Haberler

Canikli: Halk Yarı Başkanı Seçecek

Güncelleme:

AK Partili Nurettin Canikli, "Ağustos ayında yapılacak seçimlerde halk sadece Cumhurbaşkanını değil yarı başkanı da seçmiş olacak." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ağustos ayında yapılacak seçimlerde halkın sadece Cumhurbaşkanını değil aynı zamanda yarı başkanı da seçmiş olacağını savundu. Canikli, siyasi parti liderlerine yaptığı çağrıda, "Parti genel başkanlarının da Cumhurbaşkanı adayı olması gerekir. Hükümet olmak isteyen, yürütmenin başında olmak isteyen parti genel başkanlarının yarışacağı alan Cumhurbaşkanlığı seçimidir" dedi.

SORUŞTURMA ÖNERGELERİ 5 MAYIS'TA GÖRÜŞÜLECEK

Canikli Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Meclis çalışmaları hakkında bilgi verdi, 4 eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında yeniden hazırladıkları soruşturma önergesinin 5 Mayıs Pazartesi günü görüşüleceğini duyurdu.

Canikli 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerini yeniden yazılma gerekçelerini anlattı.

"İDDİALARIN TAMAMI SORUŞTURMA KAPSAMINA ALINDI"

Canikli şöyle dedi: "Milletvekilleri tarafından verilen soruşturma önergelerinin içeriğine yönelik eleştiriler ve tartışmalar vardı. Bakanlarla ilgili iddia edilen fiillerin dışarda kaldığı suçların dahil edilmediği tartışmalar ve eleştiriler gündeme geldi. Hiçbir fiilin soruşturma kapsamı dışında kalmadığını kalmayacağını burada sadece fiillerin TCK kapsamında hangi suça tekabül ettiği konusunda bir haklı düşünce ve değerlendirmenin söz konusu olduğunu ifade etmiştik. Bazı fiillerin iddia edilen suçlarla ilgili değil, kapsamında hangi suça tekabül ettiği farklı düşüncenin söz konusu olduğunu ifade etmiştik. Bazı fiillerin kapsam dışında kalacağı yönünde algıların oluştuğu tespiti nedeniyle yeniden hazırlama gereği duyuldu. İddiaların tamamı soruşturma kapsamına alındı. Bunlarla ilgili olarak en geniş haliyle soruşturma kapsamına alındı. Dolayısıyla 4 eski bakanımızla ilgili iddia edilen fiillerin tamamı soruşturma kapsamına alındı."

"4 ESKİ BAKANLA İLGİLİ İDDİALAR İNCELENECEK ARAŞTIRILACAK"

Soruşturma komisyonu kurulmasıyla önemli bir iş yaptıklarını kaydeden Nurettin Canikli, eski bakanların konumları ne olursa olsun haklarında ki tüm iddiaların inceleneceğini ve araştırılacağını dile getirdi. Yasalar çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılacağını belirten AK Parti Grup Başkanvekili, "İddiaların üzerine gidilecektir. Biz soruşturma komisyonu kurulmasından yanayız" dedi. Soruşturma komisyonunun kurulması halinde normal Meclis çalışma takvimine uyacaklarının da altını çizen Nurettin Canikli, Meclis'in normal takviminde yani 1 Temmuz'da kapacağını söyledi.

Soruşturma komisyonlarının büyük yetkilerinin olduğuna vurgu yapan Canikli, tek komisyon kurulmasından yana olduklarını belirtti.

"HALK HEM CUMHURBAŞKANI HEM DE YARI BAŞKAN SEÇECEK"

Canikli Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik soruları yanıtlarken, ağustos ayında halkın sadece Cumhurbaşkanı değil aynı zamanda yarı başkan seçeceğini söyledi.
Canikli şöyle dedi:"Cumhurbaşkanları bugüne kadar yetkilerini kullanamıyordu. Cumhurbaşkanları halk tarafından seçilmedikleri için bu yetkiler ya kullanılmamıştır ya da bir kısmını kullanmışlardır. Ama artık sistem değişti. Yarı başkanlık ya da başkanlık sistemlerinin en önemli özelliği cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesidir. Gücünü halk tarafından seçilmesinden alıyor. O yüzden cumhurbaşkanları artık halk tarafından doğrudan bütün kaynağını ve gücünü halktan alacaklar. Dolayısıyla yetkilerini yani anayasal yetkilerini kullanacaklar. O yetki zaten var. Ama halk tarafından seçilmedikleri için kullanmadılar."

"KİM OLURSA OLSUN CUMHURBAŞKANI BAŞBAKAN YETKİLERİNİ KULLANACAK"

Yürütmenin başının Cumhurbaşkanı olduğunu dile getiren Canikli, bugüne kadar kullanılmayan o yetkilerin artık kullanılacağına dikkat çekti. Seçilen cumhurbaşkanının başbakan yetkilerini kullanacağını savunan AK Parti Grup Başkanvekili, "Kim olursa olsun sadece başbakanımız seçilirse bu yetkiyi kullanacak bir değerlendirme değil, kim seçilirse seçilsin yeni seçilen cumhurbaşkanı bugüne kadar kullanılmayan yetkileri kullanacaklar. Alışageldiğimiz klasik temsili cumhurbaşkanlarını seçmeyeceğiz, anayasada kendisine verilen yetkileri kullanacaklar" diye konuştu.

