Haberler

Nazilli Vadisinde 'Kurutulmuş Patlıcan' Sezonu Açıldı

Aydın’ın Nazilli ilçesi Yıldıztepe Mahallesinde, her yaz döneminde bölge halkının vazgeçilmezleri arasında yer alan kurutmalık patlıcanın sezonu açıldı.

Aydın'ın Nazilli ilçesi Yıldıztepe Mahallesinde, her yaz döneminde bölge halkının vazgeçilmezleri arasında yer alan kurutmalık patlıcanın sezonu açıldı.

Hava sıcaklığının 35 dereceyi bulduğu ilçede, tarlalardan toplanan patlıcanlar, vatandaşlar tarafından sokak aralarında temizleniyor ve içleri oyulduktan sonra evlerin teraslarında veya boş arazilerde kızgın güneş altında kurumaya bırakılıyor. Kurumaya bırakılan patlıcanlar 2 sonra toplanıp iplere dizilerek dizgi haline getiriliyor. Patlıcan kurutmanın belli aşamalardan geçtiğini ve emek isteyen bir iş olduğunu söyleyen Yıldıztepe Mahalle çiftçilerinden Mustafa Karaefe, " Patlıcan Nisan aylarında tarlaya dikilir. Haziran ayı içerisinde de toplanarak oymacı dediğimiz kişilere veriliyor. Bu patlıcan oyucular da patlıcanları oyduktan sonra suya bastırıyor. En sonunda da bu patlıcanlar güneşe bırakılıyor. Kuruduktan sonra da toparlanarak tüketicinin önüne gidiyor" dedi.

"PATLICANI KURUTMAK İÇİN YILDIZTEPE MAHALLESİ MUAZZAM BİR YER"

Yıldıztepe Mahallesinin her bölgeden rüzgar aldığını ve patlıcanın kuruması için gerekli olanın da bu olduğunu söyleyen Karaefe, "Karayel veya poyra dediğimiz rüzgar söz konusu olursa, iki gün sonra patlıcanlar kurumadan alınır. Bu rüzgarların aksine lodos veya deniz yeli estiği zaman patlıcanın kuruma süresi uzar. Sarkma yapar ve güzel kurumaz. Lodos rüzgarı bitkiye faydalı, kurutucuya zarar. Poyraz ve karayel ise bitkiye zarar, kurutucuya faydalı. Nazillimizin Yıldıztepe Mahallesinde bu patlıcanlar muazzam kuruyor. Herhangi bir yan etkisi ve ilaç ta yok sadece güneşe bırakılıyor. Rakım bakımından Nazilli'nin en yüksek yerinin bu bölge olmasından dolayı burada çok iyi kuruyor. Nereden olursa olsun rüzgarını bir şekilde alıyor. Kanal yolu ve Çınarlı kahveleri altında da patlıcanlar kurur fakat bu bölgedeki özelliği vermez" ifadelerini kullandı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yıldıztepe Nazilli Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title