Haberler

Niksar Ayvaz Suyu Aralık Ayında Üretime Başlayacak

Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan 1400 yıllık şifa kaynağı dünyaca ünlü Ayvaz Suyu debisinin artırılmasıyla Aralık ayında yeniden üretime başlayacak.

Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan 1400 yıllık şifa kaynağı dünyaca ünlü Ayvaz Suyu debisinin artırılmasıyla Aralık ayında yeniden üretime başlayacak.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, 7,98 pH'si ve 0,5 sertlik derecesi ve 1,4 Lt/sn debisi olan Ayvaz Suyu'nun yapılan çalışmayla 4 Lt/sn debiye çıkardıklarını ve Aralık ayından itibaren piyasaya Ayvaz Suyu'nu vereceklerini söyledi.

Ayvaz Suyu gözesinde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Özdilek Özcan yaklaşık bir buçuk aylık bir çalışmanın sonunda Ayvaz Suyu'nun debisinin arttırıldığını belirterek, "Makinelerimizin kurulmasına kadar Ayvaz Suyu kaynağındaki çalışmayı en kısa zamanda bitirmeyi planlıyoruz. Zaten makinelerin kurulması da Kasım ayının ilk haftasına kadar tamamlanacak, o zaman zarfında buradaki çalışmalarımızı inşallah bitireceğiz. Arzumuz yeni makineyle inşallah Ayvaz Suyu ile başlamak ama yetişmezse diğer kaynak suyumuz olan Nik Su ile devam ederiz. Buranın sorunları bittikten sonra yani Kaptaj ve inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra da tabii ki Ayvaz Suyu üretimine başlarız. Allah'ın izniyle Aralık ayında Ayvaz Suyu üretimine başlamayı hedefliyoruz" dedi.

Ayvaz Suyu kaynağında yaklaşık 1,5 aydır bir çalışma yaptıklarını belirten Başkan Özcan, "Ayvaz Suyu niteliğindeki bir su için kaptajın yeterli olmadığını gördük. Bu nitelikteki sular için büyük kaptaj gerekli bu yüzden küçük kaptajı iptal edip dönüşümüzü büyük kaptaj şeklinde yapıyoruz. Yani bu kaptaj suyun çıktığı bütün bölgeleri kapsayacak şekilde kaptaj çalışmasını yapıp inşaatımızı tamamlayıp buradaki kaptajımızı kapatacağız, giriş bölümünü alt kısımdan vereceğiz yani merdivenle inecek şekilde yapacağız" diye konuştu.

Ayvaz Su Gözesinde yapılan çalışmalarda Belediyenin kendi imkanlarının yanı sıra dışarıdan teknik destekte aldıklarını belirten Başkan Özcan; "Öncelikle Ankara Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinden Jeofizikçiler ile etüt çalışmasını yaptık, bilimsel bir çalışma oluşturduk. Bizimde jeoloji mühendisimizin nezaretinde bir çalışma oluştu. Daha sonra bu işlerde deneyimli işi sadece su olan bir kimya mühendisi nezaretinde bu işi götürdük ve kaptaj kısmına gelince bundan sonraki tüm işleri biz kendi elemanlarımızla yürüteceğiz. Şu anda Ayvaz Suyu gözesinden 4 Lt/sn debi oranında su çıkıyor. 4 debi bizim için yeterli bir sınır, zaten fabrikada çift vardiya çalışma düşünüyordum dolayısıyla suyun bu debisi çift vardiyaya yetecek kadar. Suyun debisinin çok daha fazla artmasını elbette gönlümüz arzu ediyor ama bu da bizim için yeterli. Elbette fazla olsun ama biz ihtiyacımız kadarını kullanalım, Ayvaz Suyunun fazlalılığının bize bir zararı olmaz. Tabi başka bir ticari formül bulabilirsek onu da değerlendiririz. Ama dediğim gibi 4 litre bizim için ideal bir oran. Karabodur suyumuz 4 litre civarında bunun 2.4 ünü kullanıyoruz, Ayvaz Suyu'da 4 litreye çıktığı zaman 6 ila 8 litre arasında iki adet suyumuz olmuş olacak" şeklinde konuştu. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Özdilek Özcan Niksar Tokat Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title