Haberler

Nevşehir'in İhracatı 2013 Yılında Artış Gösterdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Nevşehir’in 2012 yılının Ocak-Aralık döneminde 49 milyon Dolar ihracat miktarı 2013 yılının aynı döneminde yüzde 7,5 oranında artış göstererek 52,7 milyon Dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Nevşehir'in 2012 yılının Ocak-Aralık döneminde 49 milyon Dolar ihracat miktarı 2013 yılının aynı döneminde yüzde 7,5 oranında artış göstererek 52,7 milyon Dolar olarak gerçekleşti.

Ortadoğu'da yaşanılan sorunlar sebebiyle Nevşehir'in ihracatında 2012 yılında yaşanılan düşüş 2013 yılında toparlanma belirtileri gösterdi. Özellikle Suriye, Azerbaycan, Libya ve Tunus'a gerçekleştirilen ihracat miktarındaki 6,4 milyon Dolar'lık artış dikkat çekerken 2012 yılında birçoğuna hiç ihracat gerçekleştirilmeyen Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya ve Sırbistan gibi Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine gerçekleştirilen ihracat miktarında da 2,4 milyon Dolar'lık artış gerçekleşti. Bu durum il ihracatının farklı pazarlara ulaşması açısından büyük önem arz ederken buna karşın Irak, İran, Almanya ve Rusya Federasyonu gibi Nevşehir'in önemli ihracat pazarlarına gerçekleştirilen ihracatta ise düşüş yaşandı.

2013 yılı sonu itibariyle bu dört ülkeye gerçekleştirilen ihracat miktarındaki düşüş yaklaşık 4,8 milyon Dolar seviyesinde oldu.

'EN FAZLA İHRACAT JAPONYA VE IRAK'A OLDU'

Ülkelere göre ihracat miktarları incelendiğinde 2012 yılında hiç ihracat gerçekleştirilemeyen Arnavutluk, Bosna Hersek, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Fildişi Sahili, İsrail, İrlanda, Karadağ, Kosova, Kuveyt, Norveç, Singapur ve Tacikistan gibi ülkelere toplamda 1,2 milyon Dolar'lık ihracat gerçekleştirildiği görülmekte. Hiç ihracat gerçekleştirilmeyen ülkelere gerçekleştirilen bu ihracat 2013 yılında yaşanılan ihracat artışına neden olan en önemli etkenlerden birisi olarak kabul edilirken ihracat gerçekleştirilen ülkeler listesi incelendiğinde gelişmekte olan Hindistan, Rusya ve Brezilya gibi ülkeler ile Fas ve Mısır gibi Kuzey Afrika ülkelerine ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi zengin ülkelere potansiyelin oldukça altında ihracat gerçekleştirildiği ve 2014 yılı içerisinde bu ülkelere yönelik çalışmalara daha fazla ağırlık verilmesi gerektiği öne çıkmakta.

Nevşehir'de geçtiğimiz yıl içerisinde en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke Japonya oldu. Yıl içerisinde Japonya'ya 12 milyon 58 bin Dolar tutarında bir ihracat gerçekleştirilirken Japonya'yı 8 milyon 740 bin Dolar ile Irak, 4 milyon 711 bin Dolar ile Hollanda, 3 milyon 229 bin Dolar ile Suriye, 2 milyon 949 bin Dolar ile Gürcistan ve 2 milyon 62 bin Dolar ile Libya izledi.

Nevşehir'in 2013 yılı sektörel ihracat rakamları incelendiğinde ise Halı sektörünün 14 milyon 132 bin Dolar ile ön plana çıktığı görülmekte. Bu sektörü 7 milyon 448 bin Dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamülleri izlerken 6 milyon 876 bin Dolar ile Yaş Sebze ve Meyve üçüncü, 4 milyon 251 bin Dolar ile Maden ve Metaller dördüncü sırada yer aldı.

'2014 YILINA DÜŞÜŞLE BAŞLADI'

Nevşehir'in 2013 yılı Ocak Ayında 3,8 milyon Dolar olan ihracatı, 2014 yılının aynı döneminde yüzde 12 oranında düşüş gösterdi ve 3,4 milyon Dolar seviyesine geriledi.

Ortadoğu'da yaşanılan sorunlar sebebiyle Nevşehir'in ihracatında 2012 yılında yaşanılan düşüş 2013 yılında toparlanma belirtileri göstermesine karşın 2014 yılının ilk ayında özellikle Irak'a gerçekleştirilen yüzde 293'lük artış dikkat çekici oldu. Ancak Nevşehir'de en fazla ihracatın gerçekleştirildiği Japonya, Almanya ve Suriye'ye gerçekleştirilen ihracattaki 494 bin Dolar'lık düşüş ise tedirginliğe neden oldu.

Nevşehir'in 2014 yılının Ocak ayında gerçekleştirdiği 3,4 milyon Dolar'lık ihracat miktarı ülkelere göre incelendiğinde ise geçen yılın aynı döneminde hiç ihracat gerçekleştirilemeyen Azerbaycan-Nahcivan, Birleşik Krallık, Cezayir, Endonezya, İsrail, İspanya, İsveç, Kenya, KKTC, Tacikistan ve Ukrayna gibi ülkelere toplamda 1,2 milyon Dolar'lık ihracat gerçekleştirildiği görülmekte. Ancak 2013 yılının Ocak ayında toplamda 526 bin Dolar ihracat gerçekleştirilen Arjantin, Bulgaristan, Dominik Cumhuriyeti, Güney Kore Cumhuriyeti, Hong Kong, Kosova, Lesotho, Makedonya, Mısır, Pakistan, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Tunus ve Vietnam'a bu yılın aynı döneminde hiç ihracat gerçekleştirilemedi.

Nevşehir'in 2014 yılı Ocak dönemi sektörel ihracat rakamları incelendiğinde ise Halı sektörünün yüzde 24,1'lik pay ile yine ön plana çıktığı görülmekte. Bu sektörü yüzde 11,6'lIk ihracat payı ile Makine ve Aksamları sektörü takip etmekte. 2013 yılının aynı dönemine kıyasla Makine ve Aksamları sektöründe gerçekleşen yüzde 628'lik artış ile Halı sektöründe yaşanan yüzde 30'luk ve Yaş Meyve ve Sebze sektöründe yaşanan yüzde 49'luk düşüşler ise dikkat çekmekte. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nevşehir Japonya Türkiye Suriye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title