Haberler

Niğde'de Zararlı Böcekler İçin 'Aşk Tuzağı' Kuruldu

Güncelleme:

Niğde Orman işletme Müdürlüğü, köknar ve çam ağaçlarını kurutan kabuk böcekleriyle mücadele etmek için 'Aşk tuzağı' denilen feromon tuzağı kurdu.

Niğde Orman işletme Müdürlüğü, köknar ve çam ağaçlarını kurutan kabuk böcekleriyle mücadele etmek için ormanın belirli noktalarında 'Aşk tuzağı' denilen feromon tuzağı kurdu. İşletme Müdürü Mehmet Özdemir, tuzağın içerisine konulan çeşitli kimyasal ilaçların cinsel dürtülü kokular yayarak zararlı böcekleri kendisine çektiğini belirterek, "Aşk tuzağı sayesinde etkili sonuç alınmaya başlandı" dedi.

Niğde'nin Çamardı İlçesi'ndeki Aladağlar Milli Parkı'nda bulunan köknar ağaçların kurumaya başlaması üzerine yaptıkları araştırmada kurumların 'Köknar böceği' de denilen kabuk böceğinden kaynaklandığını tespit ettiklerini belirten Mehmet Özdemir, bunun üzerine böcekler için feromon tuzak hazırladıklarını söyledi. Ormanın belirli noktalarına 50 tuzak astıklarını kaydeden Özdemir şunları söyledi:

"Yöremiz ormanlarında 3 farklı tür zararlı böcek bulunmaktadır. Bunlar Dendroctonus micans, Ips sexdendatus ve Ips typographus'dur. Bu Böcekler ağaçların kambriyum tabakasını yiyerek hayatiyetlerinin sona erdirmektedirler. Ips sexdendatus ve Ips typographus zararlı böceklerine karşı ormanlara feromon tuzakları asılmaktadır. Amaç uçma dönemlerinde bu tuzaklara konulan ilaçlardan yayılan koku nedeniyle böcekleri bu tuzaklara çekmektedir. Bu tuzaklar 5 ile 10 gün arayla kontrol edilmekte ve yakalanan böcekler sayılarak imha edilmektedir."

BUNLAR AŞK TUZAĞIDIR

Tuzakların ve içerisinde bulunan maddelerin doğaya ve diğer hiçbir canlıya zararı olmadığını belirten Özdemir şöyle devam etti:

"Tuzaklar kabuk böceğinin biyolojisine uygun şekilde hazırlanmış olup dişilerin salgılamış olduğu çiftleşme zamanındaki kokuları taklit edip böcekleri bu tuzağa çekmektedir. Biz bu dişi böceklerin kokusunu taklit edip erkek böcekleri tuzaklara çektiği için 'Aşk tuzağı' diyoruz. Çamardı Aladağlar Milli Parkı'na 50 adet feromon tuzağı kuruldu. Bu hiçbir canlıya zarar vermeyecek şekilde yapılan bir düzenek. Feromon tuzakla toprak alana konuşlandırdığımız bir huni içine bu böceklerin karşı cinsinin kokusunu içeren bir ilaç sıkıyoruz. Bu ilacı hisseden böcek tuzağa yöneliyor. Ağaç yerine huniye yönelen ve içine giren böcekler tuzak içerisindeki kavanozda hapsoluyor ve bir daha çıkamıyor. Bu topladığımız böcekler içerisinde doğaya faydalı böcekleri kavanoz içerisinden çıkarıp doğaya salarken zararlı olan kabuk böceklerini imha ediyoruz. Bu kapsamda ileriki dönemlerde meydana gelebilecek ağaç kurumalarının önüne geçmiş olacağız." - Niğde

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Özdemir Aladağlar Çamardı Niğde Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title