Haberler

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara Karşı Verilen Dilekçe Reddedildi

Myanmar'da Göç Bakan Yardımcısı Win Myint, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde yaşayan bazı Müslümanlara verilen vatandaşlığın geri alınması talebini geri çevirdi.

"The Myanmar Times" gazetesinin haberine göre, Myint, parlamentoda yaptığı konuşmada geçen yıl hükümet tarafından başlatılan pilot uygulama kapsamında vatandaşlık hakkı verilen Arakanlı Müslümanlara karşı imza toplayanların yasaları yanlış anladığını belirtti.

Geçen yıl hükümet, 200'den fazla Arakanlı Müslümana kendilerini "Bengalli" olarak tanımlamaları koşuluyla vatandaşlık hakkı tanımıştı. Ekim ayında bir grup milliyetçi, karara karşı çıkmış ve Müslümanlara artık geçerli olmayan yasalarla vatandaşlık hakkı tanındığını ileri sürmüştü. Grup, bin 100 kişinin imzaladığı dilekçeyi parlamentoya sunmuştu.

Birleşmiş Milletler de Arakanlı Müslümanların kendilerini "Bengalli" olarak tanımlamaya zorlandığına dikkati çekerek, hükümetin uygulamasını kınamıştı.

Uygulama çerçevesinde vatandaşlık hakkı tanınan Müslümanlar da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yetkililerine "vatandaşlık almalarına karşın durumlarında herhangi bir iyileşme olmadığını" söylemişti.

Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülen, "Bengalli" olarak nitelenen Arakanlı Müslümanlar, 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybetikleri için "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, yaklaşık 50 yıl süren cunta rejiminin ardından 2011'de iktidara gelen Tein Sein hükümetinin başlattığı reform sürecinden hiçbir şekilde yararlanamamıştı. Arakanlı Müslümanlar hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Arakanlı Müsmümanların dramı, 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarla dünyanın gündemine gelmişti. Myanmar'ın 60 milyonluk nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğunluğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 125 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Myanmar Arakan Times Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title