Haberler

Nutuk"Un Osmanlıca Örneği Edremit'te Sergileniyor

Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki (1919-1927) olayları anlattığı Nutuk'un 1927 yılındaki "Osmanlıca" basımı, Balıkesir'in Edremit ilçesinde sergileniyor.

HAKAN FİRİK - Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki (1919-1927) olayları anlattığı Nutuk'un 1927 yılındaki "Osmanlıca" basımı, Balıkesir'in Edremit ilçesinde sergileniyor.

Tayyare Cemiyeti tarafından 1927 yılında Osmanlıca olarak 100 bin nüsha bastırılan ve günümüze az sayıda ulaşan Nutuk'un bir örneğini, Güre Mahallesi'ndeki "Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisi"nde görmek mümkün.

Atatürk'ün mührü ve portresinin yer aldığı, anlatım bölümü 543 sayfa olan, kapağı ve ekleriyle 726 sayfayı bulan bez ciltli "19x27" santimetre ebatlarına sahip "Osmanlıca Nutuk'un sonunda, 7 tabaka halinde 10 ayrı harita eki bulunuyor.

Dönemin mebusları ve devlet erkanı ile savaş döneminde orduya yardım edenlere dağıtılan "Osmanlıca Nutuk"a ilişkin AA muhabirine konuşan Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisi'nin kurucusu Murat Bostancıoğlu, Osmanlıca Nutuk'un galerinin en nadide parçalarından biri olduğunu belirtti.

Bostancıoğlu, bu kitabın anneannesinin dedesinden kaldığını hatırlatarak, "1927 basımı orijinal Mustafa Kemal Atatürk'ün yazdığı Nutuk'tur. Nutuk'un ilk basımı 50 bin adet basıldı. Bu ilk basım ve Osmanlıca olan Nutuk bizim aileye anne tarafından geliyor. Anneannemin dedesi Hacı Kerim Ağa'ya verilmiş bir Nutuk. Hacı Kerim Ağa Zeytinli eşrafından varlıklı bir kişi. Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı sırasında Türk ordusunun Zeytinli'de kumanyasını veren, yemeğini yediren bir şahıs. Bu hizmetleri karşılığında da kendisine İstiklal Madalyası veriliyor." diye konuştu.

İstiklal madalyalarının üç farklı şekilde verildiğini ifade eden Bostancıoğlu, şöyle devam etti:

"Bir tanesi Atatürk'ün Meclis'teki yakın arkadaşlarına veriliyor, ikincisi cephede savaşanlara, üçüncüsü de lojistik anlamda orduya destek veren kişilere veriliyor. Bunlar kurdele renkleriyle ayrılıyor. Bizim Hacı Kerim Ağa dedemizinki orduya destek verenler kategorisinde. Bu İstiklal Madalyası ve Nutuk kanuna göre ailenin büyük erkek evladına veriliyor. Ondan sonra da onun erkek çocuklarına ve erkek torunlarına diye bu devam ediyor. Dolayısıyla benim dayım Cahit Akın şu anda Nutuk'un ve İstiklal Madalyası'nın gerçek sahibi. O da sağolsun böyle bir müze açacağımızı duyunca evden bunları getirip galerimizde sergileme imkanı sundu."

Bostancıoğlu, galeriyi ziyaret edenlerin özellikle bu eseri dikkatle incelediklerini ve kitapla ilgili kendilerinden bilgi aldıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Kemal Atatürk Balıkesir Edremit Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title