Haberler

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Kılıç Açıklaması

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Kapadokya’nın artık kongre turizminde de liderlik arayışında içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Kapadokya'nın artık kongre turizminde de liderlik arayışında içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Kapadokya'da faaliyet gösteren turizm sektörünün yöneticileri ve temsilcileri Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından verilen iftarda bir araya geldi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bekci, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Aslan, Genel Sekreter Sibel Akbaş ve Genel Koordinatör Doç. Dr. Tuncay Bülbül'ün de katıldığı iftar yemeği sonrası Kapadokya turizminin geleceğine yönelik istişarelerde bulunuldu.

Dünyanın ve Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinin ve şehrin turizm çeşitliliği açısından en büyük eksikliğinin 'Kongre Turizmi' olduğunu belirten Rektör Kılıç, bu eksikliği Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak üniversite ve şehre kazandırılan Kültür ve Kongre Merkezi ile gidermeye hazır olduklarını söyledi.

'KAPADOKYA NEDEN KONGRE TURİZMİNDE LİDERLİK ARAYIŞINDA OLMASIN?'

Her yıl artan 'Kongre Turizmi Pastası'ndan artık Kapadokya'nın da büyük pay alması gerektiğine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç " 2013 yılını 34.9 milyon ziyaretçi ve 32.3 milyar dolarlık turizm geliri ile kapatan Türkiye, artık sadece kum, deniz, güneş değil tarih, kültür ve kongre turizmi ile sesini duyuruyor. İstanbul başta olmak üzere Antalya, Ankara, İzmir, Bursa, Kuşadası'nda bulunun kongre merkezleri yıl içinde onlarca uluslararası kongreyi ağırlar hale geldi. 10 yıl önce Türkiye'de 500 ve üstü kişiyi bir araya getiren uluslararası ölçekte 80 kongre yapılırken, 2012'de bu rakam 179'a, 2013 yılında ise 196'ya ulaşmış. Bir başka deyişle, 10 yıllık dönemde büyük kongre sayısında yüzde 254'lük artış yaşanmış. Dünya turizm gelirlerinin yüzde 30'a yakını kongre turizminden sağlanıyor. Toplam 1 trilyon 75 milyon doları aşan turizm gelirlerinin içerisinde kongre turizminin aldığı pay 250 milyar dolar olarak hesaplanıyor. 250 milyar dolarlık dünya kongre turizmi pastasından Türkiye'nin aldığı pay sadece 2,5-3 milyar dolar civarında. Bu payın da % 70'ini İstanbul, geri kalan % 30'luk dilimi de Antalya, Ankara, İzmir, Bursa ve Kuşadası paylaşmakta. Bu rakamlardan da açık ve net olarak kongre turizminin ne kadar önemli olduğu ortada. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak Kapadokya özelinde birkaç konu üzerinde durmak istedik. Kapadokya sahip olduğu güzelliklerle dünyanın dört bir tarafından doğa, inanç, balon, atlı, kültür, kongre turizmi ve çömlekçilik turizmi gibi olanakları bulunan bir bölge. Genel olarak sizlerin de bildiği gibi bölgemizde turizm üzerine kitle turizmi üzerine yoğunlaşılmış. Biz diyoruz ki; Kapadokya neden Kongre Turizminde liderlik arayışında olmasın. Dünyada çok büyük bir pasta var ve bu pastanın bir kısmını Türkiye alıyor. Tabii Türkiye bu pastadan neden daha fazla yararlanmasın derken, biz bölgemiz olan Kapadokya olarak dünya ve Türkiye pastasından daha fazla pay almayalım düşüncesinden hareket ediyoruz" diye konuştu.

