Haberler

Rusya'ya İhracat Durunca Fiyatı Düştü, Nardan Birçok Farklı Ürün Üretildi

Güncelleme:

BATEM bu yıl Rusya'nın ihracat yasağı listesinde bulunan narın fiyatının 10 kuruşa kadar düşmesi üzerine, yaklaşık 40 tonluk nardan kuruyemiş, çay, reçel, sos ve meyve suyu üretti.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM), bu yıl Rusya'nın ihracat yasağı listesinde bulunan narın fiyatının 10 kuruşa kadar düşmesi üzerine, yaklaşık 40 tonluk nardan kuruyemiş, çay, reçel, sos ve meyve suyu üretti.

Türkiye nar üretiminin 4'te 1'inin gerçekleştiği Antalya'da geçen yıl bahçede 1- 1.2 TL'ye satılan narın kilo fiyatı, bu yıl 10 kuruşa kadar düştü. Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ambargodaki yasaklı meyveler listesinden çıkarılmayan nar, birçok tarlada ağacından dahi toplanamadı.

FİYATI 10 KURUŞA KADAR DÜŞÜNCE, FARKLI ÜRÜNLER ÜRETİLDİ

Antalya ve çevresinde bu yıl yaklaşık 40 ton nar üretimi gerçekleştiren BATEM, narın kilo fiyatı 10 kuruşa kadar düşünce, eldeki ürünü farklı şekilde değerlendirdi. Bu yıl ürün fazlalığı nedeniyle elde kalan narın çöpe gitmemesi ve değerlendirilmesi açısından, yaklaşık 1 yıldır sürdürülen ar-ge çalışmaları neticesinde, nara dair çok sayıda ürün üretildi. BATEM bünyesindeki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkez Laboratuvarı'nda yapılan çalışmalar sonunda kuruyemiş olarak kullanılabilecek nar taneleri üretildi.


'KURUTULMUŞ NAR DANESİ'

'Kurutulmuş nar danesi' olarak adlandırılan bu çalışmanın yanı sıra, nar içerikli bitkisel çay, meyve suyu, reçel ve sosun yanı sıra, gıda sektöründe kullanılmak üzere nar çekirdeği tozu ile cilt bakımında kullanılacak nar yağı üretildi.


ÜRETİMİ YARI YARIYA DÜŞÜRDÜK

Antalya ve bölgesinde nar üretiminin çok yaygınlaştığına işaret eden BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, bir dönem narın iyi para etmesiyle üreticinin bu üründe yoğunlaştığını ve bu nedenle nar üretiminde ciddi artış olduğunu kaydetti. Fazla üretimin ardından fiyatların önemli oranda düştüğünü belirten Ünlü, BATEM olarak yıllık 100 tona yakın nar üretimi yaparken geçen yıldan itibaren üretimi 50 tona düşürdüklerini açıkladı.


NARA DAİR HER ŞEY

Abdullah Ünlü, "Nar fiyatları bu yıl 10 kuruşa kadar geriledi. Bu yüzden hem elimizdeki narın çöpe gitmemesi ve değerlendirilmesi hem de bu yönde üretici ve endüstriyel faaliyet gösteren özel sektöre yol göstermek açısından nara dair herşeyi yapıyoruz. Nar reçeli ve nar danesini ise piyasada ilk biz ürettik. Nar danesi, çerez gibi tüketilebilen bir ürün. Katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek BATEM satış mağazalarımızda halkımıza sunuyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Akdeniz Antalya Rusya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title