Haberler

New York'tan İstanbul'a Mega Şehirler ve Finansal Merkezler Paneli"

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan: "Türkiye'nin finansal sistemi, tek kanatla uçmaya çalışan bir kuş. Çok güçlü bir kanat ancak yeterli değil. Sermaye piyasalarını geliştirmemiz gerekiyor"

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Türkiye'nin finansal sistemi tek kanatla uçmaya çalışan kuşa benzeterek, "Çok güçlü bir kanat ancak yeterli değil. Sermaye piyasalarını geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

"Geleceğin Şehirleri Forumu: New York'tan İstanbul'a Mega Şehirler ve Finansal Merkezler Paneli"nde Turhan, İstanbul'un bölgenin en iyi finans merkezi olmasını istediklerin, bu konuda iddialı ama aynı zamanda gerçekçi olduklarını anlattı.

Bölgenin ihtisaslaşmış, etkin, bağlantıları bulunan ve entegre bir merkezi olmayı hedeflediklerini kaydeden Turhan, "Ancak tabii ki bu yeterli değil. Çünkü kendinizi sadece bölgeyle kısıtlayamazsınız. Mutlaka dünyanın geri kalanına da açık olmanız gerek. Bu nedenle biz stratejik partnerliği uyguluyoruz ve dünyanın diğer finans pazarlarında yeni partnerlikler arıyoruz" dedi.

Tüm dünyayla bağlantılı olmak gerektiğine dikkati çeken Turhan, Nasdaq ile gerçekleştirilen projenin bir benzerini Londra'yla yapmayı planladıklarını, İstanbul'un coğrafi konumu ve düzenleyici çerçevesinin sağlamlığından dolayı çok uluslu birçok şirkete merkezlik yaptığını vurgulayarak, en önemli konunun güven olduğunu vurguladı.

Borsaya kote olma ve yetenek çekme açısından ne gibi zorluklarla karşı karşıya kalındığına yönelik bir soruya Turhan, şu yanıtı verdi:

"Herşeyden önce en zor mesele Türk girişimcilerini, firmalarını açma konusunda ikna etmek. Klasik ekonomiye inanan bir insan olarak arzın talebi yaratacağına inanıyorum ve bunun tersi doğru değildir diye düşünüyorum.  Biz arz tarafını desteklemeye, Türkiye ekonomisinin finansal varlıklar bakımından arz tarafını kuvvetlendirmeye devam edeceğiz. Bunun da çok yakında gerçekleşeceğini düşünüyorum. Türkiye ekonomisinin potansiyel büyüme seviyesi yüzde 5 düzeyinde.  Herhangi bir enflasyon ve finansal gerilim yaratmadan, bu ekonomiyi yüzde 5 büyütebiliyoruz ama bunu yapabilmemiz için yaklaşık yüzde 25-30 civarında yatırım yapmaya devam etmemiz gerekiyor."

İbrahim Turhan, Türkiye'de tasarruf açığı bulunduğuna ve bunu kapatmanın tek yolunun sermaye piyasalarından geçtiğine de değinerek, "Türkiye'nin finansal sistemi, tek kanatla uçmaya çalışan bir kuş. Aslında bu çok güçlü bir kanat. Bankacılık sektörü çok güçlü ve bu alanda geçekten çok başarılı olduk, olmaya da devam ediyoruz. Ancak bu yeterli değil. Sermaye piyasalarını geliştirmemiz gerekiyor. Bunun için de mümkün olan tüm kanalları kullanmamız gerekiyor" dedi.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ise jeopolitik açıdan stratejik bir noktada bulunan İstanbul'un finansal bir merkez olabilmenin her türlü öğesine sahip olduğunu, Türkiye'nin bir hamle yaparak yeni bir finans merkezi olarak ortaya çıkması gerektiğini anlattı.

Özyeğin, "Bankacılar Londra'da primlerinin çok düşük olduğunu söylüyor. Bir vergi avantajı olduğu takdirde Türkiye'ye gelebilirler. Aslında vergi rejimi çok önemli. Bireylere ve kurumlara Dubai ve Bahreyn gibi programlar veya vergi avantajları sağlamamız gerekiyor" dedi.

Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu ise bankacılık sektörü için önemli olsa da vergi konusunun hiçbir zaman önde gelen bir unsur olmadığını belirterek, Türkiye'ye gelen bankaların ve bankacıların ülkenin potansiyeline baktıklarını ifade etti.

Dünyadaki trendlere bakıldığında servetin Batı'dan Doğu'ya aktığını aktaran Akçaoğlu, "Bu çerçevede Türkiye tek başına değerlendirebileceğimiz bir ülke değil. Türkiye'nin bölgede yapabileceği çok şey var. Türkiye bölgede çok stratejik bir konuma sahip. Bütün dünyanın ticaret koridoru içinde yer alıyor ve bir anlamda tüm dünyaya açılan bir kapı" ifadelerini kullandı.

Michael Bloomberg

New York Belediye Başkanı ve finansal haber, bilgi servis sağlayıcısı Bloomberg'in kurucusu Michael Bloomberg ise bir yerin finans merkezi olabilmesi için gerekli şartların şehir güvenliği, İngilizce'nin yaygınlığı, uygun teknolojik altyapı, ulaşım imkanları ve doğru lokasyonda bulunmak olduğunu belirtti.

Bloomberg, "İstanbul'da suç oranının düşük olması önemli bir unsur. İstanbul, İngilizce'nin yaygınlığı bakımından da sınıfı geçiyor. Lokasyon açısından da İstanbul, gittikçe büyüyen ve finansal piyasaları gelişen bu coğrafya için önde gelen bir finans merkez olabilir"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la İstanbul'u gezdiğini anlatan Bloomberg, "Gördüğüm kadarıyla kendisi çok iyi bir belediye başkanı. Kendisinin sokaktaki insanlarla çok iyi bir bağlantısı var. İnsanlar onu tanıyor ve seviyorlar. Bu belediye başkanı İstanbul için bir şans. Çünkü yerel yönetimlerin etkili olması gerekiyor" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Michael Bloomberg İbrahim Turhan New York Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title