Haberler

"NANO Teknoloji Ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları" Konferansı Verildi

Güncelleme:

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ile Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından Verimlilik Haftası etkinlikleri kapsamında "Nano Teknoloji ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları" konulu bir konferans gerçekleştirildi.


Nezehat Çeçen Konferans Salonunda iki gün devam eden programa Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel ÜNAL, Ağrı Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ayşegül SORGUÇ, akademisyenler, kamu kurum yöneticileri ile öğrenciler katıldı.

Verimlilik Haftası dolayısıyla iki gün süren programın ikinci gününde "Nanoteknoloji ve Nanomalzemeler" hakkında bilgi veren Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Harun GÜNEY: "Metrenin milyarda birine tekabül eden boyutlarda gerçekleştirilen nanoteknolojik çalışmalar yeni uygulama alanları oluşturmuştur. Küçük alanlarda büyük işler başarmanın yolu olan nanoteknoloji ülkemizin de yakından takip ettiği ve üzerine çalışmaların yapıldığı bir alan olup, TÜBİTAK tarafından da birçok bilim insanımıza araştırma imkanı sunulmaktadır. Ayrıca ülkemizde nanoteknoloji ve nanomateryal bilgilerinin ortaöğretim seviyesinde paylaşılıp, bu alanda yetişecek nesillerin sayesinde insan hayatında çığır açacak gelişmeler yer alacaktır" diye konuştu.

Nanobiyoteknoloji ve Nanotip sistemi hakkında bilgi veren Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emir Alper TÜRKOĞLU, nanoteknoloji biliminin tarihsel gelişimini ve diğer bilim dallarıyla etkileşimini anlattı. Yrd. Doç. Dr. TÜRKOĞLU: "Nanorobotik sistemler, nanoilaçlar, Nanotaşıyıcılar ile kanser tedavisinde kullanımı büyük öneme sahip Nanoteşhis sistemleri, tarihin en büyük buluşlarındandır. Birçok alanda kullanılan nanoteknoloji sistemi sağlık sektöründeki kullanımıyla büyük katkı sağlamıştır. Nanotıp'ın uygulanmaya başlamasıyla beraber savunma sistemine nanorobotlar gönderilerek bağışıklığın kuvvetlendirilmesi ve bakteri ile virüslere karşı daha dirayetli bir organizma sağlanmış olmasınn da mümkün olabileceği belirtiliyor. Hücre ve dokularda kalıcı gibi görünen hasarların da nanoteknolojik yöntemlerle tedavi edilebilecek olması da beklentiler arasında" şeklinde konuştu.
Nanoakışkanların enerji sistemleri üzerinde değişiklikler yapma yeteneği olduğuna dikkat çeken Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Kadir GELİŞ, şöyle konuştu: "Nanoakışkanları, enerji veriminde herhangi bir düşüş olmadan enerji tüketimi miktarını aza indirgeyerek, enerji tasarrufu sağlamaktadır. Nanoakışkanlar vasıtasıyla transfer edilen enerji, nükleer, termik ve ısı santralleri gibi önemli uygulamalar yoğun bir şekilde günümüzde kullanılmaktadır. Ayrıca akışkan içerisine nanoboyutta partiküllerin çeşitli yollarla dağıtılması ile elde edilen nanoakışkanlar, ısı transferi performansına da önemli katkı sağlamaktadır" dedi.
Konferans, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel ÜNAL'ın konuşmacılara katılım belgelerini takdimi ile sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Verimlilik Haftası Ağrı Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title