Haberler

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Ukrayna'da

KİEV (AA) – NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'da, Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantısına katıldı.

KİEV (AA) – NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'da, Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantısına katıldı. Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun başkanlığındaki toplantıda, Stoltenberg'in yanı sıra, Başbakan Arseniy Yatsenyuk ve hükümet üyeleri de hazır bulundu.

Toplantıda konuşan Poroşenko, Rusya'nın saldırganlığının devam ettiği bir dönemde Ukrayna ve NATO iş birliğinin küresel güvenliğin temini için stratejik bir önem taşıdığını kaydederken, bu toplantının da NATO Genel Sekreteri'nin katılmasından dolayı tarihi önem taşıdığını vurguladı.

Poroşenko, Ukrayna ve NATO'nun hukuki olarak müttefik olmamasına rağmen, tarafların ortaktan daha yakın olduğunu dile getirirken, günümüzde taraflar arasındaki verimli iş birliğinin büyük bir perspektife sahip olduğunu kaydetti. Poroşenko, gelecek yıl Varşova'da yapılacak NATO Zirvesi'nden Ukrayna'nın teşkilat ile yakınlaşması stratejisinin belirlenmesi konusunda beklentilerinin olduğunu belirterek, bu zirvede iş birliğinin detaylarının ele alınacağına inandığını vurguladı.

Egemenliği, toprak bütünlüğü ve değerlerinin yanı sıra bölgedeki ve tüm dünyadaki özgürlük ve demokrasi için mücadele veren Ukrayna'nın Avrupa Atlantik toplumunun en doğudaki karakolu olduğunu ileri süren Poroşenko, gereken reformların yapılmasının ardından ülkesinin NATO'ya üyeliğine ilişkin halk oylamasının yapılmasına ilişkin karar alacağını, günümüzde Ukrayna'nın örgüte üyeliğini ülke vatandaşlarının yüzde 60'ının desteklediğini ifade etti.

"Tam olarak destekliyoruz"

Stoltenberg de, Minsk mutabakatlarının hayata geçirilmesinin doğudaki krizin çözümüne ilişkin tek yol olduğunu kaydederken, "Biz, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ve doğudaki sorunun çözümü yolundaki tek seçenek olan Minsk mutabakatlarının hayata geçirilmesini tam olarak destekliyoruz" ifadesini kullandı. Stoltenberg, Ukrayna'nın doğudaki bölgelere ilişkin çok zorlu siyasi karar alması gerektiğini belirtirken, bu çerçevede ülkenin Minsk mutabakatlarını hayata geçirme, ülke genelinde egemenliğin temin edilmesi için barış ve istikrarı sağlama yolunda ilerlemesi gerektiğini vurguladı.

Milli Güvenlilk ve Savunma Kurulu toplantısının ardından NATO ile Ukrayna arasında askeri-teknik işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin ortak deklarasyon, NATO'nun Kiev'de temsilcilik açmasını öngören "NATO'nun Ukrayna'daki Temsilciliği'nin Statüsü'ne" ilişkin anlaşma ve Ukrayna ile NATO arasında stratejik komünikasyon alanında ortaklığı öngören Yol Haritası programı imzalandı. Söz konusu belgelere, Ukrayna adına Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ve Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreteri Aleksandr Turçinov, teşkilat adına da NATO Genel Sekreteri Stoltenberg imza attı.

"Bilgi değişimi konusunda uzlaşma sağlandı"

İmza töreninin ardından da gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Poroşenko, NATO ile ortaklık ilişkilerinin Ukrayna'nın savunma nitelikli teçhizatlar almasına imkan sağlayacağını belirterek, şu anda bilgi değişimi konusunda uzlaşma sağlandığını söyledi. Poroşenko, taraflar arasında imzalanan ikili anlaşmaların da, çok önemli olduğunu ve taraflar arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve Ukrayna'ya savunma nitelikli askeri teçcihazatların temin edilmesine imkan sağlayacağını kaydetti.

Poroşenko, doğudaki çatışmaların sadece Ukrayna'nın sorunu olmadığını ve bunun tüm dünyadaki barış ve istikrara tehdit oluşturan bölgesel, kıtasal bir savaş olduğunu ileri sürdü.

Stoltenberg de, doğudaki durumun taraflar arasındaki ateşkese rağmen çok kırılgan olduğunu ifade ederken, Minsk mutabakatlarının hayata geçirilmesine yönelik çabaların artmasını alkışladıklarını, bölgede genel olarak umut verici bir ateşkesin devam etmesine rağmen, durumun çok kırılgan olduğunu dile getirdi.

Stoltenberg, NATO'nun doğudaki krizin çözümüne yönelik Üçlü Temas Grubu ile Normandiya formatı şeklindeki görüşmeleri tam olarak desteklediğini belirterek, "NATO, Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğünü destekliyor. Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve doğudaki askeri eylemleri Ukrayna'nın yanı sıra Avrupa için de çok ciddi tehdittir" ifadesini kullandı.

Rusya'yı Ukrayna'nın doğusundaki askerlerini geri çekmeye ve Minsk mutabakatlarına tam olarak riayet etmeye çağıran Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda bulunduğuna ilişkin çoktan ellerinde kanıtların bulunduğunu, Rusya'nın ayrılıkçıları desteklemeye ve donatmaya devam ettiğini vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Jens Stoltenberg Ukrayna Kiev Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı mı? MB Faiz kararı ne zaman açıklanacak? Survivor Berna elendi mi? Survivor'da dün akşam kim elendi? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title