Haberler

Numan Kurtulmuş'tan 'İsrail' Açıklaması Açıklaması

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, İsrail ile gelinen noktanın, her iki Başbakanın eş zamanlı yapacağı açıklamayla dünya kamuoyuna duyurulacağını belirtti. Kurtulmuş, "İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda gelinen noktanın anlatılması, Türkiye kamuoyuyla, dünya kamuoyuyla paylaşılması için önemli olacaktır" dedi. Kurtulmuş, Rusya tarafından da ilişkilerin normale dönmesi gerektiğine ilişkin bir takım sinyallerin, bir takım göstergelerin ortaya çıktığını gördüklerini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısının ardından Çankaya Köşkü'nde basın açıklaması yaptı.

Kurtulmuş, gündemi belirleyecek konulardan birisinin de İsrail ile ilişkilerin normalleşme sürecinde gelinen nokta olduğunu belirterek, "Bu çerçevede 26 Haziran'da görüşmede belli bir noktaya gelinmiştir. Gelinen nokta bugün saat 13.00'da karşılıklı olarak her iki Başbakanın eş zamanlı yapacağı açıklamayla dünya kamuoyuna duyurulacaktır. Dolayısıyla Sayın Başbakanımızın 13.00'da yapacağı açıklama İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda gelinen noktanın anlatılması, Türkiye kamuoyuyla, dünya kamuoyuyla paylaşılması için önemli olacaktır. Yine son zamanlarda ilişkilerimizin, uçağın düşmesi vesilesiyle gergin olduğu Rusya ile ilişkilerimizde de yumuşama istikametinde atılan adımları özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve Sayın Dışişleri Bakanımızın mektupları sonrasında yumuşama trendinin hızlandığını hep beraber görüyoruz. Rusya tarafından da ilişkilerin normale dönmesi gerektiğine ilişkin bir takım sinyallerin, bir takım göstergelerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlardan sadece bir tanesi Rusya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin bu süre içerisinde askıya alınmış olan bazılarının Türk vatandaşı çalıştırma izni tekrar verilmiş olduğunu da memnuniyetle ifade etmek isterim. Bu da ilişkilerin kısa süre içerisinde normalleşmesinin bir sinyali olarak görülmelidir diye ümit ediyorum" değerlendirmesini yaptı.

"YABANCILARA OTURMA İZNİ VE VATANDAŞLIK HAKKI"

"Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelen bir başka konu ise İçişleri Bakanlığımızın çalışması sonucu gündeme gelen bir konudur" diyen Kurtulmuş açıklamasına şöyle devam etti:

"Buna göre Türkiye'de yatırım yapan, Türkiye'de ekonomik gelişmeye katkıda bulunacak olan yabancılara oturma izni ve vatandaşlık hakkı verilmesi için Bakanlar Kurulu kararı ile bu sürecin başlatılabilmesinin gündeme gelmesidir. Sadece ana başlıklar olarak söyleyeyim, miktarlar değişebilir onun için miktar söylemiyorum ama belli miktarlarda sabit sermaye yatırımı yapanlar, önce şunu söyleyeyim buradaki esas mesele kaynağı belli olmayan paraların Türkiye'ye gelmesi değil, kaynağı belli olan paraların bir takım yerlere konularak Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunması. Onun için belli bir miktarda parayı sabit sermaye yatırımı olarak Türkiye'ye getirenler, Türkiye'de belli bir miktarın üstünde tutarı olan gayrimenkulü satın alanlar ve bunları 5 yıl süreyle satmamak kaydıyla tapularına kayıt şerhi düşenler. Yine burada kurdukları iş yerleriyle ve belli sayıda istihdam oluşturanlar, belli miktarın üzerinde parayı bankalara yatırarak 2 yıl bu parayı bankada tutulması şartını kabul edenler ayrıca 5 yıl vadeli devlet tahvili alanlara oturma izni ve vatandaşlık hakkı verilmesi ile ilgili hazırlıklarımızı, yasal düzenlemeleri yapıyoruz, yapmaktayız."

