Haberler

New Yorker, Faruk Ağa Yarman'ın Türkiye'yi Terk Etmemesine Şaştı!

Güncelleme:

Balyoz davasından beraat eden Faruk Ağa Yarman, New Yorker'ın "Türkiye'yi neden terk etmiyorsunuz?" sorusuna, muhabiri İstanbul turuna çıkararak cevap verdi.

Balyoz davasından beraat eden sanayici ve yönetici Faruk Ağa Yarman, ünlü Amerikan dergisi New Yorker'ın " Türkiye'yi neden terk etmiyorsunuz?" sorusuna, muhabiri İstanbul turuna çıkararak cevap verdi.

New Yorker'da "Balyozdan Sonra" başlıklı yazıda yaşadıkları tanıtılan Yarman'ın 1980'lerde Savronik adlı başarılı bir Türk savunma ve teknoloji firmasının kurulmasına yardımcı olduğu, 2003'te Boeing ve Raytheon'a mal satan büyük kamu kuruluşu HAVELSAN'ın genel müdürlüğüne getirildiği hatırlatıldı. Dergide şu ifadeler yer aldı:

"-Yarman Türkiye'de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi ile yakın çalışma ilişkisi içinde oldu, hatta HAVELSAN'a ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırladı. Askeri sanayi tesisindeki etkisi karşısında Türkiye'nin, uzun bir süreden bu yana devleti gizlice kontrol etmekle suçlanan asker, iş âlemi ve güvenlik seçkinlerinden oluşan sözde derin devletinin başlıca oyuncularından biri olduğu düşünülebilirdi.

-DEVİRECEĞİ HÜKÜMETİN BAKANIYLA SEATTLE'DAKİ İŞ TOPLANTISINA GİDEN GENEL MÜDÜR!-

-2011 Ağustosunda Yarman Türk savunma bakanıyla Seattle'a bir iş yolculuğuna çıkmak için hazırlanıyordu, bir savcı onu İstanbul adliyesine çağırdı ve orada tutukladı. Darbe sonrası yönetime yardımcı olacağı düşünülen bin kişilik bilim adamı-politikacı listesi vardı. Türk bilim ve iş dünyasının genellikle lafını sakınmayan bir mensubu olarak bilinen Yarman, temelde adını ve elektronik imzasını taşıyan bir Excel tablosunu içeren CD olmak üzere siyasi rakiplerinin kendisine karşı delil ürettiklerini açıklayarak suçlamaları reddetti. Eylül 2012'de üç kişilik bir hâkim heyeti Yarman'ı suçlu buldu ve 13 yıl hapse mahkûm etti. Washington D.C.'deki Ulusal Bilimler Akademisi'nin de aralarında bulunduğu güçlü kuruluşlar Yarman yararına girişimde bulundu ve bir yıl sonra heyet kendi kararının tersine bir karar verdi ve Yarman delil yetersizliğinden beraat ederek hapisten çıktı. (Erdoğan açık şekilde davanın kendi yönetimi içindeki görevlilerin bir komplosu olduğunu ima etti.) Haziran'da tüm Balyoz mahkûmiyetleri bozuldu ve mahkûmlar serbest bırakıldı. Fakat Yarman birçoğu yeniden yargılanmayla karşı karşıya kalan mahkûm arkadaşlarından daha şanslıydı.

-İzleyeceği en güvenli rota emekli olmak ya da ülkeyi terketmek olabilir ancak, devirmeye teşebbüs etmekten cezalandırıldığı hükümet hala iktidarda. Yarman'ın iki çocuğu ABD'de okuyor ve meslektaşları göçetmesi çağrısında bulunuyor. Ancak Yarman'ı bir insan hakları heyeti üyesi olarak cezaevindeyken ziyaret eden bir M.I.T. (Massatchuses Instute of Technology) ekonomisti bana, "Türkiye'nin vatanı olduğunu söyleyebilirsin, vatan cazibesinin tamamen farkındayım. Sahip olduğu herşeyi yeniden kurmayı denemesine şaşırmadım" dedi.

-Yeniden tutuklanma riskiyle karşı olduğu savunma sanayine doğrudan dönmektense Yarman iş dünyasına yavaş yavaş geri dönüyor. Serbest kaldıktan sonra yıllar önce Savronik'te çalıştırdığı ve eğittiği bir grup genç meslektaşı yanına geldi, Yarman "Geri dönmemi istediler, bir grup genç girişimci çevresinde olmanın da eğlenceli olacağını düşündüm' dedi.

-Yeniden Savronik'te Yarman, Türkiye, Arnavutluk, Cezayir, Hindistan, Türkmenistan ve Moğolistan'da büyük kamu projelerine, çoğunluğu "akıllı karayolları' olarak bilinen bilgisayarla trafik denetim sistemlerine odaklanıyor. Kendisi aynı zamanda Pakistan gibi yükselen ekonomiye sahip ülkeler için hem askeri hem sivil uygulamaları olan güvenlikli bilgi sistemleri geliştiriyor, "Amerikalılar ya da Çinlilerin yapabildiklerini yapabiliriz, ama fiyatının bir bölümüne' dedi.

-Yarman Erdoğan yönetimindeki hükümetin tam desteğine sahip; A.K.P.'nin kurucularından milletvekili Reha Denemeç, parti yetkililerinin uzun süreden bu yana Yarman'ın suçsuz olduğuna inandıklarını ve şu anda kendisinin Türkiye'nin patlama yapan savunma sanayine katkı sağlamaya hazır olduğunu anlattı. Ülkenin uçak parçaları, füze ve zırhlı araç ihracatı yaklaşık 1.4 milyar dolar ile 2013'te tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. (Türkiye'nin ana ticaret ortağı ABD.) Denemeç Yarman için "O harika, burada diğer herhangi başka bir yerden daha fazla fırsata sahip. Burası 77 milyon nüfusa sahip bir ülke ve yüzde 5 büyüme rakamını tutturmuş bir ülke, burada başarılı olabilir' diyor.

-Eski mesleki ilişkilerinin çoğu hapisteyken durdu... Evinin çevresinde gizli kamera ve hareket detektörleri var. Dinleyebilecekleri engellemek amacıyla telefon numarası ve elektronik posta adreslerini düzenli olarak değiştiriyor. Mayıs ayında Hürriyet gazetesi, Yarman'ın adını devam eden dinlemeleri listesinde gösteren sızmış resmi bir belgeyi yayınladı. Bu arada Yarman mizah duygusunu korumaya çalışıyor, görüşmemizden önce gönderdiği bir e-postada cep telefonuyla görüşmenin daha iyi olacağını çünkü tüm iletişiminin yasal ve/veya yasa dışı olarak dinlendiğini, başka şekilde özel görüşmenin mümkün olamayacağını' anlattı.

-Neden Türkiye'de kalmayı tercih ettiğini anlatmaya yardımcı olmak üzere Yarman İstanbul'un Anadolu yakasında yüz yıllık bir mezarlığa götürüyor, Akdeniz çam ağaçlarıyla dolu tepelik bir açıklık. Yarman'ın ailesinin büyük bölümü, anne ve babası dâhil, burada yatıyor. "Nereye gideceğim?' diye soruyor, "Eğer beni tutuklamak isterlerse, tamam ama terkedecek değilim.' "

Kaynak: ANKA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Faruk Ağa Yarman İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title