Haberler

Benli: Türkiye'deki 37 Kadın Başkandan Biriyim

Güncelleme:

Chp Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ile birlikte New York'ta yapılan Sosyalist Enternasyonal Kadın Toplantısı'na (SIW) katılan Avcılar Belediye Başkanı CHP'li Handan Toprak Benli, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te kadına seçme ve seçilme hakkını tanıdığı Türkiye'de günümüzde sadece 37 kadın belediye başkanı olduğuna dikkat çekti.

Chp Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ile birlikte New York'ta yapılan Sosyalist Enternasyonal Kadın Toplantısı'na (SIW) katılan Avcılar Belediye Başkanı CHP'li Handan Toprak Benli, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te kadına seçme ve seçilme hakkını tanıdığı Türkiye'de günümüzde sadece 37 kadın belediye başkanı olduğuna dikkat çekti.

Dokuzcan ve Benli, Birleşmiş Milletler binasında 6-9 Temmuz tarihlerinde düzenlenen SIW Toplantısı'nda dünya kadınları Pekin Deklarasyonun'un kabul edilişinin 20'nci yıl dönümünde cinsiyet eşitliği küresel dünyada demokrasi ve siyasal katılım açısından değerlendirmede bulundu. Dünyanın pek çok ülkesinden gelen kadın temsilcilerinin yer aldığı toplantıda konuşma yapan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, İstanbul'da büyükşehir dahil toplam 40 belediyede tek kadın belediye başkanı konumunda olduğunu vurgularken, şöyle dedi:

"Türkiye genelinde toplamda sadece 37 kadın belediye başkanı bulunmaktadır. Bu oran binde 37'ye denk gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti ve CHP'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının yönetimindeki dönemin iktidarının 1934 yılında cinsiyet eşitliği temelinde kadına seçme ve seçilme hakkını vermeleri ülkemizde kadın hakları açısından çok önemli bir sürecin başlangıcını oluşturmuştur. Ayrıca kendi döneminde dünyada bir rol model teşkil etmiştir."

Benli konuşmasında projelerini gerçekleştirirken, doktorluk olan asıl mesleği nedeniyle hekimlik metodolojisi ve kadın perspektifi ile çalıştığını anlattı. Madde bağımlılığında koruyucu önlem olarak, İstanbul'un tek belediye konservatuarını, ayrıca kurdukları spor müdürlüğü ile gençleri sanat ve spor ile buluşturduklarını, Avcılar'daki 1000 kadın ile koro kurup onlarla türkü söyleterek onları sosyal yönden edilgen bir durumdan etken bir pozisyona getirmeye çalıştıklarını anlattı. Benli, İstanbul'un 5'inci Spor Lisesinin projesini, uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunda tedavi ve rehabilite etmek üzere 'Bağımlılık Tedavi ve Takip Merkezi'ni, yoksullar için AŞ evi açtıklarını, evde bakım hizmeti verdiklerini huzur evi ve öğrenci misafirhanesi yaptırdıklarını söyledi.

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, kadın kollarından gelen bir belediye başkanı olduğunu ifade ederken şunları ekledi:

"Kadın problemleri konusunda Kadın Aile Müdürlüğü'nü kuran ilk ilçe belediyesi olmanın gururunu taşıyoruz. Kadını sosyal ve ekonomik hayata katan, kadına yönelik şiddetin önüne geçecek birçok projeyi hayata geçirdik. Kadın Sığınma Evimiz faaliyete geçtiğinde kadın cinayetlerinin engellenmesinde ve azalmasında önemli bir hizmet verecektir. 28 Mart 2015 tarihinde dünyada ilk Uluslararası Kadın Belediye Başkanları Zirvesi'ni yaptık. Dünyanın birçok ülkesinden gelen kadın belediye başkanları ile sorun ve çözümlerimizi paylaşıp bilgi alışverişinde bulunduk. Bu çalışmalarımızı her yıl düzenlemek üzere gelenekselleştirdik." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Mustafa Kemal Atatürk Handan Toprak Avcılar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title