Haberler

Neonazi Terörü Ardından Çeyrek Asırlık Acı

Almanya'nın Schwandorf kentinde 17 Aralık 1988 tarihinde Neonazi Josef Saller'in kundaklaması sonucu evlerinde yanarak ölen Fatma Can, Osman Can ve oğulları Mehmet Can ile Jürgen Hübner iki ayrı törenle anıldı.

Almanya'nın Schwandorf kentinde 17 Aralık 1988 tarihinde Neonazi Josef Saller'in kundaklaması sonucu evlerinde yanarak ölen Fatma Can, Osman Can ve oğulları Mehmet Can ile Jürgen Hübner iki ayrı törenle anıldı.

Almanya'da ırkçı saldırı sonunda kundaklanan evlerinde yanarak, hayatlarını kaybeden ve geçen çeyrek asır sonra bile unutulmayan Schwandorf kurbanları Fatma Can, Osman Can, oğulları Mehmet Can ile aynı yangında ölen Jürgen Hübner, Schwandorf'ta yapılan iki ayrı törenle bir kez daha anıldı.

Neonazi Josef Seller, 17 Aralık 1988 tarihinde Can ailesinin oturduğu evi gece yarısı kundaklamış ve 3 Türk vatandaşı ile  birlikte bir Alman ölmüştü. Kurbanlar Schwandorf Belediyesi'nin düzenlediği iki törenle anılırken, evli olan ve kundaklama sırasında ayrı bir evde oturan Can ailesinin kızları Leyla Kellecioğlu ve çocukları 24 yaşındaki Erkan, 22 yaşındaki Mehmet ve 14 yaşındaki Aysu'da törenlerde hazır bulundu. 4 kişiyi öldüren Neonazi Seller, Amberg Gençlik Mahkemesi tarafından 12.5 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve cezasını çektikten sonra serbest bırakılmıştı

OLAY YERİNDE TÖREN

İlk tören, kundaklanan evin duvarına çakılı 'Hayatta olanlar için geriye kalan uyarı' ve kurbanların adlarının yazıldığı şildin önünde yapıldı.Törende Nurnberg Başkosolosu Asip Kaya,Schwandorf Belediye Başkanı Helmut Hey, kurbanların kızı Leyla Kelleçioğlu ve çoçukları ile çok sayıda Türk ve Alman hazır bulundu. Theresia Waldmanschmidt yan fült ile müzik yaptı. Saygı duruşu ardından konuşmalarda yabancı düşmanlığı kınanarak, hayatını kaybedenler için dualar okundu. Can ailesinin o sırada evli olduğu için başka evde olan kızları Leyla Kellecioğlu göz yaşlarını tutamadı.

İKİNCİ TÖREN

İlk tören ardından belediyenin tahsis ettiği otobüslerle DİTİB'e bağlı İslam Kültür Merkezi Camii'ne gidildi.Burada Fatih Maraşlıoğlu'nun flüt dinletisi ardından DİTİB Schwandorf Başkanı Ersan Ersoy, Başkonsolos Asip Kaya, Nürnberg Din Hizmetleri Ataşe Vekili Muharrem Öztürk, Schwandorf Belediye Başkanı Helmut Hey ile Leyla Kellecioğlu birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından konuklara ikramda bulunuldu. - Schwandorf

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fatma Can Osman Can Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title