Haberler

Nazilli'den TBMM'ye Örnek Çalışma

TBMM Aile Bütünlüğünü Koruma Araştırma Komisyonu toplantısında başarılı çalışmalarıyla adından söz ettiren ve örnek alınan Nazilli Belediyesi Dr. Rıza Arpaz Nazilli Alzheimer Hastalıkları ve Aileleri İçin Buluşma ve Danışmanlık Merkezi, "Gündüz Bakım Evi"nin çalışmaları, projeleri Alzheimer Merkezi komisyon üyelerine örnek çalışma olarak sunuldu.

TBMM Aile Bütünlüğünü Koruma Araştırma Komisyonu toplantısında başarılı çalışmalarıyla adından söz ettiren ve örnek alınan Nazilli Belediyesi Dr. Rıza Arpaz Nazilli Alzheimer Hastalıkları ve Aileleri İçin Buluşma ve Danışmanlık Merkezi, "Gündüz Bakım Evi"nin çalışmaları, projeleri Alzheimer Merkezi komisyon üyelerine örnek çalışma olarak sunuldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Bakım Hizmetleri Daire Başkanı Coşkun Gürboğa'nın Türkiye'de 100 yaş ve üzerinde 5 bin 293 kişinin bulunduğunu açıkladığı toplantı Aktif yaşlanma/Yaşlıların toplumsal yaşama daha aktif katılımı üzerine konuşuldu. Başkanlığını AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir'in yaptığı Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Üyesi MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu'nun yer aldığı toplantıda Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. İrfan Özbek yaşlılık ve Alzheimer hakkında yaptığı sunumları ile göz doldurdu. Toplantıda diğer sunumlarını da yine Nazilli'den Aymelek Derneği Yaşlı Gündüz Bakımevi Başkanı Yurdagül Altınbaş ve Başkan Yardımcısı Emel Sönmez, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yaşlı Bakım Hizmetleri Daire Başkanlığı'ndan EYHGM Daire Başkanı Coşgun Gürboğa ve AR-GE Uzmanı Ahmet Fidan, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Kronik Hastalıklar, Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanlığından Ahmet Fatih Ortakaya ile Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Öztepe yaptı.

Toplantıda söz alan Aydın MHP Milletvekili Deniz Depboylu Sağlık Bakanlığıyla yaşlı bakımı konusunda iş birliği yapmanın çok önemli olduğunu vurgulayarak " Benim bildiğim kadarıyla geriatri hastaneleri Türkiye'de henüz yok. Oysa yaşlıların yoğun olarak yaşadığı bölgeler mevcut. Aynı, çocuk hastaneleri olduğu gibi geriatri hastaneleri de olmalı ki bilhassa da poliklinik hizmetlerinden yaşlılarımızın yararlanması, her yaş grubunun gittiği ve çok yoğun olduğu hastanelerde oldukça sıkıntılı. Evde bakım hizmetleri de buna dahil. Bu konuyla ilgili bir çalışma bir tespit yapılmalı. Ayrıca Kent konseylerimiz var. Ben kent konseylerini çok önemsiyorum. Özellikle kent konseylerinin değişik çalışma grupları oluyor ki bunların arasında yaşlılar ve emekliler meclisi de oluyor. Burada çalışabilecek daha aktif olan ileri yaştaki vatandaşlarımızla birlikte bu tür projelerin desteklenmesi ve yayılması, ilginin artırılmasıyla ilgili çalışma mümkün olabilir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Yerel yönetimleri temsilen toplantıya katılarak Alzheimer Merkezi Evde düşme ve kazaları önlemek için yapılan Model Evin tanıtımını hazırladığı sunumla anlatan Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. İrfan Özbek Nazilli Dr. Rıza Arpaz Alzheimer Hastaları ve Yakınları İçin Buluşma ve Danışmanlık Merkezinin en belirgin özelliğinin hastanın yakınlarına hizmet etmek olduğunu vurguladı. Nazilli'yi uzun ömürlü insanların yaşadığı marka bir şehir haline getirmek için çeşitli çalışmalar ve araştırmalar yapılmasını sağlayan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ın Alzheimer merkezi fikrine nasıl ulaştığı hakkında da bilgiler verdi. Uzun Yaşam Merkezi Nazilli'de yapılan araştırmalar sonucu 100 yaş ve üstü insanların yaşadığı tespitinden sonra sağlıklı yaşlanmanın araştırmaları da yapılırken Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan önderliğinde, onun yardımlarıyla merkezin kurulduğunu belirten Özbek merkezin işleyişi ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Bir doktor, bir hemşire, bir ATT uzmanı, 8 eğitimli personelle ile Alzheimer hastalarına hizmet verdiklerini ifade eden Dr. İrfan Özbek; Hastalardan çok, buradaki en önemli konu, hasta yakınlarının serbest kalması çünkü bu hastalar dünyayla ilişkisi olmayan, "free" takılan kişiler. Benim gözlemlediğim en önemli konu, hasta yakınlarının gelip bize ağladıklarına bile şahit oldum çünkü diyorlar ki: "Tuvalete bile gidemiyoruz." Annesi, babası ya da eşi tuvaletin kapısında bekliyor. "Ben dışarı çıkamadığım gibi evde rahat hareket edemiyorum." Yani her sağlıklı insanın normal fizyolojik ihtiyaçları vardır. Evde ihtiyacı vardır, aileyse aile, çocuklarına, eşine karşı sorumlulukları vardır ama bu hastası olan kişiler tamamıyla bu hastaya endeksli, kendilerine zaman ayıramıyorlar ve psikolojileri de bozuluyor, aile hayatları da bozuluyor. Boşanmaya kadar gidiyorlar çünkü mesela, eşi diyor ki: "Sen annene mi bakacaksın, bana mı bakacaksın?" Ondan sonra kardeşler arasında kavgalar çıkıyor. Biz bunları gördük ama şuradaki olayda, diğer belediyelere de örnek olduğumuz için diyorum, gelip gidenlere hep destek veriyoruz, herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz bu konuda. Çok önemli bir olay çünkü o kişilerin, bakanların psikolojilerini düzelten bir olay. Ha, biz burada bu hastalara değişik aktiviteler yaptırıyoruz, onları mutlu etmeye çalışıyoruz, onların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu arada bu kişilerin yanlarına bazı zaman çocukları veyahut eşleri de geliyor, ayrılmıyor çünkü hasta. Onlara bu kişilerin nasıl banyo yapması gerektiğini, temizliklerini, nasıl yemek yemesi gerektiğini, tırnaklarının nasıl kesilmesi gerektiğini, gösteriyor eğitim veriyoruz. Buradaki tüm masrafları Nazilli Belediyesi olarak biz karşılıyoruz. Herhangi kişilerden veya diğer kurumlardan katkı almıyoruz. Bütün bilgileri arşivlenmiş durumda. Ama bu merkezlerde bence en önemli şey o hasta yakınlarının da eğitim alması. Çünkü böylelikle Aile bütünlüğüne olumsuz etkileri Ortadan kalkıyor. Biz Belediye olarak çok iyi bir şey başardık. Bu başarımızda başka belediyelere örnek oluyor" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

AK Parti Nazilli Türkiye Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title