Haberler

Noterler Birliği 43. Olağan Kongresi

Adalet Bakanı Bozdağ: "Önümüzdeki süreç içerisinde, noterlerimizin yargının yükünü azaltacak bazı işlerle daha fazla donatılması gerektiğine inanıyorum" "Yasanın öngördüğü istisnalar hariç, mirasçılık belgesinin tamamını noterlere devrediyoruz, gayrimenkul satışları konusunda da noterlerin yetkilendirilmesiyle.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, noterlerin yargının yükünü azaltacak bazı işlerle daha fazla donatılması gerektiğine inandığını söyledi.

Noterler Birliği'nin 43. Olağan Kongresi, Birlik Merkezinde toplandı.

Kongrenin açılışına, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, HSYK Birinci Dairesi Başkanı İbrahim Okur, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek ile yüksek yargı organları üyeleri katıldı.

Açılışta konuşan Adalet Bakanı Bozdağ, noterliğin dayanağının, ilke ve esaslarının Kuran-ı Kerim'de belirlendiğini belirterek, o yüzden de insanların noterlere ayrıca güven duyduğunu söyledi.

Bozdağ, hukukta da noterlerin ortaya koyduğu belgelerin aksi ispat edilinceye kadar geçerli birer belge şeklinde kabul ediliyor olmasının noterlerin yaptığı iş ve işlemlere duyulan güvenin somut göstergesi olduğunu ifade etti.

Hukuk güvenliğinin önemine işaret eden Bozdağ, bir devleti güçlü yapan unsurların başında gelen hukuk güvenliğinin, yasama, yürütme, yargı ve bunların içerisinde görev yapan herkesin ve her kesimin üzerine hassas şekilde titremesiyle ayakta tutulabileceğini kaydetti.

Demokratik devletlerin vazgeçilmezi hukuk güvenliğini tesis etmede herkese olduğu kadar, yargı görevini yapanların ayrılmaz parçası noterlere de büyük görevler düştüğünü belirten Bozdağ, Türkiye'yi hukuk güvenliği tartışmalarının dışına taşımanın herkesin ortak vazifesi olduğunu dile getirdi.

-"Eleştiriler herkesi mahçup etti"

Noterlik mesleğinin yargının yükünün hafifletilmesi, yargı süreçlerinin hızlanması bakımından çok önemli olduğunu vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki süreç içerisinde, noterlerimizin yargının yükünü azaltacak bazı işlerle daha fazla donatılması gerektiğine ben de inanıyorum. Daha önce attığımız bazı adımların somut sonuçlarını hep beraber gördük. Mirasçılık belgesi verilmesi hususunun TBMM'de tartışılması sırasında söylenen sözleri, yapılan tartışmaları hatırladığımda bugün geldiğimiz noktanın eleştiri ortaya koyan herkesi mahçup ettiğini, bu işi yaptıran herkesi memnun ettiğini görmekten bahtiyarlık duyduğumu ifade etmek isterim.

Şimdi bu somut veriler üzerine hükümet olarak yeni adım atma kararı aldık. Yasanın öngördüğü istisnalar hariç, mirasçılık belgesinin tamamını noterlere devrediyoruz. İşlemlerin tamamı noterlere devredilecektir. Çünkü uygulama bize bu ikinci atmanın hem cesaretini hem emrini vermiştir."

Adalet Bakanı Bozdağ, uzunca süredir yenilenmesi planlanan Noterlik Kanunu'nu yenileyerek, çağın gereklerine uygun hale getirmekte kararlı olduklarını dile getirerek, Noterler Birliği ile kanun üzerinde çalıştıklarını anlattı. Çalışmaların önümüzdeki süreçte sonuçlanacağını bildiren Bozdağ, kanun ile noterlikte bir yeniden yapılanma, değişim yaşanacağını ifade etti.

Bozdağ, gayrimenkul satışları konusunda da noterlerin yetkilendirilmesiyle ilgili konuyu incelediklerini belirterek, "Konu masamızın üzerinde, beraber değerlendireceğiz" diye konuştu.

-Noterler Birliği Başkanı Tutar

Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar da Osmanlı döneminden bu yana var olan köklü bir hukuk kurumu olan noterliğin, bireylerin ve kuruluşların hukuk güvenliğini sağladığını söyledi.

Türkiye'nin en ücra köşesine kadar yayılmış noterler ağı üzerinden yılda 28 milyon işlem yapıldığını bildiren Tutar, "Araştırmalarımız Türkiye 15 yaş üstü nüfusunun her yıl neredeyse yarısının bir kez notere gittiğini ve hukuki güvence aradığını gösteriyor" dedi.

Çok köklü bir değişim projesini hayata geçirdiklerini, altyapıyı güncellediklerini anlatan Tutar, vatandaşların noterlerde geçirdikleri süreyi azaltmayı, hizmet kalitesini yükseltmeyi ve Türkiye'nin 2023 yılı vizyonuna katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Tutar, vatandaşın eskiden kapı kapı dolaşarak gerçekleştirebildiği bir takım işlemler dizisinin, noterde 10 dakika içinde tamamlanabildiğini belirterek, "Kimi zaman 3-4 aylık sürede alınabilen mirasçılık belgesini vatandaş 10 dakikada alabilmektedir. Bu sayede de 2014 yılında 291 bin 824 adet mirasçılık belgesi noterlikler tarafından verilmiştir" dedi.

Noterlik mesleğine giriş koşullarının yaş, sınav ve stajı da kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Tutar, yeni Noterlik Kanunu üzerinde çalışma yaptıklarını, çalışmasının bu yılın sonuna kadar Parlamento'ya sevk edilmesini amaçladıklarını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Bekir Bozdağ Ali Alkan Yargıtay Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title