Haberler

Nesli Tükenen Saz Horozu Samsun'un Tanıtım Yüzü Oldu

İLYAS GÜN - Samsun Büyükşehir Belediyesi, dünyada nesli tehlike altında bulunan, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bin 500 bireyi tespit edilen saz horozunun resmini kentin tanıtım materyallerinde kullanıyor.

Türkiye'nin yerli kuş türleri arasında bulunan saz horozunun Mersin Göksu Deltası'ndan sonraki en büyük popülasyonu, Kızılırmak Deltasında bulunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi'nin yaptığı sayım sonucunda, deltada bin 500 birey olduğu belirlendi.

Dünyada nesli tükenme tehdidi altında bulunan saz horozunun popülasyonunun artırılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi de çalışmalara destek veriyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zennube Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mavi tüyleri ve kırmızı gagasıyla saz horozunun oldukça güzel bir görünüşe sahip olduğunu söyledi.

Deltadaki 362 kuş türünden bazılarının nesli tükenmek üzere olduğuna dikkati çeken Albayrak, "Kızılırmak Deltası, göçmen kuşların en önemli göç yolları üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle yüz binlerce kuş burada belli dönemlerde gelip kışlamaktadır" dedi.

Bunların arasında dünyada nesli tükenmek üzere olan al boyunlu kaz, tepeli pelikan, cüce karabatak, şah kartal, dikkuyruk, toy ve küçük kerkenez ile saz horozunun da bulunduğunu bildiren Albayrak, diğer göçmen kuşların belirli dönemde kalırken saz horozunun Kızılırmak Deltası'nın yerli türlerinden olduğunu kaydetti.

"Saz horozu popülasyonunun artması için çalışıyoruz"

Saz horozunun popülasyonunun artması için çalışma yaptıklarını dile getiren Albayrak, "Kızılırmak Deltası'nı yerli ve yabancı turistlere tanıtmak için kentin giriş çıkışlarına bilboardlar yerleştirdik. Bilbordlara da bölgenin yerli türü olan saz horozunun resimlerini koyduk. Bu sayede hem insanların saz horozuna sahip çıkmasını hem de turizm anlamında deltanın daha çok ziyaretçi çekmesini amaçlıyoruz" diye konuştu.

Saz horozlarının yaşam biçimleri hakkında da bilgi veren Albayrak, şunları kaydetti:

"Saz horozları yavrularını yardımlaşarak büyütür. Bazen tek bir kuş, bazen çiftler, bazen de 3 birey yavrulara birlikte bakar. Birden fazla yuva yapar ancak sadece birine yumurtlarlar. Yuva yapımında erkek kuş kurumuş ya da yeşil bitkileri yuvaya taşırken, dişiler daha çok yuvanın dizaynı ile ilgilenir. Erkekler yuvayı savunmanın gerekmediği geceleri kuluçkaya yatar, gündüzleri ise alan koruması ile ilgilenir. Genelde sucul ve yarı sucul bitkilerin filizleri, yaprak, kök, çiçek ve tohumlarını yerler. Mavi tüylere ve kırmızı gagaya sahip saz horozları, görünüşüyle büyük ilgi çekmektedir."

Kaynak: AA / Güncel

Kızılırmak Türkiye Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title