'ÜNİVERSİTEMİZE VE ŞEHRİMİZE EN BÜYÜK KÜLTÜR VE KONGRE MERKEZİNİ KAZANDIRDIK'

Üniversite olarak en büyük yatırımı üniversiteye ve şehre kazandırdıkları toplam 3000 kişilik Kültür ve Kongre Merkezi olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, 'Üniversitemize ve şehrimize kazandırdığımız bu dev kültür ve kongre merkezimiz ile artık şehrimiz ve üniversitemiz ulusal ve uluslararası bir çok etkinliğin yanı sıra kongre turizmine de ev sahipliği yapabilecek" dedi.

Kılıç "Kapadokya bölgesinin kongre turizmi açısından aslında çok avantajlı konumda olduğu herkesin malumudur. Bir kongre şehrinde olması gereken konaklama çeşitliliği, ulaşım kolaylığı, doğal destinasyon imkanları ve havaalanı gibi tüm imkanlar Kapadokya bölgesinde mevcut. Ancak Kapadokya tüm bu olanaklara fazlasıyla sahip olmasına rağmen kongre turizmi için tek bir şeyden yoksundu: o da büyük çapta bir Kongre merkezi. Yıllardır Kapadokya turizmcileri, aslında bu eksikliğin farkındaydı ve geçmişte bölgeye büyük çapta bir kongre merkezi yapılması için niyetler de oluşmuştu. Ancak maalesef şimdiye kadar bölgeye büyük çapta bir kongre merkezi kazandırılamadı. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak kurulduğumuz 2007 yılından bu yana bölgemizin ihtiyaçları doğrultusunda kendimizi konumlandırma gayreti içinde olduk. Rektör olarak atandığım günden bu yana Kapadokya bölgesinin Kongre turizmi ve İnanç turizmi merkezi olabileceğine inandım ve çalışmalarımızı bu vizyon doğrultusunda gerçekleştirdik. Şu anda üniversitemiz kendi bünyesinde yaptığı sempozyum ve bilimsel toplantılarla Türk üniversiteleri arasında bir 'Sempozyumlar Üniversitesi' olarak anılmaya başladı.. Ancak bizim hedefimiz bunun çok daha ötesinde. Üniversite olarak bölgemizin kongre turizmi için ne denli müsait olduğunun bilincindeyiz. İşte bu inanç ve vizyonla üniversitemize, şu an içinde bulunduğunuz kongre ve kültür merkezini kazandırdık. Aslında üniversite olarak bizim bu kadar büyük çapta bir kongre merkezine ihtiyacımız yoktu. Bu kongre merkezinin 3'te 1'i büyüklüğünde bir kongre merkezi pekala üniversitemize yetebilirdi. Ancak kendim de bir Nevşehirli olarak bölgemizin Kongre merkezine olan ihtiyacını çok iyi bildiğim için üniversitenin bu yatırımının bölgeye de hitap edebilir çapta olmasını arzu ettim. Bu kongre merkezine üniversitemiz 30 milyon yatırmıştır ve bu rakam üniversitemizin şimdiye kadarki yaptığı en büyük yatırımdır. Kongre merkezimiz toplamda 3000 kişi olup, merkezimizde 250 kişilik 2 salon, 400 kişilik 1 salon, 1350 kişilik 1 salon ve 150 kişi kapasiteli 3 adet workshop salonları mevcut. Büyük salonumuzun sahnesi toplam 400 m2 genişliğindedir. Aynı zamanda salonlarımız simultene tercüme olanağına da sahip. Tüm bu özellikleriyle Kongre ve Kültür merkezimiz her seviyede uluslararası toplantılara ev sahipliği yapabilecek yeteneğe sahip.Üniversite olarak biz bu kongre merkezini tüm Kapadokya turizmine sunmak istiyoruz. İstiyoruz ki Kapadokya bölgesi bu kongre merkeziyle yukarıda rakamlarını verdiğim kongre turizmi pastasından pay alsın. İstiyoruz ki bölgemiz, Üniversitemizin gerçekleştireceği kongre organizasyonlarına paydaş olsun" dedi. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Filiz Kılıç Hacı Bektaş Kapadokya Nevşehir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title