Haberler

Nadire Mater 5 Yıla Kadar Hapsinin İstendiği Davada Hakim Karşısına Çıktı

KAPATILAN "Özgür Gündem" gazetesi'nde bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan Nadire Mater ve gazetenin yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya, "Terör örgütlerinin yayınlarını basmak veye yayınlamak, terör örgütü propagandası yapmak" suçunu işledikleri iddiasıyla yargılandıkları...

KAPATILAN "Özgür Gündem" gazetesi'nde bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan Nadire Mater ve gazetenin yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya, "Terör örgütlerinin yayınlarını basmak veye yayınlamak, terör örgütü propagandası yapmak" suçunu işledikleri iddiasıyla yargılandıkları hakim karşısına çıktı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Nadire Mater katıldı. Diğer sanık İnan Kızılkaya ise başka bir suçtan tutuklu olduğu için duruşmaya jandarmalar arasında getirildi.

2 SAYFALIK YAZILI SAVUNMA

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Nadire Mater 2 sayfalık yazılı Savunmasında özetle "Gazeteciyim, yurttaşım. Özgür Gündem'de bir günlük yayın yönetmenliğim tam da benim gazeteci ve yurttaş olarak hayatta durduğum yerle buluşuyor. Çünkü, yurttaş olarak haber alma hakkımın sınırlandırılmasını, gazeteci olarak kendim için ve tüm gazeteciler için haber yapma özgürlüğünün engellenmesini, sınırlandırılmasını kabul etmiyorum" dedi.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜDÜR. BU ÖZGÜRLÜK KİMSENİN MÜDAHALESİNİ KABUL ETMEZ. YARGININ DA"

3 Haziran 2016 tarihinde Özgür Gündem Gazetesi'ni hazırladıklarını belirten Mater savunmasının devamında " 15 Temmuz'da darbe girişimini yaşadık. 15 Temmuz sonrası medyada yaşananları takip etmek pek kolay olmamakla birlikte, son Cumhuriyet tutuklamalarıyla birlikte hapiste en az 120 gazeteci ve dağıtımcı bulunuyor. 173 yayın organı kapatıldı. bu nedenle bin 500 gazeteci işsiz kaldı. 775 basın kartı ve 49 pasaport iptal edildi. Türkiye'de zaten sorunlu olan editöryal bağımsızlık neredeyse sadece sözcük olarak kaldı. Yerini sansür ve oto sansür aldı. Ben gazeteci olarak Türkiye'de her zaman, elbette yaşadığımız ve yaşamakta olduğumuz savaş, çatışma, darbe girişimi sonrası ortamlarda hak odaklı ve barış odaklı haberciliği savundum, savunuyorum. Haberciliği de böyle bir perspektiften yapıyorum. Sonuçta ifade özgürlüğü, ifade özgürlüğüdür. Bu özgürlük kimsenin müdahalesini kabul etmez. Yargının da" dedi.

"ORTADA BİR SUÇ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"

Nadire Mater hakimin sorusu üzerine 5-6 bin lira aylık gelirinin ve üzerine kayıtlı evinin olduğunu belirtti. Hakkında verilecek bir kararda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının isteyip istemediği sorulması üzerine "Kabul etmiyorum. Ortada bir suç olduğunu düşünmüyorum. Beraat edeceğim" dedi.

Gazetenin yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya savunmasında "Suç konusu edilen yazı ve haberlerin tamamı düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken yazı ve haberlerdir. toplumun ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amaçlıdır. Hakkımda verilecek kararın, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istiyorum" dedi.

" HAKKIMIZDA CEZA İSTEYEN SAVCI BAŞKA BİR DAVANIN SANIĞIDIR"

Duruşmaya katılan Nadire Mater'in Avukatı Fikret İlkiz ise, iddianameyi hazırlayan Savcı Murat İnam'ın FETÖ davasından Yargıtay'da yargılandığını belirterek " Hakkımızda ceza isteyen savcı başka bir davanın sanığıdır" dedi. Duruşma dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.

İDDİANAMEDEN

İddianamede, İnan Kızılkaya'nın yazı işleri müdürü, Nadire Mater'in genel yayın yönetmeni olduğu "Özgür Gündem" gazetesinin 3 Haziran 2016 tarihli yayınının 3, 5, 9 ve 12' inci sayfalarında kaleme alınan bazı yazıları işaret ediliyor. Savcılık söz konusu yazı ve fotoğraflarda, Yargıtay tarafından da silahlı terör örgütü olduğu kabul edilen PKK / KCK isimli terör örgütü ve bu örgütlerin alt örgütlerinin cebir ve şiddet içeren eylemlerini övücü ve meşru göstermeye çalışıldığını iddia ediyor. Gazetede yer alan bir başka başlıkta, terör örgütünün cebir ve şiddet içeren açıklamasının yayınlandığı belirtiliyor.

İddianamade "Terör örgütlerinin yayınlarını basmak veye yayınlamak, terör örgütü propagandası yapmak" suçlarını işledikleri iddia edilen sanıkların 1- 5 yıl arasında hapis cezalarıyla cezalandırılmaları isteniyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İnan Kızılkaya İstanbul Türkiye PKK Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title