Haberler

NATO Ege'deki Görevine Devam Edecek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, kuruluşun Ege Denizi'ndeki operasyona devam etme kararı aldığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, kuruluşun Ege Denizi'ndeki operasyona devam etme kararı aldığını söyledi.

Brüksel'de 2 gündür devam eden NATO Savunma Bakanları Toplantısı sona erdi. Stoltenberg, toplantının ardından yaptığı açıklamada, toplantının çok yapıcı olduğunu ve NATO-AB işbirliğinin ele alındığını söyledi. Stoltenberg, "Ege denizi örneğinde olduğu gibi beraber çalışmanın faydalı olduğunu görüyoruz. Yunanistan ve Türkiye ile ortak gayretlerimiz nedeniyle Ege'de sığınmacı akışı önemli derecede düştü. Bu nedenle, dün gece NATO'nun Ege konuşlanmasına devam etmeye karar verdik." diye konuştu.

Ege'de NATO varlığının Türkiye ve Yunanistan sahil güvenliklerine ve Avrupa Sınır Ajansına operasyonel ve somut destek sağladığına işaret eden Stoltenberg, "Biz, Ege'de yasadışı geçiş sayılarında düşüş gördük. Suç örgütlerinin yollarını kesmeyi başardık. Bunu, birçok ilk belirlemelerin NATO gemilerince yapılması nedeniyle gerçekleştirebildik. Çünkü biz, hem Türk hem de Yunan karasularında faaliyet gösterebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, Akdeniz'de de durumun çok ciddi olduğunu, yasa dışı insan kaçakçılığı ile yaşam kayıplarının rekor seviyelerde seyrettiğini anımsattı.

Dün akşam, müttefiklerin, NATO'nun yeni Deniz Muhafızı Operasyonu'nun AB'nin Sophia Operasyonu'nu desteklemesi kararı alındığını söyleyen Stoltenberg, "İki hafta içinde, NATO gemileri ve uçakları Akdeniz'in merkezinde, AB'nin Sophia Operasyonu'na yardıma hazır olacak." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, NATO'nun Deniz Muhafızı Operasyonu'na Yunanistan ve Türkiye'nin 7 Kasım'a kadar gemi sağlayacağına, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Türkiye'nin ayrıca hava gücü ile katkıda bulunacağına dikkati çekti.

Stoltenberg, bugünkü toplantıda hibrit tehditler, siber güvenliğin arttırılması ve koordineli tatbikatlar düzenlemesi konularının da görüşüldüğünü dile getirdi.

Avrupa savunmasının güçlendirilmesi konusunun bu sabah ele alındığını anlatan Stoltenberg, "Bizlerin çabalarının tamamlayıcı olmasından emin olmalıyız. Tamamlayıcılık ve şeffaflık Avrupa güvenliğini arttıracak. Güçlü Avrupa, NATO'yu da güçlü yapıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Yunanistan Ege Denizi Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title