Haberler

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İtalya'da

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : İkilinin salona gelmeleri Kuzey Atlantik Anlaşması İttifakı (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in açıklamaları İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin açıklamaları İkilinin salondan ayrılmaları -Stoltenberg: "Yeni gerilimler, yeni bir soğuk savaş istemiyoruz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

İkilinin salona gelmeleri

Kuzey Atlantik Anlaşması İttifakı (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in açıklamaları

İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin açıklamaları

İkilinin salondan ayrılmaları -Stoltenberg:

"Yeni gerilimler, yeni bir soğuk savaş istemiyoruz. Rusya ile siyasi diyaloğu açık tutma şansını sürdürmek istiyoruz"

- İtalya Başbakanı Renzi:

"Brüksel ve Paris'teki katiller, Lampedusa'dan ya da Idomeni'den gelmiyordu, bizim içimizden, Fransız banliyölerinden geliyorlar"

ROMA (AA) – Kuzey Atlantik Anlaşması İttifakı (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yeni gerilimler, yeni bir soğuk savaş istemediklerini belirterek, "Rusya ile siyasi diyaloğu açık tutma şansını sürdürmek istiyoruz" dedi.

İtalya'ya resmi ziyarette bulunan Genel Sekreter Stoltenberg, Roma'da akşam saatlerinde Başbakan Renzi ile başbakanlıkta bir araya geldi.

Uluslararası ve bölgesel ilişkileri ele alan ikili, bir saat kadar süren baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Polonya'nın başkenti Varşova'da temmuz ayında yapılacak NATO zirvesine hazırlandıklarını belirten ve Rusya-NATO ilişkilerine değinen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Rusya'ya yönelik hem güçlü savunma temelinde yaklaşımımızı hem de siyasi diyaloğu sürdürme şansını nasıl geliştirebiliriz, bunun üstünde durduk. Çünkü NATO, Rusya ile herhangi çatışma görmüyor. Yeni gerilimler, yeni bir soğuk savaş istemiyoruz. Rusya ile siyasi diyaloğu açık tutma şansını sürdürmek istiyoruz." diye konuştu.

Siyasi geçiş sürecindeki Libya'ya da değinen Stoltenberg, NATO olarak Libya'ya destek konusunda hazır olduklarını belirterek, "Biz, AB ve ABD ile genişletilmiş ortak yeni bir çabanın parçası olarak, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nden talep gelmesi doğrultusunda Libya'da yeni savunma yapısı oluşturmak üzere müdahale etmeye hazırız" ifadelerini kullandı. Genel sekreter, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayez Mustafa Al-Sarraj'ın NATO ile yakın zamanda ittifakın Libya'ya nasıl yardımcı olabileceği konusunda bir araya geleceğini de söyledi.

NATO'nun kaçak göçle mücadele hususunda çalıştığını da anımsatan Jens Stoltenberg, bu konuda özellikle Akdeniz'in merkezinde bir çalışma üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini, İtalya'nın buna yönelik "Migration compact" adı verilen daha yakın koordinasyonu içeren AB ve NATO'nun bu soruna birlikte eğilmesi fikrini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

NATO Genel Sekreteri, İtalya'nın başta Afganistan'ın Herat kenti ve civarındaki askeri varlığı olmak üzere kritik ülkelerde NATO'ya verdiği destekten ötürü, İtalya'ya teşekkür etti.

- İtalya Başbakanı Renzi

Ev sahibi Başbakan Renzi de soğuk savaşın bittiğine vurgu yaparak, " İtalya, NATO'nun öncelikleri arasında yer alan konulara saygı duyuyor. Bazı ülkelere göre, NATO'nun önceliği, doğu cephesi yani Rusya ile hassas dengeyi bulmak. Ama aslında bu sadece Rusya da değildir, çünkü biz başka öncelikler olduğuna da inanıyoruz." dedi.

Avrupa'nın göbeğinde meydana gelen saldırıları hatırlatarak, NATO'nun öncelikleri arasında terörün de olduğuna sözü getiren Matteo Renzi, "Bugün terör saldırıları sadece dışarıdan gelmiyor, içeriden de geliyor. Brüksel ve Paris'teki katiller, Lampedusa'dan ya da Idomeni'den gelmiyordu, Fransız banliyölerinden geliyorlardı. Başka yeni savunma çözümleri üzerinde çalışmaya ihtiyaç var." diye konuştu.

Akdeniz'deki göçmen akınına ilişkin sorunla da bir an önce yüzleşilmesi gerektiğini ifade eden İtalya Başbakanı, ülkesinin sunduğu Afrika'dan gelen göçe yönelik sunduğu "Migration Compact"ın AB makamlarınca kabul edilmesi umudunu dile getirdi.

Renzi, NATO ile AB arasındaki en zor konulardan birinin siber güvenlik alanında olduğunu, bu hususta yeni bir savunma modeli geliştirmeleri gerektiğinden bahsetti.

Kaynak: AA / Güncel

Jens Stoltenberg İtalya Libya Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title