Haberler

Nobel Ödülü Kazanan Sancar: Rica Ediyorum Kız Çocuklarını Okula Gönderin

Güncelleme:

2015 Nobel Kimya ödülü kazanan Türk asıllı ABD vatandaşı Aziz Sancar, Türkiye'de bilime gerekli önemin verilmesini istedi.

2015 Nobel Kimya ödülü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye'de bilime gerekli önemin verilmesini istedi. Kuzey Carolina Üniversitesi'nde, bilimsel çalışmalarını yürüttüğü laboratuvarda DHA'nın sorularını yanıtlayan Sancar, Nobel ödülü kazanmayı umduğunu ancak bunu tıp dalında beklediğini, tıp dalında ödül kazananların açıklanmasından sonra bu konuda umudunu yitirdiğini, kimya dalında Nobel Ödülü kazanmasının da kendisi için bir sürpriz olduğunu söyledi. Bilimsel çalışmalarında ulaştığı başarıya, Türkiye'de gördüğü eğitimin çok büyük katkısı olduğunu anlatan Sancar kendisinin de Mardinli olduğunu anımsatarak, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan gençlere 'çok okuyun, bilim ile ilgilenin' çağrısı yaptı.

"DOĞU, GÜNEYDOĞU'DAKİ KARDEŞLERİMİZDEN KIZ ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMELERİNİ TEKRAR TEKRAR RİCA EDİYORUM"

Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Aziz Sancar özellikle kız çocuklarının okula gönderilmesi vurgusu yaparak, " Türkiye'nin Mardin'den Kars'a, Edirne'ye kadar bütün çocuklarımıza bilim alanında eğitim öğretim vermemiz lazım. Özellikle kızlarımızı okutmak lazım. Kızlarımızı okutmazsak insan gücümüzün yarısını kaybetmiş oluyoruz. Özelikle Doğu ve Güneydoğu'daki kardeşlerimizden kız çocuklarını okula göndermelerini tekrar tekrar rica ediyorum" dedi.

"TÜRK BASININI OKUMUYORUM OKUSAM O KADAR MORALİM BOZULUYOR Kİ ARAŞTIRMA YAPAMIYORUM"

Sancar, Türk basınının moralini bozulduğu ve araştırmalarını olumsuz etkilediği için takip etmediğini belirterek, " Türkiye'de siyasi kararsızlıktan bahsediyorsunuz. Beni çok üzüyor. O bakımdan Türk basınını okumuyorum. Okusam o kadar moralim bozuluyor ki doğru dürüst araştırma yapamıyorum. Başka yabancı haberlerde bile haber görünce Türkiye deyince mutlaka kötü haberdir diye onları bile geçiyorum. Maalesef Türkiye'de bu olumsuz durumlar var. İnşallah bunu atlatır ve aklıselim bir çözüm bulur. Önemli olan konular üzerinde çalışırız. Önemli olan memleketi kalkındırmak. Milletin eğitim, sağlık ve gelir durumlarını çözmek. Ancak o zaman o seviyede olunca Avrupa ile yarışır bir duruma geliriz" açıklamasını yaptı.

"TIP ALANINDA NOBEL'İ ALACAĞIMI DÜŞÜNÜYORDUM, SÜRPRİZ OLDU"

Nobel ödülü aldığı haberini eşinden öğrendiğini söyleyen Aziz Sancar, "Ailem, kendim ve Türkiye için çok mutluyum. Memleketime böyle bir hizmetim olduğu için gerçekten mutluyum. Sabah saat 05.00'te İsveç'ten telefon ettiler. Eşim cevap verdi. Ben uyuyordum. Önemli bir haber demişler ona. Beni uyandırarak önemli bir haber dedi. Önemli bir haber demişler ona. Ben Nobel'i düşünmüyordum. Tıp alanında Nobel'i alacağımı düşünüyordum. Tıp alnında bir gün önce verilmişti. O nedenle Nobel aklımda yoktu. İsveç Nobel komitesi beni kimya alanında Nobel'e layık gördü. Çünkü bizim araştırmalar hem kimya hem de tıp alanında. Bir dereceye kadar sürpriz oldu" diye konuştu.

