Haberler

Nijerya'da Çocuk Felci Vakası

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve hükümet yetkilileri, Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde iki yeni çocuk felci vakasına rastlandığını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve hükümet yetkilileri, Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde iki yeni çocuk felci vakasına rastlandığını bildirdi.

Nijerya Sağlık Bakanı Isaac Adewole, ülkede çocuk felcinin yeniden görülmesinin Boko Haram yüzünden olduğunu belirtti.

Adewole, ülkede en az iki yeni çocuk felci vakasının görüldüğü bilgisinin medyaya sızması üzerine başkent Abuja'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Vakalardan biri Kamerun sınırına yakın Gwoza'da, diğeri ise Jere'de görüldü." dedi.

Büyük ölçekli görülmüyor olsa da çocuk felci vakalarıyla mücadele etmek için her şeyin yapılacağını aktaran Adewole, "Ne yazık ki böyle bir gelişmeyle karşı karşıyayız. Bu bizi geride bırakır ancak halkımızı temin ederim ki, durumun üstesinden gelmek adına elimizden gelen her şeyi yapacağız." ifadesini kullandı.

Gwoza ve Jere, Nijerya'nın kuzeydoğusunda Boko Haram'ın etkili olduğu Borno eyaletinde yer alıyor.

Boko Haram örgütü, 2013 yılında çocuk felci aşısına karşı yürüttüğü kampanya kapsamında düzenlediği saldırılarda çok sayıda sağlık personelini öldürmüştü.

Adı yerel dilde "Batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi Nijerya'da 2000'li yılların başından beri faaliyet gösteriyor. Örgütün lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından, Boko Haram'ın 2009'da düzenlemeye başladığı kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 17 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

Boko Haram saldırıları nedeniyle Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinden 2 milyondan fazla kişi, ülkenin başka bölgelerine göç etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Nijerya Gwoza Borno Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title