IRAK'A 500 AMERİKAN ASKERİ DAHA

Obama IŞİD'e karşı mücadele eden güçlere desteklerini artıracaklarını, Irak'a yaklaşık 500 Amerikan askeri daha göndereceklerini, ancak bu personelin IŞİD ile savaşmak için değil Irak ordusuna eğitim için gönderileceğini söyledi. Obama, ABD Kongresi'ne IŞİD'e karşı mücadelede kendilerine yardımcı olmalar çağrısında bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Barack Obama Irak Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title