Haberler

Nurs Köyü Turizm Merkezi Olacak

Her yıl binlerce yerli ve yabancı konuğu ağırlayan ve "marka şehir" yolunda ilerleyerek inanç turizm merkezi olmaya hazırlanan Bediüzzaman Said Nursi'nin doğduğu Hizan ilçesine bağlı Nurs köyü, hazırlanan proje ile Türkiye'de örnek olacak Hizan Kaymakam İnci, "Nurs köyü, Türkiye'de örneği olmayan bir.

YUNUS OKUR - İBRAHİM YALDIZ - Her yıl binlerce yerli ve yabancı konuğu ağırlayan ve "marka şehir" yolunda ilerleyerek inanç turizm merkezi olmaya hazırlanan Bediüzzaman Said Nursi'nin doğduğu Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünün Türkiye'de örneği olmayacak.

Bölgede yıllarca yaşanan terör olayları nedeniyle sürekli arka planda kalan Nurs köyü, başlatılan çözüm süreciyle inanç turizmini geliştirerek ekonomik bir getiri sağlama yolunda önemli adımlar atıyor.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, DAP İdaresinin ve İl Özel İdaresi'nin köyde yürüttüğü altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla 3 yılda Nurs köyü, Türkiye'de örneği olmayan bir inanç turizm merkezi olacak.

Köyde, sokak, cadde aydınlatmaları, Said Nursi'nin sözlerinin üzerinde yer alacağı tabelalar, peyzaj çalışmaları, köy içi yürüyüş yolu, kültür merkezi, otantik çarşı, köy meydan düzenlenmesi ve yol boyu oturma çardakları başta olmak üzere 8 farklı proje yürütülüyor.

İlçe Kaymakamı Sedat İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nurs köyü'nün her yıl on binlerce insanın ziyaret ettiği bir inanç turizm merkezi olduğunu söyledi.

Bölgedeki barış ortamıyla bu sayının arttığını ifade eden İnci, şöyle konuştu:

"Biz Nurs köyünün altyapısını planlarken günübirlik çözümlerden ziyade, on yıl sonraki Nurs köyünün ziyaretçi sayısı, potansiyeli ne olacak ve nasıl bir altyapıya sahip olması gerekiyor diye düşünerek uzun vadeli planlar yapıyoruz. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, DAP İdaresinin ve İl Özel İdaresinin köyde yürütmüş olduğu lokal çalışmalar. Bu yıl da Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na 'Nurs köyünün alt yapısının planlanması ve kalkındırılması' adı altında bir proje sunmuştuk. Projemiz kabul edildi. Projeyi hızlandıracağız. Bununla birlikte sokak cadde aydınlatmaları ve düzenlemeleri, peyzaj çalışmaları kültür merkezi, otantik çarşı, köy meydan düzenlenmesi şeklinde toplam 8 projemiz var. Bu projemizi hazırlayarak bundan sonra yapılacak çalışmaları bu projeler çerçevesinde hayata geçireceğiz."

"Nurs köyü Türkiye'de örneği olmayan bir proje olacak"

Nurs köyünde çalışmaları Avrupa ülkelerinin tarihi yerlerinde sunulan konsepte göre yürüttüklerini belirten İnci, Nurs köyünün Türkiye'de örneği olmayan bir proje olacağını kaydetti.

İnci, konuşmasına şöyle devam etti:

"Çünkü Nurs köyüyle ilgili hayata geçirmeye çalışacağımız büyük projeler var. Biz üç yıl içeresinde bu çalışmaların tamamını bitmiş bir şekilde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Nurs köyü Türkiye'de örneği olmayan bir proje olacak. Konya, Siirt ve Nevşehir bir inanç turizm merkezi. Ancak bu mekanları gezdiğimizde, özellikle sunulan hizmet noktasında gelen insanları rahatsız eden bazı durumları görüyoruz. Biz o yaşanan aksaklıkların yaşanmayacağı, gelen insanların rahat konaklayabileceği bir mekan hazırlayacağız."

"Turizmcilerin yatırımlarını bekliyoruz"

Özel sektör ve devlet yatırımı olmamasına rağmen 2013 yılında Nurs köyünü 80 bin insanın ziyaret ettiğini anımsatan İnci, bu yıl 100 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini belirtti.

İnci, "Nurs köyünü, Bitlis'in ve bölgenin aslında vitrini olarak düşünebiliriz. Nurs köyü o potansiyele sahiptir. Turizm alanında yatırımları olan özel sektör temsilcilerine, tur oparetörlerine Hizan'a biran önce gelerek, yatırım yapmalarını ve Hizanın geleceğine yatırım yapmalarını bekliyoruz" diye konuştu. - Bitlis

Kaynak: AA / Yerel

Sedat İnci Türkiye Hizan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title