Haberler

"Neo-Hariciler" Tüyap Kitap Fuarında Konuşuldu

Güncelleme:

Üç Ali; Araştırmacı Yazar Ali Ünal, Gazeteci Yazar Ali Bulaç ve İlahiyatçı Akademisyen Dr. Ali Ünsal, Hz. Ali dönemi Haricileri ve IŞİD, Taliban, El-Kaide, Boko Haram gibi Neo-Haricileri, Tüyap Kitap Fuarı'nda düzenlenen panelde konuştular.

Paneli, Tüyap Kitap Fuarı'na 9 Yayınevi ile katılan ve imza günlerinin yanı sıra birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Kaynak Kültür Yayın Grubu düzenledi. Çok sayıda katılımcının bulunduğu, Araştırmacı Yazar Ali Ünal, Gazeteci Yazar Ali Bulaç ve İlahiyatçı Akademisyen Dr. Ali Ünsal'ın konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü İlker Gültekin yaptı.

Panelde konuşan, Dünden Bugüne Haricilik ve Neo-Hariciler adlı kitabın yazarı İlahiyatçı Akademisyen Dr. Ali Ünsal, İslam adına savaştıklarını iddia eden ve en büyük zararı İslam dünyasına veren Neo-Haricileri, kitabında mercek altına alıyor. Dr. Ali Ünsal; İslamiyet'in ilk yıllarında siyasi bir oluşum olarak ortaya çıkan hariciliğin, günümüzde IŞİD, Taliban, El-Kaide, Boko Haram gibi yansımalarıyla dünyayı tehdit etmeye devam ettiğini belirtti. Haricilerin; kendilerini hakkın yegâne savunucusu, Allah yolunun mücahitleri, doğrunun biricik temsilcileri gibi gördüğünü söyledi ve şöyle konuştu: "Tarih boyunca çeşitli ünvanlar ve isimler altında varlıklarını sürdüren harici gruplar, ilk olarak Hz. Ali dönemindeki Sıffin Savaşı'nın ardından ortaya çıkmış, ilk ciddi mücadelelerini yine Hz. Ali'ye karşı vermişlerdir. Dönemin siyasi atmosferi, cehalet, bilgisizlik ve Kuran-ı Kerim'i yorumlamaktaki yetersizlikleri, kabile asabiyeti, bedevi kültürü, saplantılı düşünce yapısı gibi sebeplerle ortaya çıkan Hariciliğin günümüzdeki temsilcileri arasında Selefiyye, Vehhabilik, Taliban, El-Kaide, Boko Haram, El-Nusra, Eş-Şebab ve IŞİD gibi radikal örgütler bulunuyor. Ayrıca, siyasal İslam'a dair bir takım uygulamalarla da kendini gösteriyor." Panelde konuşan Gazeteci Yazar Ali Bulaç, hariciliğin İslam tarihinde ortaya çıkan ilk itikadi mezhep olarak kabul edildiğini, Hz. Ali döneminde genel hatlarıyla oluşumunu tamamlayan ve ilk ciddi mücadelesini de yine Hz. Ali karşısına çıkarak verdiğini söyledi. Katı, müsamahasız, ötekileştirici ve ifna edici özellikleriyle Harici zihniyetin, her dönemde bazı farklılıklarla kendini gösterdiğini dile getirdi. Adil olmayan iktidarın, silahla devrilmesi düşüncesiyle oluşan haricilerin, siyasi sebeplerle ortaya çıktığını ve pek çok araştırmacının bu konuda hem fikir olduğunu söyledi. Adil olmayan iktidara karşı, ehlisünnet yaklaşımının ise; mehdi gelecek yeryüzüne adalet dağıtacak, sabır ile toplum eğitilecek şeklinde olduğunu, büyük âlimlerin de siyasi iktidara karşı gelmek toplumun huzurunu bozar diye fetva verdiğini, fitne ve kargaşanın olmaması için zulme sabretmeyi önerdiklerini söyledi. Ayrıca bugünün haricilerinin oluşumunda toplumsal ve siyasal faktörlerin bulunduğuna dikkat çekti. Panelde konuşan Araştırmacı Yazar Ali Ünal ise; haricilerin samimi olduklarını düşünmediğini belirterek, tarihteki haricilerin günümüzde de devam ettiğini, insan tabiatından kaynaklanarak ortaya çıkan ciddi bir nifak hareketi olduğunu belirtti. Harici zihniyetin, cihad, kahramanlık, Allah davasına sahip çıkma gibi hamasi sloganlarla gençleri kandırdıklarının altını çizdi. Haricilerin düşünce dünyalarının boş olduğunu, şekilci bir anlayışa sahip, marifetten yoksun, ilimden mahrum, nassları kendi kafalarına göre yorumlayan, hatta naslara fasit anlamlar yükleyen, İslam'ın âlemlere rahmet yönünü hiç yaşamayan ve yaşatmayan, bedevi ve kavgacı bir üsluba sahip, kendisi gibi düşünmeyen herkesi dışlayan bir anlayışa sahip olduklarını söyledi.

İlahiyatçı Akademisyen Dr. Ali Ünsal; tarih boyunca çeşitli unvanlar ve isimler altında varlıklarını sürdüren Harici grupların, çıkışı itibariyle, ezilen Arap halklarının daha çok genç nesilde tezahür eden tepkilerinin dış kaynaklarca yönlendirilerek örgüte dönüştürülmesi halinde karşımıza çıktığını söyledi. Neo-Harici grupların, bilinçli olarak dünyaya İslam dünyasının temsilcileri olarak lanse edildiğini, kısmen de başarılı olunan bu çalışmalar neticesinde, hem Müslüman Neo-Haricilerin, kendileri gibi düşünmeyen herkesi yok ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Tüyap Kitap Fuarı Ali Bulaç Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title