Haberler

Nar Hasadında Tercih "Narin Eller"

LEVENT KİŞİ/MUSTAFA ÇİFTÇİ - Türkiye'de nar üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştirildiği Antalya'da üreticiler, daha dikkatli davranarak ağaç filizlerine zarar vermedikleri için hasatta kadın işçileri tercih ediyor.

Bölgedeki en kaliteli narların üretildiği Döşemealtı ilçesinde nar hasadına başlanırken, nar toplamada genelde kadınlar çalıştırılıyor. Kadın işçiler, meyvenin kesimi sırasında narin elleriyle daha hassas davrandıkları için üreticiler tarafından tercih ediliyor.

İşçilerin "çavuş"u Ramazan Katar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işçilere bir gün önceden haber verdiğini ve saat 07.00 sıralarında işçileri evlerinden almaya başladığını söyledi.

En geçen saat 08.00'de işbaşı yaptıklarını belirten Katar, "Saat 10.00'da ve 15.00'de 15 dakika istirahatimiz var. Öğlen bir saat yemek molası veriyoruz. 17.00 gibi de işi bırakırız ve herkesi toparlayıp evlerine dağıtırım." dedi.

Nar hasadında genelde kadınların çalıştığını kaydeden Katar, erkeklerin ise kasaları taşıdığını ifade etti.

Kesim işlemini kadınların daha iyi yaptığını vurgulayan Katar, "Kadınlar nar toplamada daha iyiler ve ağaçlara hassas davranıyorlar. Narın nasıl kesileceği ve iyi ile kötü nar arasındaki ayrımda daha iyi dikkatliler. Bu nedenle yıllardır kadın işçileri tercih ediyoruz. Bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadık." diye konuştu.

Hasat süresinin 12 ila 17 gün arasında değiştiğini kaydeden Katar, yevmiyenin 50-55 lira olduğunu ve hasat süresince bir işçinin ortalama 800-900 lira kazandığını söyledi.

Katar, nar toplamanın zor bir iş olduğunu vurgulayarak, dikenli ve yüksek olan nar ağaçlarından meyve toplamanın zaman zaman tehlikeli olduğunun altını çizdi.

Gün sabah ezanıyla başlıyor

Nar hasadında 5 yıldır çalıştığını belirten 56 yaşındaki Nazife Aktan, hasat için sabah ezanı okunmadan uyandıklarını söyledi. Sabah namazını kıldıktan sonra yola çıktıklarını anlatan Aktan, "Nar toplamak zor. Ne biz ne de üretici emeğinin karşılığını alıyor. Günlük yevmiye olarak 50 lira kazanıyorum." dedi.

Kadın işçilerden Emine Aktepe de 5-6 yıldır nar hasadında çalıştığını, dikenli olduğu için narı eldiven takarak topladıklarını kaydetti.

Zor olsa da ekmek parası için çalışmak zorunda olduklarını dile getiren Aktepe, "Küçükleri, yarık ve çürük olanları ayırıyoruz. Sağlamları kasada biriktiriyoruz." diye konuştu.

Eve gidince de ev işlerinin başladığını anlatan Aktepe, yemek ve temizlik yapıp, hayvanlara baktıktan sonra ertesi gün yine erkenden yola düştüklerini anlattı.

Okul harçlığını çıkarıyor

Nar toplayanlar arasında bulunan üniversite öğrencisi Latife Satılmış da gıda mühendisliği bölümünde okuduğunu ve okul harçlığını nar keserek çıkardığını söyledi.

Okul açılmasına rağmen 2 haftadır nar hasadı işinde çalıştığını ifade eden Satılmış, "İlkokuldan beri meyve toplama işinde çalışıyorum. Boş zamanlarımızı bu şekilde kullanıyorum. Bundan önce de armut toplama işinde çalıştım. Nar hasadı bitince okula gidip eğitimime devam edeceğim." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Antalya Türkiye Aktepe Katar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title