Haberler

Nijerya'da Seçimlere Doğru

Muhalefet, hükümeti başkan adayı Muhammed Buhari'yi öldürme planları yapmakla suçladı.

Nijerya'daki ana muhalefet partisi Tüm İlericiler Kongresi (APC), iktidardaki Halkın Demokratik Partisini (PDP) ve hükümeti, şubat ayında düzenlenecek seçimler öncesi adayları Muhammed Buhari'yi öldürmeyi planlamakla suçladı.

APC'nin sözcüsü Garba Shehu, Ekiti eyaletinin valisi Ayo Fayose'nin gazete reklamlarında, 72 yaşındaki Buhari'nin seçilmesi durumunda ofisinde öleceği ifadesine tepki olarak "Buhari'nin 14 Şubat'ta yapılacak seçimler öncesi ölebileceği sözleri, 6 yıllık görev süresinde gösterdiği kötü performans nedeniyle halk nezdindeki itibarını kaybeden hükümetin siyasi paranoyası ve umutsuzluğunu gösteriyor" ifadesini kullandı.

Reklamın uygunsuz olduğunu ve Buhari'nin yaşamına yönelik tehditlerin uluslararası şekilde araştırılması gerektiğini belirtilen APC açıklamasında, "APC'nin Seçim Kampanyası Konseyi, Ekili eyaletinin PDP'li Valisi Ayodele Fayose'nin 'Hayat, Ölüm ve Devlet Cenazelerine Son' başlıklı reklamın hükümet tarafından ortaya konulmuş seçim sonuçlarını bozma ve APC'nin ülkenin liderliğini üstlenmesini önleme planıdır" görüşüne yer verildi.

Açıklamada, reklamın Nijerya'nın birliğine, demokrasiye ve Batı Afrika bölgesinin istikrarına yönelttiği tehdit nedeniyle uluslararası soruşturmaya tabi tutulması gerektiği kaydedildi.

Reklamlar, APC'nin devlet başkanlığında görevli bir yetkiliye dayanarak, hükümetin görevi Buhari'ye devretmektense orduya devretmeyi tercih edeceğine dair bir mesaj gönderdiği iddia etmesinin ardından ortaya çıkmıştı.

Ülkenin güneybatısındaki Ekiti eyaletinin Valisi Fayose, Buhari'nin sağlık problemleri nedeniyle daha önce ülkenin kuzeyli diğer liderleri gibi görevi sırasında ölebileceğini ifade etmişti.

Fayose'nin reklamda bahsettiği diğer liderler suikaste uğrayan General Murtala Muhammed (1975-1976), tartışmalı bir şekilde hayatını kaybeden General Sani Abacha (1998) ve ismi bilinmeyen müzmin bir hastalık nedeniyle ölen bir önceki Devlet Başkanı Umaru Yar'Adua'yu (2010) kapsıyordu.

Görev sırasında ölen Nijeryalı liderler arasında 1966'daki askeri darbede ölen eski Başbakan Tafawa Balewa, onun yerine geçen cunta yönetimimin başı Aguiyi-Ironsi gibi güneydoğulu liderler de var. Ancak, Vali Fayose'nin reklamları sadece kuzeyli liderlerden bahsediyordu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Nijerya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title