Haberler

Necip Fazıl Günleri" Başladı

Ünlü yazar, şair ve düşünür Necip Fazıl Kısakürek'i anmak üzere gerçekleştirilen "Necip Fazıl Günleri" başladı.

Ünlü yazar, şair ve düşünür Necip Fazıl Kısakürek'i anmak üzere gerçekleştirilen "Necip Fazıl Günleri" başladı.

Eyüp Belediyesi, Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından gerçekleştirilen etkinlik, sabah saatlerinde Kısakürek'in Eyüp Mezarlığı'ndaki kabri başında törenin ardından, Eyüp Kültür Merkezi'nde panel düzenlendi.

Etkinliğin açılışında konuşan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, Kısakürek'in ömrü boyunca bir nesil yetiştirme idealiyle yaşadığını belirterek, "Ömrünü bu nesil için harcadı. Yazarlar Birliği olarak hedefimiz öncülerimizi yeni nesiller ile tanıştırmak. Biz kahramanlarımızı tanıdığımız ve tanıttığımız sürece bu topraklardan yeni kahramanlar çıkacaktır. Biz yeniden bu topraklardan Necip Fazılların, Sezai Karakoçların, Mustafa Yazganların çıkması için gece gündüz demeden kültür nöbetini tutmaya devam edeceğiz." dedi.

Eyüp Belediyesi Kültür Müdürü Davut Akgül, belediye olarak Necip Fazıl'ın davasına, fikriyatına, büyük tohum olma hissiyatına katılımcıları davet ederek, "Buna en namzet yerin de Eyüp Sultan olduğunu düşünüyoruz. Eyüp'ü bir edebiyat, fikriyat ve kültür merkezi haline çevirmeyi istiyoruz. Zaten böyle bir potansiyeli var. Biz bu potansiyeli ortaya çıkarmak istiyoruz. Eyüp bunun için en uygun mekanlardan birisidir." diye konuştu.

Eyüp Milli Eğitim Müdürü Murat Öğütçü de, etkinliği düzenlemekteki amacın velilere, öğrencilere ve öğretmenlere yönelik bir bilinçlendirme çabası olduğunun altını çizerek, "Emperyalist batı kültürünün bizleri esir aldığını, kuşattığını biliyoruz ama Üstad Necip Fazıl'ı anma haftasında kendi medeniyetimizi ve kendi abide şahsiyetlerimizi sizlerle buluşturmak ve tanıştırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Doğan: "Edebiyat dünyasını derinden etkiledi"

Panelin moderatörü gazeteci yazar Bünyamin Yılmaz da şunları söyledi:

"Bugün artık dizilerde, tiyatro sahnelerinde bile çok farklı yönleriyle Necip Fazıl'ı yakından tanıyabilme imkanımız var. Sanat ve televizyon dünyasına da Necip Fazıl yansımakta. Ama o dönemlerde Necip Fazıl sözünü sürekli kapatılan Büyük Doğu mecmuasının ve matbu eserlerinin dışında daha çok hitabetiyle insanlara ulaşabiliyordu. Bütün memleket hattını karış karış dolaşan ve saatler süren konferanslarıyla ufuk açan bir Üstad'dan bahsediyoruz."

Yıllarca ünlü şairin yanında bulunmuş, konferanslarının sunumunu yapmış yazar Mustafa Yazgan ise panelde Necip Fazıl ile yaşadığı hatıraları anlattı. Yazgan, Necip Fazıl Kısakürek'in alçak gönüllü, kıvrak zekalı ve hazır cevap olduğunu aktararak, "Üstad bir gün vapurdayken, bir adam yanına yaklaşıyor ve soruyor, 'Peygamberlere ne lüzum vardı. Biz kendi yolumuzu bulurduk.' Üstad başını kaldırmadan cevap veriyor, 'Ne diye vapura bindin be adam yüzerek geçsene karşıya." ifadeleri ile yaşadığı bir anısını dile getirdi.

Necip Fazıl kısakürek'in düşünce dünyasına kattığı değerler hakkında konuşan Yazar D. Mehmet Doğan da, "1914 yılında Necip Fazıl şiir dünyamıza yeni bir ses, yeni ışıkla girdi ve büyük şair makamına yükseldi. Necip Fazıl 1930'lu yıllarda Türk Edebiyatının büyük şairler listesinin en önünde yer alan isimlerinden biriydi. O yıllarda hikayeler ve piyesler de yazmaya başladı. Necip Fazıl ve o dönem yazdıkları edebiyat dünyasını derinden etkilemişti. Genç şair, büyük şair sıfatıyla herkes tarafından takdirle karşılandı." bilgilerini verdi.

Necip Fazıl'ı anlatan belgesel gösteriminin yer aldığı etkinlikte, "Necip Fazıl Şiirleri Okuma Yarışması" 1.si Rami Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Talha Sunman, 2.si Eyüp Anadolu Lisesi Adem Gökçe, 3.sü Ali Rıza Özderici Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Yiğitcan Karausta, Necip Fazıl'ın şiirlerini seslendirdiler.

Büyük Doğu Dergisinde Necip Fazıl ile beraber çalışan Abdullah Işıklar da toplantıda, Fetih gazetesini çıkardığı dönemde hapse girmeden önce Necip Fazıl'a yazdırdığı "Kıbrıs Kimindir" yazısıyla ilgili hatırasını anlattı.

Şair ve yazarların farklı okullarda hafta boyunca Üstad'ı anlatacağı etkinlik, 6 Mayıs'ta "Necip Fazıl Şiirleri Okuma Yarışması'nın" ödül töreni ile son bulacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Milli Eğitim Müdürlüğü Necip Fazıl Kısakürek İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title