ULUS HİZMETLERİ KANUNUNDA YAPILACAK OLAN DEĞİŞİKLİKLER

Önemli yasalardan birisinin de Ulus Hizmetleri Kanunu'nda yapılacak olan değişikliklerin olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Bu değişiklikler çerçevesinde doğum, evlenme ve ölüm meselesinde nüfus idaresine gitmeden tescil kaydınının yapılması, tescil imkanının sağlanması bu yasa ile mümkün olacaktır. Ayrıca soyadı ve ad değiştirmek için insanlar mahkemelere giderlerdi, mahkemelerde uğraşırlardı bunun önüne geçilerek nüfus idaresine gitmek için mahkemeye gitmeden, mahkeme kararı olmadan insanların adını ya da soyadlarını rahatlıkla değiştirmeleri imkanı sağlanacaktır. Ayrıca adres değişikliklerinin bildirilmesi, nüfus kayıtlarının değiştirilmesi gibi alanlarda da yine çok uzun prosedür gerektiren işlemler ortadan kaldırılacaktır. Bu alandaki önemli gelişmelerden birisi nüfus ve ikametgah kayıtlarına e-devlet kapısı üzerinden ulaşmanın kolaylaştırılması böyle bir imkanın sağlanmasıdır. Ayrıca bu yasa ile birlikte Türkiye'de yaşayan yabancılara kimlik numarası verilmesi böylece onların da burada kayıtlarının çok daha net bir şekilde görülmesi sağlanacaktır. Yine pasaport ve sürücü belgeleri verme yetkisi de Nüfus ve Vatandaşlık İzni İşleri Genel Müdürlüğü'ne bu yasa ile birlikte devredilecektir. Dış temsilciliklerimizde de nüfus memuru görevlendirilmesi sağlanacaktır. Bu ve benzeri gelişmelerle böylece nüfus ve vatandaşlık işlerimizin daha kolay ve süratli hale gelmesi sağlanmış olacaktır" diye konuştu.

"GÖRÜŞMELERDE ANLAŞMA SAĞLANIRSA TÜRKİYE'NİN KIBRIS'A OLAN YARDIM VE KATKILARI BAŞKA BİR ŞEKİLDE GELİŞECEK"

Bir başka önemli konunun da Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile olan ilişkileri olduğunu aktaran Kurtulmuş, "Bu konuda Türkiye'nin ekonomik yapısı KKTC'nin ekonomik yapısı ve Türkiye'nin KKTC'ye yapmış olduğu yardımlar ile ilgili Sayın Başbakan Yardımcısı Türkeş Bey kapsamlı bir sunum yapmış ve bu sunum çerçevesinde değerlendirmeler, görüşler karşılıklı olarak ortaya konulmuştur. Bunlar içerisinde yapılan yardımlar gözden geçirilmiş, yardımların arttığı, dikkatli bir şekilde Türkiye'nin bir milli sorumluluk hassasiyeti ile bu konudaki yardımlarını titizlikle sürdürdüğü Kıbrıs'ın her türlü imkana kavuşması için elindeki imkanları seferber ettiğini bir kere daha teyit etmek isterim. Su Temini Anlaşması, Gençlik ve Spor Koordinasyonları Ofisleri ile ilgili gelişmeler, taşınmaz mal komisyonu gibi konulardaki çalışmalar da titizlikle gözden geçirilmiştir. Görüşmelerde, anlaşma sağlanırsa Türkiye'nin Kıbrıs'a olan yardım ve katkıları başka bir şekilde gelişecek eğer görüşmelerde anlaşma sağlanamaz yani iki toplumu, orada iki toplumun varlığını kabul eden bir Kıbrıs müzakeresi gerçekleşmezse o zaman da Türkiye mevcut yardımlarını yeni bir perspektifle, yeni bir vizyonla daha güçlü bir şekilde nasıl sürdürebilir bunları tartıştık. Ayrıca yılbaşına kadar olacak olan süreçte görüşmelerde hem KKTC'nin güvenliğinin hem de toprak paylaşımı konusunun Türkiye için hayati önemdeki iki temel konu olduğunun bir kere daha altı çizilmiştir. Bu çerçevede Bakanlar Kurulumuz halen görüşmelerine devam ediyor, şimdiye kadar ele alınan konular bunlardır." ifadelerini kaydetti.

"İNGİLTERE'NİN AB'DEN ÇIKMASINDAN SONRA KARŞIMIZA YENİ BİR İMKAN DAHA ÇIKMIŞTIR"

Ekonomi Bakanı'nın, Avrupa Birliği ilişkileri konusunda paralel olarak görülebileceğini dile getiren Kurtulmuş, "Avrupa Birliği'nin gelişmeleri İngiltere'nin çıkmasından sonra karşımıza yeni bir imkanı daha çıkarmıştır. Maalesef Türkiye, Avrupa Birliği tam üyesi olmadan Gümrük Birliği'ne girmekle gerçekten önemli kayıpların içerisine düştü. Bunu hepimiz biliyoruz yıllarca konuştuk. Maddi anlamda Türkiye'nin önemli kayıpları oldu. Şimdi arkasından bir de Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri'nin arasındaki Ttip Anlaşması'nın yürürlüğe girmesi ile birlikte Türkiye'nin mevcut durumu ile beraber çok daha ciddi kayıplarla karşı karşıya kalma ihtimali olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin özellikle Avrupa'da yeni gelişen bu şartlar çerçevesinde Gümrük Birliğini yeniden gözden geçirmesi, müzakere etmesi zaruridir. Bunun için de Ekonomi Bakanımız, Gümrük Birliğinin yeniden gözden geçirilmesinde Türkiye'nin öncelikleri konusunu gündeme getirecek ve bu bugünkü toplantıda ele alınacaktır" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Numan kurtulmuş Avrupa Birliği Türkiye İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title