Haberler

NATO Uçağı Afganistan'da Tanker Vurdu: 90 Ölü

Afganistan'ın Kuzeyinde NATO'nun Kaçırılan Bir Tankere Düzenlediği Hava Operasyonunda 40'ı Sivil En Az 90 Kişinin Öldüğü Bildirildi.

Afganistan'ın kuzeyinde NATO'nun kaçırılan bir tankere düzenlediği hava operasyonunda 40'ı sivil en az 90 kişinin öldüğü bildirildi.

Açıklama Afgan yetkililer tarafından yapılırken, NATO'dan henüz iddialarla ilgili bir açıklama gelmedi. NATO sözcüsü daha önce konuyla ilgili yaptığı bir değerlendirmede hava saldırısı düzenlendiği bilgisini üstü kapalı da olsa doğrulamıştı. 

ABD ve NATO komutasındaki güçlerin basın sözcüsü Jon Stock, Kabil'de gazetecilerin Kunduz'daki patlamanın NATO güçlerinin petrol tankerlerine ateş açmasından kaynaklanmış olup olamayacağını sorması üzerine, "Bölgeye dün gece ya da bu sabah bir hava harekatı düzenlendiğini doğrulayabilirim" dedi. Sözcü başka ayrıntı vermedi.

Kunduz Valisi Muhammed Ömer, daha önce vilayetin kırsal kesimindeki patlamanın, bölge halkı tankerlerden yakıt aldığı sırada meydana geldiğini belirterek, hayatını kaybedenlerin sayısının 90'ı bulabileceğini bildirmişti. Kunduz Emniyet Müdürü Gulam Muhyiddin ölü sayısının 90 olduğunu onayladı.

Kunduz vilayetinde olayın yaşandığı Ali Abad bölgesinin polis şefi Baryalay Başaryar Pervani de konuyla ilgili olarak “Dün gece Taliban Angorbagh köyü yakınlarında bir petrol tankerini ele geçirdi ancak tanker ırmakta takıldı. Taliban’ın yanında bölgenin yerlisi siviller de vardı,” açıklamasını yaptı.

Afganistan’da görev yapan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nden (ISAF) yapılan açıklamada dün akşam saat 10 sularında iki petrol tankerinin çalındığı ve çalınan tankerlerin birkaç saat sonra Kunduz ırmağı kıyısında tespit edildiği belirtildi. ISAF sözcüsü bölgede sadece teröristlerin olduğunun belirlenmesinden sonra saldırı emrinin verildiğini, yapılan hava operasyonu sonrası hem tankerlerin hem de çok sayıda teröristin öldürüldüğünü açıkladı.

Daha sonra siviller arasında hayatını kaybeden ve yaralananlar olduğunun öğrenildiğini belirten sözcü, ISAF güçlerinin Afgan yetkililerle işbirliği içinde olduğunu ve soruşturmaların sürdüğünü bildirdi.

Diğer yandan yaralılar bölge hastanelerine başvururken hastane yetkilileri yaralı sayısı hakkında net bir bilgi vermedi. Ancak Sağlık Bakanlığı sözcüsü Farid Rahid tanker çevresinde 200 ila 250 sivilin toplandığına inanıldığını bildirdi.

AFP haber ajansına konuşan Mohammed Daud isimli yaralı Taliban’ın kaçırdığı petrol tankerlerinin Kunduz ırmağı yakınlarında takılmasının ardından sivillerin tankerlerin yakınına gelip benzin aldıklarını söyledi.

Daud, “Tankerin üzerinde 10 ya da 15 tane Taliban militanı vardı. Tam bu sırada bombardıman oldu ve tankerin çevresindeki herkes öldü,” dedi.

Olayın ABD ve NATIO kuvvetlerinin Afganistan’da geçen sekiz yılla ilgili yayınladıkları rapordan dört gün sonra yaşanmış olması dikkat çekti. Raporda durumun “ciddi” olduğu, bir strateji değişikliğine gidilmesi gerektiği belirtilmişti.

Bölge güçlerinin eski komutanı General David McKiernan, Batı Afganistan’da onlarca sivilin hayatını kaybetmesinin ardından görevinden alınmış yerine General Stanley McChrystals getirilmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title