Haberler

Nsu Tarafından Öldürülen Halit Yozgat, Almanya'da Anıldı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Halit Yozgat için okunan Mevlid-i Şerif'ten görüntüler

Halit Meydanı"nda törene katılanlar

NSU tarafından öldürülenler için dua edilmesi

NSU tarafından öldürülen Halit Yozgat, Almanya'da anıldı

Hessen eyaletinin Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı El-Vezir:

"Uzun yıllar boyunca süren bir cinayet serisinin Alman polisi tarafından aydınlatılamaması bir başarısızlıktır"

Halit Yozgat'ın babası İsmail Yozgat:

"Ajan Temme ya oğlum Halit'i öldürdü ya da öldüreni gördü"

Aşırı sağcı "Nasyonal Sosyalist Yeraltı" (NSU) terör örgütü tarafından Almanya'nın Kassel kentinde 6 Nisan 2006'da öldürülen Halit Yozgat düzenlenen törenle anıldı.

Anma töreni, Halit Yozgat'ın 10 yıl önce öldürüldüğü internet salonunun karşısındaki "Halit Meydanı"nda gerçekleştirildi.

Törene, Hessen eyaletinin Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Tarık El-Vezir, Alman hükümetinin NSU kurbanları için ombudsman olarak görevlendirdiği Barbara John, Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik, Türkiye'nin Frankfurt Konsolosu Özkan Durmaz, Kassel Belediyesi yetkilileri, Halit'in babası İsmail ve annesi Ayşe Yozgat ile çok sayıda Alman ve Türk vatandaşı katıldı. Alman basını da törene yoğun ilgi gösterdi.

"Cinayet serisinin Alman polisi tarafından aydınlatılamaması başarısızlık"

El-Vezir, tören sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, uzun yıllar boyunca süren bir cinayet serisinin Alman polisi tarafından aydınlatılamamasının başarısızlık olduğunu belirterek "Çok sayıda polis memurunun cinayetlerin aydınlatılması için gece gündüz çalıştığını biliyorum fakat soruşturmalarını kısmen yanlış yönde sürdürdüler." dedi.

Almanya'da aşırı sağcı çevrelerin hafife alındığını vurgulayan El-Vezir, şöyle devam etti:

"NSU terör örgütünün tarihine bakıldığında yer altına inmesinin engellenememiş olması, bulunmamış olması hatta unutulduğundan dolayı aranmamış olması da kısmen 90'lı yıllarda Doğu Almanya'daki durumla ve vazifelerini yerine getirmeyen makamlarla da ilgilidir. O dönemlerde NSU tarafından öldürülen kişilerin ailelerinin yıllarca izlenmiş olması, töhmet altında bırakılmış olması ve tekrar mağdur edilmesi mutlaka üzerinde düşünülmesi gereken bir durum. Bu durumdan güvenlik makamları mutlaka ders çıkarmalı ki gelecekte tekrarlanmasın."

Başkonsolos Çelik de bu tür saldırıların ve cinayetlerin tekrar yaşanmaması için birlik beraberlik içinde bir araya geldiklerini söyledi.

"Bizim buradaki ümidimiz NSU cinayetlerini Almanya'nın en iyi şekilde aydınlatılacağı doğrultusundadır" diyen Çelik, bunu Alman siyasetçilerin ve bütün yetkililerin de dile getirdiğini belirtti.

"Oğlumun öldürüldüğü caddenin adının 'Halit Caddesi' olmasını istiyoruz"

Halit Yozgat'ın babası İsmail Yozgat da oğlunun henüz 21 yaşında kurşunlanarak öldürüldüğünü anımsatarak "Caniller 6 Nisan'da Kassel'de bir Türk'ü öldürmeye karar vermişler. Bu da Allah'ımın takdiri 21 yaşındaki biricik oğlum Halitim'e nasip oldu." diye konuştu.

Yozgat, oğlunun Türk olması nedeniyle öldürüldüğünü ifade ederek şunları söyledi:

"Oğlum olmasaydı, istemem ama beni, sizi ya da sizin çocuğunuzu öldüreceklerdi. Onun için ben dahil Kassel ve çevresindeki bütün Türkler Halit'e can borcumuz vardır. Bu can borcumuzu da her yıl 6 Nisan'da saat 15.30'da buraya gelerek ödemeye çalışacağız. Çünkü bu dava hepimizin davasıdır."

Almanya'da son yıllarda alınan tedbirlere rağmen yabancı düşmanlığının hala devam ettiğini belirten Yozgat, gelecek nesillerin bu olayları unutmaması için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Cinayetin işlendiği caddeye oğlunun isminin verilmesi isteğini yineleyen İsmail Yozgat, şunları kaydetti:

"Oğlumuzun doğup büyüdüğü ve masasında ders çalışırken kurşunlanarak canice öldürüldüğü 'Hollaendische Strasse' isimli caddenin 'Halit Caddesi' olmasını istiyoruz. Bu uzun bir caddedir. Gelecek nesiller neden bu caddenin 'Halit Caddesi' olduğunu sorgulayacak. Böylece bu olaylar hiçbir zaman unutulmayacak. Oğlumun adının bu meydana ve karşısındaki tramvay durağına verilmesinin yetersiz olduğuna inanıyorum. Buradan Berlin, Wiesbaden ve Kassel halkına sesleniyorum. Bizi bu isteğimizde yalnız bırakmayın, destekleyin, o zaman acımız azalacak, o zaman acımızı paylaşacaksınız."

"Ajan Temme ya oğlum Halit'i öldürdü ya da öldüreni gördü"

Cinayet anında Halit Yozgat'ın işlettiği internet kafede olduğu sonradan anlaşılan Hessen Anayasayı Koruma Teşkilatı eski çalışanı Andreas Temme'nin mahkemeyi yanılttığını vurgulayan Yozgat, mahkemede gösterilen cinayetin canlandırıldığı filmin içeriğinin de yanlış olduğunu dile getirdi.

Mahkeme heyetinin henüz söz konusu internet kafede inceleme yapmadığına dikkati çeken baba Yozgat, yetkililerinin bir an önce gelerek yerinde incelemeler yapması gerektiğini ve böylece Temme'nin yalan söylediğinin anlaşılacağını ifade etti.

Yozgat, Temme'nin cinayetle ilişkisi olduğuna inancının tam olduğunu belirterek "Ajan Temme ya oğlum Halit'i öldürdü ya da öldüreni gördü. Başka alternatif yok." dedi.

Öte yandan, tören öncesi Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Kassel Merkez Camisi'nde Halit Yozgat için Mevlid-i Şerif okundu. Tören alanında da NSU tarafından öldürülenler için dua edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Hessen Kassel Yozgat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title