Haberler

Nebiyan Kestanesi Tescillendi

Güncelleme:

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asırlardır Nebiyan havzasında doğal olarak yetişmesinden dolayı "Nebiyan kestanesi" olarak adlandırılan Avrupa kestanesi türünün (Castanea sativa Mill) ekotiplerinin bitkisel özellikleri belirlenerek, bu türün tescil edildiğini açıkladı.

Fakülte olarak 19 Mayıs Kaymakamlığı'nın da katkılarıyla 2000 yılında başlatılan çalışmaların sonuçlandığını anlatan Serdar, şöyle devam etti:

"Nebiyan kestanesi ilçenin Cerekli, Fındıklı, Yeşilyurt, Kösedik, Aydınpınar, Ormancık, Kuşkayası, Çiftlik, Düzköy ve ilçe sınırlarına komşu Elmaçukuru, Yeşiltepe, Aslandamı, Kabadüz, Erikli ve Kayagüneyi köylerinde doğal olarak yetişmekte. Türün ekotiplerini, bitkisel özelliklerini belirlemek amacıyla yöredeki farklı köylerde bulunan ağaçlardan örnekleme çalışmaları yaptık. 2000 yılında başlanan çalışmaları sonuçlandırdık. 19 Mayıs Kaymakamlığı ile sürdürülen çalışma kapsamında Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret için müracaat edildi. Yapılan değerlendirmede Nebiyan kestanesi tescil edildi."

Nebiyan kestanesinin kendine has özelikleri bulunduğunu, bu nedenle özel bir kestane olduğunu dile getiren Serdar, yörede kestane üretimiyle halkın önemli ekonomik kazanç elde edebilmesi durumunu belirtti.

Prof. Dr. Serdar, tescilli kestanenin en önemli ayırt edici özelliğinin tohum zarının çok kolay soyulması ve meyvelerinin lezzeti olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Nebiyan kestanesinin Karadeniz Bölgesi'ndeki diğer kestanelere göre farklı olan yanı, kendine özgü kalitesi ve lezzetini daha uzun süre muhafaza etmesidir. Kestane iç kurtlarından daha az zararlanmasıdır. Bu da genetik faktörlerinin üstün olmasının yanı sıra Nebiyan havzası ekolojik özelliklerinin de kestane üretimi için çok uygun olmasından kaynaklanmakta. Birçok özelliği bünyesinde barındıran Nebiyan kestanesinin tesciliyle yörede üretimin de yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı." - Samsun

Kaynak: AA / Yerel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ümit Serdar 19 Mayıs Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title