Haberler

Nepal'deki Deprem

Nepal'de son 80 yılın en büyük deprem faciasında ölenlerin sayısı 7 bin 276'ya yükseldi.

Nepal'de son 80 yılın en büyük deprem faciasında ölenlerin sayısı 7 bin 276'ya yükseldi.

Enformasyon Bakanı Minendra Rijal, başkent Katmandu ve çevresindeki arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını, kalan işlerin yerel işçiler tarafından da yürütülebileceğini söyledi.

Halkın Gotama Buda'nın doğum gününü kutlamaya hazırlandığına dikkati çeken Rijal, yabancı yardım gönüllülerinin köyler ve dağlık alanlardaki çalışmalarda polis ve askerlere yardımcı olabileceklerini kaydetti.

Nepal'de 25 Nisan'da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından 34 farklı ülkeden 4 bini aşkın arama kurtarma görevlisi, depremzedelere yardımcı olmak için seferber olmuştu.

101 yaşındaki dede, 8 gün sonra kurtarıldı -

Bu arada depremden 8 gün sonra 101 yaşındaki bir kişi, enkaz altından mucize eseri kurtarıldı.

Nepal İçişleri Bakanlığı'na bağlı Acil Durum Operasyon Merkezi, başkent Katmandu'nun 80 kilometre kuzeybatısındaki Nuwakot kenti yakınlarında yer alan Kimtang köyünde yıkılan evinin enkazından çıkarılan Funchu Tamang'ın hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Tamang'ın ellerinden ve bileklerinden hafif yaralandığı, durumunun iyi olduğu belirtildi.

Havaalanı büyük uçaklara kapatıldı -

Bu arada yetkililer, pistin hasar gördüğünü öne sürerek Katmandu'daki havaalanını büyük uçaklara kapattı. Depremzedelere insani yardım taşıyan nakliye uçakları, bu havaalanını kullanıyordu.

Tribhuwan Uluslararası Havaalanı Müdürü Birendra Shrestha, pistlerin yiyecek, tıbbi malzeme, arama kurtarma ekipleri ve yardım görevlilerini taşıyan büyük askeri ve nakliye uçakları için değil, orta boy yolcu uçakları için inşa edildiğini belirtti. Shrestha, büyük uçakların iniş ve kalkışları nedeniyle pistte çatlaklar meydana geldiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM), depremzedelere yardım göndermeye devam edileceğini açıkladı.

BM'nin Nepal Koordinatörü Jamie McGoldrick, "Ne yazık ki tek bir pist ve sınırlı havaalanı hizmeti var. Ticari uçuşlar da devam ediyor. Bir de bunlara nakliye uçakları, arama kurtarma ekipleri, yardım malzemeleri eklenince her şey karmakarışık oldu. Yine de yardım dağıtımındaki sorunların kısa sürede çözüleceğine inanıyorum. Nepal hükümeti, BM'nin şikayetlerini dikkate alarak insani yardım malzemeleriyle ilgili bürokratik işlemleri kolaylaştırdı" diye konuştu.

Buda'nın doğum günü -

Deprem faciasının yaralarını sarmaya çalışan ülkenin başkentindeki yüzlerce Budist, Buda'nın doğum gününü kutlamak için Swayambhunath Tapınağı'nı ziyaret etmeye başladı.

Güvenlik güçleri, Katmandu'ya tepeden bakan Swayambhunath Tapınağı'nın depremde hasar gören kısımlarını kordon altına aldı. M.S. 5. yüzyılda inşa edilen ve çok sayıda maymuna ev sahipliği yaptığı için "Maymun Tapınağı" olarak da anılan tapınaktaki törenlere katılanlardan 60 yaşındaki Santa Lama, "Depremde ölen binlerce kişinin ruhu için dua etmeye geldim. Dilerim kötü günler ardımızda kalmıştır ve ülkemiz yeniden sükunete kavuşur" dedi.

Asya ülkeleri, Çin Ay Takvimi'nin 4. ayının 8. gününü Buda'nın doğum günü olarak kutluyor. Buda'nın doğum günü Miladi takvime göre her yıl farklı güne denk düşüyor. Buda'nın bu yılki doğum günü Miladi takvime göre 25 Mayıs olarak açıklanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Funchu Tamang Katmandu Nepal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title