Haberler

Nokta Dergisi Yöneticileri Hakkındaki Dava

Nokta dergisinin 2 Kasım 2015 tarihli kapağında ve içeriğinde yer alan ifadelerle, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme" suçunu işledikleri iddiasıyla derginin yöneticisi Cevheri Güven ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan'ın 20'şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılandığı davada mütalaa veren savcı, suçun unsurları oluşmadığı için sanıkların beraatine karar verilmesini talep etti.

Nokta dergisinin 2 Kasım 2015 tarihli kapağında ve içeriğinde yer alan ifadelerle, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme" suçunu işledikleri iddiasıyla derginin yöneticisi Cevheri Güven ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan'ın 20'şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılandığı davada mütalaa veren savcı, suçun unsurları oluşmadığı için sanıkların beraatine karar verilmesini talep etti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci duruşmaya, sanıklar Cevheri Güven ve Murat Çapan ile avukatları katıldı.

Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Ali Kaya, esas hakkında mütalaasını açıkladı. Mütalaada, sanıklar hakkında, 2-8 Kasım 2015 tarihleri arasında yayınlanan Nokta dergisinin kapak sayfasında, "Türkiye Cumhuriyetine karşı halkı silahlı isyana tahrik etme" suçunun işlendiği iddiasıyla cezalandırılmaları için kamu davası açıldığı hatırlatıldı.

Sanık savunmaları ve incelemelere göre, dergideki ifadelerin "halkı silahlı isyana sevk" yönünde bir teşvik unsuru taşımadığı ve herhangi bir kimseyi kanunlara karşı gelmeye tahrik edici sözler olmadığı aktarılan mütalaada, "Suçun unsurları oluşmadığı, dergi kapağında birtakım olumsuzluklarla Cumhurbaşkanının fotoğrafının kullanıldığı, bu hali ile ancak 'Cumhurbaşkanına hakaret' yönünden değerlendirme yapılabileceği, bunun için de Adalet Bakanlığından izin alınması gerektiği kanaatine varılmıştır" ifadesi kullanıldı.

Mütalaada, sanıklar hakkında atılı suçtan ayrı ayrı beraat kararı verilmesi ve ifadelerin "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu oluşturup oluşturmayacağı yönünden dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma bürosuna gönderilmesine karar verilmesi talep edildi.

Mütalaaya karşı beyanı sorulan sanıklar Cevheri Güven ve Murat Çapan, mütalaaya beraat yönünden katıldıklarını belirterek, beraatlerini talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar hakkında, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçuyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına ve bunun sonucunun beklenilmesine hükmetti.

Sanıklar hakkında daha önce konulan "haftada bir gün imza verme" zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbirinin bu aşamada kaldırılmasını da kararlaştıran heyet, duruşmayı 17 Mayıs'a erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, dergide, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı kullanılmak suretiyle takvim ve saat ibarelerinin yer aldığı, metin olarak da "2 Kasım Pazartesi Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" ibarelerinin bulunduğu kaydediliyor.

Söz konusu derginin 32. sayfasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asker kıyafeti giydirilmiş ve elinde pimi çekilmiş bombanın yer aldığı fotoğrafının kullanıldığı aktarılan iddianamede, metin olarak da "92. Yılında Bir Ülke Çatırdarken Çatışmalı Dönem" ibaresine yer verildiği ifade ediliyor.

Derginin 35. sayfasında yer alan metinlerin de bulunduğu iddianamede, suça konu dergide verilen mesajla devletin bütünlüğüne, milletin birlik ve beraberliğine kastedildiği ve bu amaçla toplumun huzur ve refahının bozulmak istendiği vurgulanıyor.

Derginin, ülkede kaos ortamı oluşturmak niyetiyle basıldığı, iç savaşın sorumlusu olarak başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere diğer devlet ve hükümet yetkililerinin gösterildiği anlatılan iddianamede, dergide silahlı terör örgütü mensuplarının da "isyancı" olarak nitelendirildiği ve iç savaş için gerekli malzemelerin hazırlanması gerektiğinin belirtildiği kaydediliyor.

İddianamede, tedirgin hale getirilen vatandaşların ülkeyi terk etme yoluna başvurmasının zorunluluk olduğunun lanse edilmeye çalışıldığı aktarılarak, bu algıyla halkın panik ve korkuya sevk edildiğine vurgu yapılıyor.

İddianamede, sanıklar dergi yöneticisi Cevheri Güven ile sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan'ın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme" suçundan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Recep Tayyip Erdoğan Cevheri Güven Ali Kaya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title