Haberler

Nijerya'da Meclis Başkanına Göz Yaşartıcı Gaz

Polis, meclis binasına girmeye çalışan Başkan Tambuwal ile milletvekillerine göz yaşartıcı gaz sıktı.

Nijerya'da Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ın ülkenin kuzeydoğu eyaletlerinde olağanüstü halin uzatılmasıyla ilgili talebi üzerine yapılacak parlamento oturumu öncesinde polisin milletvekillerine göz yaşartıcı gaz sıkması, gerilimi tırmandırdı.

Meclis Başkanı Aminu Tambuwal'un Sözcüsü İmam İmam, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Tambuwal, Temsilciler Meclisi'nde yapılan oturuma katılmak istedi ancak polis izin vermedi. Polisin göz yaşartıcı gaz kullanması üzerine 40 milletvekili, Tambuwal'i korumak için kalkan oluşturdu" dedi.

Görgü tanıkları da yüzlerce polisin, parlamento binasının tüm giriş çıkışlarını biri dışında kapattığını, milletvekilleri ile çalışanların binaya girebilmek için sıra olduğunu belirtti.

Görgü tanıklarından Halilu Bako, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Parlamento binasına girmelerine izin verilmeyen meclis başkanı ile bazı milletvekillerinin bariyerleri aşmaya çalışması üzerine polis, göz yaşartıcı gaz kullandı" ifadelerini kullandı.

Parlamento binasına girmeyi başaran bazı milletvekilleri, Devlet Başkanı Jonathan'ın meclisin onayı olmadan kendi kararlarını almakla suçladı ve mahkemeye çıkması gerektiğini savundu.

Meclis çalışmaları, aralık ayına kadar ertelendi.

Devlet Başkanı Jonathan, Boko Haram örgütünün faaliyet gösterdiği Adamawa, Yobe ve Borno eyaletlerinde olağanüstü hal uygulamasının bir yıl daha uzatılmasını talep etmişti.

Nijerya Anayasası'na göre devlet başkanı, meclisin alt ve üst kanatlarından en üçte ikisinin onayıyla olağanüstü hal ilan etme ve çatışma bölgelerine askeri birlik gönderme yetkisine sahip.

Kısa bir süre önce iktidardaki Halkın Demokrasi Partisi'nden muhalefetteki İlerici Kongre Partisi'ne geçen Tambuwal, kuzey eyaletlerinde olağanüstü hal uygulamasının uzatılmasına karşı çıkmıştı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Twitter Nijerya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title