Haberler

NASA Teknolojisi Otomotiv ile Buluştu

Güncelleme:

Bursa'da, otomotiv yan sanayiine üretim yapan B-Plas firması, NASA'da kullanılan iyonlu elektromanyetik kaplama sistemini Türkiye'de ilk defa plastikte kullandı.

B-Plas CEO'su Mehmet Celal Gökçen, yeni kurulan tesiste iyon transferi yaptıklarını belirterek, "Bu teknoloji bir tek NASA'da kullanıldı. Bizde Türkiye'de plastik kaplamada kullanıyoruz. Otomotivde kullanılabilecek daha sağlam ve esnek plastikler üretiyoruz" dedi.

Otomotiv yan sanayiine üretim yapan B-Plas firması, 26'ncı kuruluş yılında fabrikada açılan stantlarda ürünleri sergiledi. Plastiği granür otomotiv yedek parçasına dönüştüren B-Plas, bin 800 çalışanı ile Tofaş, Oyak Renault gibi firmalarla işbirliği yapıyor. B-Plas CEO'su Mehmet Celal Gökçen, boya ve krom kaplama olarak 54 maddeyi kaplayabildiklerini söyledi. Ar-Ge ve patent çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Gökçen, elektrik ile çalışan araçlara da alternatifler üretmek için projeler geliştirdiklerini ifade etti.

'TİLTER'DA BAŞARIYI YAKALADIK'

Gökçen, üç tekerlekli 'Tilter' adlı aracın ilk denemeleri olduğunu kaydetti. Gökçen, "Ortaklarımızla gerçekleştirdiğimiz bu araçta biz lastiklerimizi denedik. Tek tip plastik kullandık. Lastiklerin yeniden kullanılmasını kolaylaştırmak istedik. Proje yürür hale geldi. Bunun dışında da plastik çözümleri arabalara sunmak için projeler hazırlıyoruz. Arabaları hafifletmek, yerli araçta dahil tüm yeni çalışmaların içinde olmak istiyoruz. Yenilikleri getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Gökçen, elektrikli araçlarda şarj sürelerinin farklı olduğunu dile getirdi. Gökçen, "Hızlı ve normal yani 220 volt ve 380 voltta şarj var. Bu süre bir buçuk ile 6 saat arasında. Aküler kaç kere şarj edilebiliyor. Telefonlarda ilk dönem aküleri bin, yeni çıkanlar 3 bin kere şarj oluyor. Dolayısıyla akü bir maliyet. Çıkartıldığında yeniden kullanılabilmesi gerekiyor. Elektriğin nerden geldiğine de bakmak lazım. Karbon izi az olan rüzgar enerjisi gibi sunuculardan geliyorsa o zaman gerçekten çevreci bir çözüm olacak" dedi.

'ELEKTRİK ENERJİSİNİ KULLANDIĞIMIZ PROJELER YOLDA'

Mehmet Celal Gökçen, Türkiye'de ilk kez vakum ve elektro manyetik kaplama sistemlerinin bir arada bulunduğu dev bir tesis yaptıklarına da dikkat çekti. Gökçen, "Vakumlu tesisimizde klasik kimyasal banyosu bulunuyor. Ama arıtma sistemi her bir parçası son teknoloji. Burada krom 6, krom 3 kaplaması yapabiliyoruz. Elektromanyetik kaplama tesisinde ile iyon transferi yapabiliyoruz. Bu teknoloji bir tek NASA'da kullanıldı. Bizde Türkiye'de plastik kaplamada kullanıyoruz. Otomotivde kullanılabilecek daha sağlam ve esnek plastikler üretiyoruz. Patente giden güneş enerjisinin kullanıldığı TÜBİTAK projelerimiz de var. Çok yönlü ve çeşitli malzemeyi birbirine karıştırıp kaplayabileceğimiz bir tesis" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Celal Türkiye Gökçen Tofaş Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title