Haberler

Dışişleri Bakanlığı, Alman Basınının Nükleer Silah İddiasını Reddetti

Güncelleme:

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Alman basınının Türkiye nükleer silah üretiyor haberlerine ilişkin, "Bu iddialar mesnetsiz ve gerçeklerden uzaktır." dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Almanya basınında çıkan Türkiye'nin nükleer silah üretimi üzerinde çalıştığı yönündeki haberlere tepki göstererek, "Bu iddialar mesnetsiz ve gerçeklerden uzaktır" dedi.

Bilgiç bir soruya verdiği cevapta, Alman basınında 21 Eylül 2014 tarihinde yer alan, Türkiye'nin nükleer silah üretimi üzerinde çalıştığı yönündeki iddiaların gerçeklerle hiçbir ilgisi bulunmadığını kaydetti.

Silahların kontrolü ve silahsızlanma konularına önem atfeden Türkiye'nin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması başta olmak üzere, bu alanlardaki tüm uluslararası anlaşmalara ve sözleşmelere taraf bulunduğunu anımsatan Bilgiç, Türkiye'nin bu yöndeki uluslararası çabalara da aktif biçimde katıldığını vurguladı.

Bilgiç, kitle imha silahlarının yayılma riskinin yüksek olduğu bölgelere yakın bir konumda bulunan Türkiye'nin, bu alandaki gelişmeleri dikkatle izlediğini ve bu endişe verici eğilimin kontrol altına alınması amacıyla yürütülen uluslararası çalışmalar içinde yer aldığını kaydetti. Bilgiç, ayrıca " Türkiye'nin, bu bağlamda Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından arındırılmış bölge haline dönüştürülmesi hedefini öncelikli gördüğünü, sürecin ilk aşaması olan Ortadoğu Konferansı'nın tüm bölge ülkelerinin katılımlarıyla en kısa sürede hayata geçirilmesini" arzu ettiğini söyledi.

Bilgiç, şöyle konuştu:

"Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefine ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın çizdiği çerçeve içinde nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması ilkesine kararlı bir şekilde bağlı bulunan Türkiye hakkındaki bu iddialar, mesnetsiz ve gerçeklerden uzaktır. Ayrıca, bu tür haberlerin Türkiye gibi NATO üyesi ve NATO'nun kollektif savunma sistemine dahil bir ülkenin basınında yer alması şaşırtıcıdır." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Almanya Türkiye Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title