Haberler

Nemrut, Eşsiz Gündoğumu ile Ziyaretçilerini Ağırlıyor

YASİN DİKME - Doğu ve batı medeniyetlerinin kesişme noktasında bulunan, anıt mezarı, birbirinden ilginç dev heykellerinin yanı sıra 2 bin 150 metre rakımıyla "dünyada güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer" olarak da bilinen Nemrut Dağı, her yıl binlerce turist ağırlıyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan, Adıyaman'ın Kahta ilçesi sınırlarındaki Nemrut Dağı, Kommagene Krallığı'na ait 50 metre yüksekliğinde 150 metre çapında tümülüs ile pek çok dev eseri bünyesinde barındırıyor.

Milli Park Alanı olarak korumaya alınan bölgede, eşsiz eserlerin yanı sıra rakımı sayesinde "güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer" olarak da anılan Nemrut Dağı, her yıl yerli ve yabancı pek çok turiste ev sahipliği yapıyor.

Genellikle bahar aylarında bölgeye gelen turistler, sabahın ilk ışıklarını yakalamak için zorlu bir yolculuğun ardından Nemrut'a çıkıyor. Bölgedeki eşsiz gün batımının seyrini de kaçırmak istemeyen turistler, günlerini tarih dolu bir atmosferde geçirme fırsatı yakalıyor.

Havaların serinlemesine rağmen turist sayısını önemli ölçüde koruyan Nemrut'u, bu mevsimde de yüzlerce turist ziyaret ediyor. Gün doğumuna birkaç saat kala Nemrut Dağı'na çıkan turistler, soğuk havaya aldırış etmeden yanlarına aldıkları battaniyelere sarılarak güneşin ilk ışıklarını karşılıyor.

2 bin 150 rakımlı dağın zirvesinde güneşin doğuşuna şahitlik eden turistler, bol bol fotoğraf çektirip eşsiz güzelliği adeta ölümsüzleştiriyor.

Gün doğumunu izlemek için İzmir'den gelen turistlerden Emrah Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nemrut Dağı'nı ilk kez ziyaret ettiğini söyledi.

Buradaki tarihten çok etkilendiğini belirten Kara, "Burayı bu kadar güzel tahmin etmemiştim. Beklentimin üzerinde bir yerle karşılaştım. Güneşin doğuşu efsaneydi. Buradaki antik kent gerçekten müthiş. Buraya gelirken meşakkatli bir yoldan geçiyorsunuz ve çok soğuk. Yanımıza battaniye aldık. İyi ki almışız gerçekten çok soğuk burası ama geldiğimizin her saniyesine değdi." diye konuştu.

Gaziantep'ten gelen turistlerden Emre Uçak da güneşin doğuşunu Nemrut'ta izlemenin harika bir duygu olduğunu dile getirdi. İnsanların hayatlarında mutlaka bir defa da olsa Nemrut'u görmelerini ve burada gün doğumunu izlemelerini tavsiye eden Uçak, burasının tarihi güzelliklere ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Adıyaman'da yaşayan Ali Akdemir de Nemrut Dağı'na her yıl geldiğini vurgulayarak, bölgeyi herkesin görmesi gerektiğini kaydetti.

Günlük ortalama 300 ziyaretçi geliyor

Tur organizatörü Bilal Mente de bu yıl Nemrut Dağı'na ziyaretlerin ücretsiz olduğunu söyledi.

Sezonun son dönemleri olmasına karşın beklentinin üzerinde ziyaretçi ağırladıklarını aktaran Mente, "Sezon bitmek üzere ama yine de gün doğumu ve batımında günlük ortalama 300 kişi Nemrut Dağı'nı ziyaret ediyor." dedi.

Nemrut Dağı turizminin kültür turizmi olduğunu anımsatan Mente, "Yurt dışında genelikle Amerika, İngiltere, Fransa, Japonya, Güney Kore, ve Avustralya'dan ziyaretçiler oluyor. Bunun yanında Başbakanımızın geçen aylarda bölgeyle ilgili açıkladığı kalkınma hamlesi, bölgeyi hareketlendirdi. Bizlere olumlu yansımaları oldu. Sezon bitmek üzere, inşallah gelecek sezonda bunun meyvesini daha iyi alacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Birleşmiş Milletler Nemrut Dağı Adıyaman Kahta Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title