Haberler

Nâzım Hikmet 111 Yaşında

Güncelleme:

"Alnımın Çizgilerindesin Memleketim"- Nâzım Hikmet'in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi 30 Ocak - 28 Şubat tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın Nâzım Hikmet'in doğumunun 111.Yıldönümü için düzenlediği"Alnımın Çizgilerindesin Memleketim"- Nâzım Hikmet'in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi, Nâzım Hikmet'in "rüyalarımın memleketi" diye adlandırdığı Moskova'ya üçüncü gidişinden sonraki 1951-1963 yılları arasındaki fotoğraflarını kapsıyor.

Sergideki bu fotoğraflar ve diğer materyaller, Nâzım Hikmet üzerine çalışmalarıyla tanınan M. Melih Güneş tarafından, Vera Tulyakova Hikmet Arşivi, Rusya Devlet Edebiyat ve Sanat Arşivi ile başka ülkelerdeki arşivlerden bir araya getirilerek oluşturuldu. Nâzım Hikmet'in yurt dışı ağırlıklı fotoğraflarıyla birlikte, Türkiye dışında basılan bazı kitapları, plakları, ses bantları, M. Melih Güneş'in hazırladığı "Bir Yitik Miras Nâzım Hikmet" başlıklı bir video çalışması ve bazı fotoğrafların orijinalleri de bu sergide bulunuyor. Halet Çambel Arşivi'nde korunan ve Nâzım'ın henüz 53 günlük bir bebekken çekildiği bir fotoğrafının bulunduğu, Nâzım Hikmet'in doğum tarihini kesinleştiren Memduh Ezine'nin hatıratı da ilk kez bu sergide sergilenmiş oluyor. Halet Çambel'in amcası olan Memduh Ezine, Nâzım Hikmet'in halası Mediha Hanım'la evliydi. Kayınbiraderi (Nâzım Hikmet'in babası) Hikmet Bey'le o yıllarda aynı şehirde, Selanik'te yaşıyorlardı.

Sergiye gelenleri fuaye alanında kağıttan yapılma turna kuşları selamlayacak

Nâzım Hikmet'in ölümünden sonra Hiroşimalı çocuklar Nâzım adına Vera Tulyakova'ya, 1000 tane yapıldığında dileğin gerçekleşeceğine inanılan, savaştan sonra ise barışın ve silahsızlanmanın simgesi olan, rengarenk kağıtlardan katlayarak yaptıkları 1000 tane turna kuşu gönderirler. "Alnımın Çizgilerindesin Memleketim" - Nâzım Hikmet'in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi'ni ziyaret eden çocuklar da bu kağıttan kuşların nasıl yapıldığını sergi salonunda bulunan panolardan ve sergi ile birlikte düzenlenecek olan çocuk etkinliklerinde öğrenebilecekler. Daha sonra ise bu çocukların yaptığı 1000 turna kuşu, yine sergi salonunda bulunan Hacer Sayman'ın tasarımı dilek ağacına asılacak. Bu 1000 turna kuşu, bir Nâzım Hikmet müzesinin kurulması durumunda ise ağacıyla birlikte bu müzeye armağan edilecek.

Serginin küratörü M. Melih Güneş sergi ile ilgili şöyle konuşuyor: "Kültür varlığı, geleneklerin dışında yalnızca yapılar, arkeolojik kalıntılar, doğal sitler ya da birkaç bin yıllık elyazmaları değildir. Şairin yolculuklarından sayılabilecek bu sergiyi, Nâzım Hikmet gibi bir kültür varlığımızın edebi mirasının şehrine ulaşma yolculuğunda 'bir gül bahçesinde dinlenme' gibi görüyor, hasret ve ümitten ibaret Nâzım Hikmet'in 'Bir yerlerde bir sevinç günün birinde fışkırır' diyen sözüne kulak veriyorum."

Nâzım Hikmet'in doğumunun 111. Yıldönümünde düzenlenen "Alnımın Çizgilerindesin Memleketim" - Nâzım Hikmet'in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi'nin amacı Nâzım Hikmet'in eserlerini bir katalogda toplamak ve daha sonra kurulabilecek bir Nâzım Hikmet müzesi için kaynak temin etmek.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Yapı Kredi Bankası Melih Güneş 28 Şubat Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title