Haberler

Myanmar Hükümeti ile Kaçin İsyancıları Arasındaki Müzakereler

İsyancı Kaçin Bağımsızlık Ordusu’nun lideri Sumlut Gun Maw, ABD’de temaslarda bulundu Sumlut Gun Maw ABD’ye, Myanmar’ın sınır bölgelerinde yıllardır süren anlaşmazlıkların çözümünü için barış görüşmelerinde rol oynama çağrısı yaptı.

Myanmar'da isyancı Kaçin Bağımsızlık Ordusu'nun (KIA) liderlerinden General Sumlut Gun Maw, ABD'ye, Myanmar'ın sınır bölgelerinde yıllardır süregelen anlaşmazlıkların çözümü için barış görüşmelerinde rol oynaması çağrısında bulundu.

ABD'yi ziyaret eden, Washington ve New York'ta Amerikalı yetkililerle temaslarda bulunan Sumlut Gun Maw, Kaçin'de son dönemde çatışmaların yoğunlaşmasını, "Myanmar ordusunun Kaçin isyancılarını, herhangi bir ateşkes anlaşması imzalamadan önce zayıflatma çabası" olarak değerlendirdi.

General Gun Maw, son çatışmaların fitilini neyin ateşlediğini söylemenin zor olduğunu ifade ederken, Myanmar ordusunun, nisan ayının ilk haftasında ateşkes için yürütülen müzakerelerin son turu sırasında, 10 ilave taburu bölgeye konuşlandırdığını belirtti.

Gun Maw, bunun, Myanmar ordusunun, müzakerelerde baskı gücünü artırma niyetini ortaya koyduğunu söyledi.

Myanmar'da demokratik geçiş sürecinde olumlu değişimler yaşandığını belirten Gun Maw, ancak hükümetin, etnik grupları ele alış biçiminin değişmediğini vurguladı. İsyancı lider, örgütlerin resmen tanınması ve azınlıklara eşit siyasi haklar verilmesi talebinde bulundu.

Myanmar'da Kaçin halkı ve diğer etnik gruplarla hükümet arasında yürütülen müzakereler konusuna değinen ve müzakereciler arasında yer aldığı bilinen Gun Maw, "Umudumuz ABD gibi büyük ülkelerin sürece dahil olması, böylece tarafların kendilerini sorunun çözümüne daha fazla adayabilmeleri" diye konuştu.

Gun Maw, Çin, İngiltere ve BM'nin de herhangi bir anlaşmaya uyulmasının temin edilmesine yardım etmek amacıyla gözlemci olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

KIA'nın 27 yıldır üyesi olan Gun Maw'un ziyaretinin, Batı'ya yaptığı ilk gezi olduğuna dikkat çekildi.

Myanmar'da hükümetle KIA arasında uzun dönemli ateşkes bozulmuş, son iki yılda taraflar arasında belirli aralıklarla çatışmalar yaşanmış ve Kaçin'de yaşayan yaklaşık 120 bin sivil yerlerinden olmuştu.

Ülkenin kuzeyindeki çatışmalar, hükümetle tüm silahlı etnik gruplar arasında ülke çapında ateşkes anlaşması sağlanması için gösterilen çabalara rağmen bu ay şiddetlenmişti.

Myanmar resmi basını, 4 Nisan'da KIA'nın kurduğu pusu nedeniyle alevlenen çatışmalarda en az 22 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

İnsan hakları örgütleri de çatışmalar nedeniyle yüzlerce köylünün evlerini terk ettiğini ve bazılarının komşu Çin'e geçtiğini bildirmişti.

Uzmanlar, ülke çapında ateşkes için yürütülen müzakereleri, Myanmar'da yıllar sonra yaşanan en ciddi barış çabası olarak yorumluyorlar. Hükümet de önümüzdeki birkaç ay içinde bir anlaşmaya varmayı umuyor.

Myanmar hükümet sözcüsü Ye Htut ise etnik silahlı örgütlerle yaşanan çatışmaların bir "iç mesele" olduğunu ve ülke içinde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Ye Htut, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein yönetiminin, dost ülkelerin tavsiyelerine açık olduğunu ancak ABD'nin Irak ve Afganistan gibi yerlerde çatışmaları sona erdirme konusunda geçmiş performansının "etkileyici" olmadığını belirtti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Washington New York Myanmar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title