Haberler

Nisan Ayı Enflasyon Rakamları

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, "Ilıman havanın etkisi tezgahlara olumlu yansıdı ve gıda fiyatları yumuşak seyretti.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, "Ilıman havanın etkisi tezgahlara olumlu yansıdı ve gıda fiyatları yumuşak seyretti." ifadesini kullandı.

Çandır yaptığı yazılı açıklamada, nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

TÜFE'deki artışın yüzde 0,78 ile beklentilere paralel olduğunu belirten Çandır, 2013 yılından bu yana en düşük nisan ayı enflasyonun kaydedilmesinin sevindirici olduğunu bildirdi.

Çandır, ılıman havanın etkisinin tezgahlara olumlu yansıdığını ve gıda fiyatlarının yumuşak seyrettiğini belirterek, "Gıdadaki bu seyir enflasyonu aşağıya çekiyor görünmekte, ancak imalat sanayi fiyatlarındaki katılık göz ardı edilmemeli." görüşünü ifade etti.

Nisan itibariyle TÜFE'deki yıllık artışın da yüzde 6,57 olduğunu hatırlatan Çandır, "Bu gerilemede de gıda fiyatlarının etkisi öne çıkmakta, ancak gıdanın bu olumlu etkisi diğer sektörler tarafından desteklenmediğinden çekirdek enflasyon (I endeksi) yüzde 9,41'de asılı kalmıştır. Bu durum özellikle imalatçı sanayicilerimizin halen yüksek maliyetlerini fiyatlara yansıtmak durumunda kaldığının bir işareti." değerlendirmesinde bulundu.

"Tek yol üretimi artırmak" Mart ayı enflasyon değerlendirmesinde, enflasyonun gerilemesinde nisan ayının "fırsat" sunacağını belirttiğini ifade eden Çandır, şunları kaydetti: "Nisan gerçekleşmesi bu beklentimizi haklı çıkardı, bu fırsat geri çevrilmedi ve yıllık TÜFE'de gerileme devam etti. Buna ek olarak TL/doların gerilemesinin de döviz temelli maliyetleri azaltarak fiyatları düşürmesini bekliyoruz, ancak bunun özellikle imalatçı sektörlere yansımadığını da üzülerek görüyoruz. Yani mevsimsel ve kur bazlı avantajlar tüm sektörlere yayılmalı ki enflasyon topyekun ve sürekli düşürülebilsin. Zira bakıyoruz ki sadece giyim ve ayakkabı sektöründe bile nisan ayı gerçekleşmesi yüzde 12,60 ile hayli yüksek gerçekleşmiş. Bahar alışverişlerinin talebi artırmasından kaynaklanabilecek bu artışlarının önüne geçebilmenin tek yolunun üretimi artırmak olduğunu düşünmekteyiz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ali Çandır Antalya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title