"BU SEÇİM GENEL BAŞKANLARIN SEÇİMİ"

Canikli şöyle devam etti: "O nedenle aynı zamanda bu seçimin genel başkanlarında yarışıdır, yürütme iddiasından olan genel başkanlar varsa; Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olsunlar. Yürütmenin başı olarak bugüne kadar başbakanlar tarafından kullanılan yetkiler artık cumhurbaşkanı tarafından kullanılacak, icra yetkilerini kullanacaklar, başbakanın yetkilerini kullanacaklar. Anayasanın verdiği yetkileri kullanacaklar. Bu seçimde genel başkanlarının da aday olması gerekir. Önümüzdeki seçimde sadece alışageldiğimiz klasik simgesel cumhurbaşkanı seçilmeyecek. Bu yarışın genel başkanların yarışı olması gerekir. Hükümet olma iddiasında olan genel başkanlar varsa aday olsunlar."

Nurettin Canikli asıl yarışın genel seçimler olmadığını genel başkanlar için asıl yarışın cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğu görüşünü dile getirdi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Nurettin Canikli Ak Parti Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (8)

TAŞERONNNNNNNNNNNNNN İŞÇİheyhevar@hotmail.com:

YANİ BİZ VATANDAŞ OLARAK SADECE İŞİMİZ GÜCÜMÜZ AKPARTİYE OY VERMEK OLACAK BAŞKA İŞİMİZ YOK HEP SEÇİM HEP MAKAMLARA BAŞKAN SEÇİYORUZ BİDE SORUNLARIMIZA BİR ÇARE ÜRETEBİLSEYDİK KEŞKE MESELA BİR TAŞERON İŞÇİSİ OLARAK OKADAR BÜYÜK SORUNLARIMIZ VARKİ OKADAR BÜYÜK BİR KIRİZ İÇİNDE YAŞIYORUZKİ HADDİ HESABI YOK FAKAT BİR TÜRLÜ AMA BİR TÜRLÜ SAYIN BAŞBAKAN BUNA HİÇ DEĞİNMEDİ SANKİ BİZ İNSAN DEĞİLİZMİŞ GİBİ YAHU BİZ SENİN DERDİNE DERMAN OLDUKTA SEN BİZE NEDEN VEREM OLDUN ONU ANLAMIŞ DEĞİLİM NE YANİ SUÇUMUZ SANA OY VERMEKMİ OY VERMEKSE BİZDE VERMEYELİM ARTIK .

9
0
yanıtYanıtla
hababamhababam@gmail.com:

Yarısınınta tümününde ... bize yni bir padişah lazım değil insanını kucaklayan cumhurbaşkanı gerek.

7
1
yanıtYanıtla
erhanyibiruk@hotmail.com:

çok iddaalı bi başlık bu

4
0
yanıtYanıtla
Erdemerdem@emasilver.com:

TÜRKİYEM DENEN ŞAHIS AK PARTİ SEÇMENİNİ AĞZINA ABDESTSİZ ALMA

0
3
yanıtYanıtla
SQWFDCcityistanbul17@gmail.com:

VAY HIRSIZ ARSA DENİZ FENERİ HIRSIZI DESTEKÇİLERİ..

yanıt0
yanıt0
XXXseyhunersu@mynet.com:

ERDEMSİZ ERDEM !!!!!

yanıt0
yanıt0
Türkiyempoyrazyeli@Gmail.com:

BUNLAR İYİCE MANYAKLAŞTI..! VATANDAŞI SEÇİM ALETİ OLARAK GÖRÜYORLAR..! Bİ ANLATIN BAKALIM NEYMİŞ BU YARI BAŞKANLIK; BİLELİM DE ONA GÖRE OY VERELİM..! AMA BUNLAR İNANIYOR Kİ KENDİ CAHİL VE KAYPAK SEÇMEN KİTLELERİ İÇERİĞİNİ BİLMESELERDE SIRF AKP ÖNLERİNE KOYD DİYE HEMEN HERŞEYE OY VERİRLER..! ANNE-BABALARINDAN ŞÜPHE EDEN SEÇMENLERİ KENDİLERİNDEN ŞÜPHE ETMEZ YA ONA GÜVENİYOR BU AKPLİ SİYASETÇİLER..! BU CANİKLİ'NİN SAYIŞTAY HAKKINDAKİ LAFLARI NE OLDU? UNUTMADIK BİZ EY AKPLİLER; HEPSİNİN HESABI SORULUR VAKTİ GELDİĞİNDE..!

3
0
yanıtYanıtla
TAKREPcityistanbul17@gmail.com:

yaptığımız yolsuzlukların belgeleri SAYIŞTAY ın eline geçerse yandık diyen bu mu ülkem de yönetici...

1
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title