Haberler

"Nergis" Adlı Deniz kaplumbağası, Yeniden Özgürlüğe Kulaç Attı

Güncelleme:

İzmir'de, yüzemez halde kıyıda bulunarak rehabilitasyona alınan ve "Nergis" adı verilen "Caretta caretta" türü deniz kaplumbağası, yeniden engin sularla buluştu.

"Nergis" adı verilen, 30 yaşlarındaki dişi deniz kaplumbağasının, ait olduğu engin sularla buluşması görüntülendi.

Bayraklı İskele mevkisinde geçen hafta vatandaşlardan gelen ihbar üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince yüzemez halde bulanan "Caretta caretta" türü deniz kaplumbağası, İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda bakımı yapılarak rehabilite edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda büyük bir özenle bakılarak, yeniden yeniden yüzme ve dalma becerisine kavuşan Nergis, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince özel tank içinde Urla ilçesi Demircili sahillerine götürüldü.

Bundan sonraki muhtemel insanla karşılaşmalarında, izinin sürülebilmesi için sağ ön yüzgecine, Türkiye kıyılarına çıktığını gösterir "TR2901" kodlu marka takılan Nergis, gemi trafiğinin bulunmadığı Demircili sahillerinde denizle buluşturuldu.

SELAMLAMAYI UNUTMADI

Başlangıçta, tank içinde kara yolculuğunun getirdiği stresle denize yönelmekte tereddüt eden "Nergis", kendisini hayata döndüren ekibin de yardımıyla suya girdiğinde büyük bir hızla kıyıdan uzaklaştı.

Açığa doğru yönelen Nergis, birçok kurtarılan hayvanın yeniden doğaya salınmasında yaşandığı gibi belki de kendisine yardım edenleri selamlamak için yönünü yeniden kıyıya çevirip, kısa bir süre kendini gösterdi ardından bir daha sadece yumurtlamak için çıkması umut edilen karaya veda etti.

ETKİN KORUMA YAVRU SAYISINI ARTIRDI

Nergis'in doğal ortamına salınmasına nezaret eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, yaptığı açıklamada, Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla illerini kapsayan sorumluluk sahalarında, "Caretta caretta" deniz kaplumbağalarının, bölgelerindeki korunması gereken önemli canlılar arasında yer aldığını ifade etti.

Caretta carettaların korunması için başta yuvalama sahalarına yönelik olmak üzere çok etkin koruma faaliyetleri yürüttüklerini, bunun yanında yaşamı tehlikeye giren bireylerin tedavi ve rehabilitasyonunu yaparak, onları yeniden doğaya bıraktıklarını anlatan Bayrak, şunları söyledi:

"Bu güzel hayvanın, doğaya kanat çırpmasına, yüzüşüne şahit olduk, dolayısıyla doğanın korunmasına bir katkı yapmış olduk. Bu bizim için çok önemli çünkü dünyada 60 bin kadar dişi Caretta caretta bireyi var ve bunların 2 bin kadarı Akdeniz çanağında görülüyor. Bu 2 bin dişi Caretta caretta bireyinin bin tanesi de bizim bölgemizde yuvalanmakta ve yavru çıkartmakta. Özellikle yapmış olduğumuz doğa koruma etkin faaliyetleri sonucunda önceki yıllarda yuvalama sayısı çok daha az, 500-600 civarında olan Caretta carettalar, geçen yıl 3 bin 600 civarında yuva yaptı. Bu da yaklaşık binin üzerinde yeni bireye tekabül edilor. Böylece yaptığımzı doğa koruma faaliyetlerinin bir faydasını da bu şekilde görmüş oluyoruz."

"DOĞAYI KORUMAK ZORUNDAYIZ"

Bayrak, doğanın korunmasının, her şeyden önce insan yaşamı için önem taşıdığını dile getirerek, "Doğa, hepimizin gelecek kuşaklara barıkacağımız bir emanet, bunu korumak zorundayız. İçindeki bütün flora ve faunasıyla korumak bizim bir görevimiz; çünkü doğanın insana ihtiyacı yok ama insanın doğaya ihtiyacı var bu çok önemli" diye konuştu.

Bu bilinçle hareket ederek hem saha ve tür koruması hem de yaralanmış ya da hasta hayvanların yeniden sağlıklarına kavuşturularak doğaya salınmalarına yönelik faaliyet yürüttüklerini belirten Bayrak, vatandaşlardan da yaban hayata ait zor durumda gördükleri canlıları kendilerine bildirmelerini istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Demircili Bayraklı Urla Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title