"ANNEM, BABAM OKUMA, YAZMA BİLMEZDİ; OKUMAMIZ İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPTI"

Aziz Sancar, "Annem, babam okuma, yazma bilmezdi. Onların çocuklukları Cumhuriyet'in ilk yıllarıydı. Bir çok yerde okul yoktu. Bizim zamanımızda okul vardı. Annem ve babam bizi okutmak için ellerinden geleni yaptı. Çok iyi öğretmenlerimiz vardı. Bizi çok iyi eğittiler. Benim sınıfımdan sanırım 10 veya 15 kişi Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde profesör oldular. En önemli şey okumak. Bilimsel konularda, fizik, kimya, biyoloji, teknoloji alanlarında iyi eğitim görmek Türkiye'nin bizim görevimizdir. Bizim de bilime katkımız olsun" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DEN SAĞ OLSUNLAR ÇOK KUTLAYANLAR OLDU"

Prof. Dr. Aziz Sancar, "Türkiye'den sağ olsunlar çok kutlayanlar oldu. Cumhurbaşkanımız, başbakanımız, muhalefet liderleri telefon ederek tebrik ettiler. Bilim dünyasından bir çok arkadaş da tebrik etti" dedi.

"ÇALIŞMALARIMIZ DNA ONARIMI ÜZERİNE UZUN VADEDE ETKİSİ OLACAK"

Sancar, "Çalışmalarımız DNA onarımı üzerine ve DNA onarımı hem kanseri önlemek bakımından hem de kanser tedavisinde önemli uzun vadede etkisi olacak" dedi.

"YURT İÇİNDE KARGAŞALIKTA RAHAT BİR ŞEKİLDE ÇALIŞAMIYORLAR DİKKATLERİ DAĞILIYOR"

Sancar, "Yurt dışında daha başarılı oluyorlar. Çünkü yurt dışında bu kargaşalık yok. Yurt içinde çalışan bir çok arkadaş ile konuştum. Gerçekten fedakar insanlar. Bilime kendisini vermiş insanlar. Ama o kadar kargaşalıkta rahat bir şekilde çalışamıyorlar dikkatleri dağılıyor. Ben de olsam benim de dikkatim dağılır" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Carolina Türkiye Mardin Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (17)

zazaMobil-IOS:

Kimyager olmuş adam olamamis

3
31
yanıtYanıtla
ADAM GİBİ ADAM:

eğer bir adamın kafası çalışıyorsa saygı duymak lazım

15
0
yanıtYanıtla
kalleş pkklılar:

adamın ırkına takılan tek hücreliler. başarılı, zeki, aklı başında biri olan Aziz sancar cumhuriyetçi, millet kavramını benimsemiş bir insan. Bazı beyni çalışmayan hainler gibi olmadığı için beğenmeyin siz onu. çok da umrundasınız

13
2
yanıtYanıtla
zaza:

şu anda kime hizmet ettiği önemli. ödül benim için önemli değil.

3
12
yanıtYanıtla
VARTO:

HOCAM ; BIZ KURDLERDE TURKLER KADAR SENINLE GURUR DUYDUK. NE ISEN NE TOPRAKSIN NEDE OLSA.

7
1
yanıtYanıtla
yorum:

rahmetli dedem de kürt olduğmuz halde kemali severdi ama bu yeni neslin de onu seveceği anlamına gelmiyor prof siyasi olarak kafası atmışlarda hala

3
4
yanıtYanıtla
müslüman kürd:

tırooo

1
5
yanıtYanıtla
vartoMobil-ANDROID:

tsyibte nobel hak ediyo tum rollerini hakiyla oynuyo hele muslumanligi

3
3
yanıtYanıtla
Milli:

Bravo Aziz Hocaya. Erdoğan da Kur-an ve islamiyetin DNA sını değiştirdiği için Nobel ödülü hak ediyor.

5
0
yanıtYanıtla
VARTO:

HOCAM KURDLERIN KIZ COCUKARINI EGITMELERINI TAVSIYE EDIYOR. DUYDUNUZMU HEMSOLAR.

4
0
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title