Haberler

Müzepark ve Bahçe Teşhir Alanları Projesi"

Batman'da Ilısu Barajı nedeniyle su altında kalmadan önce yapılan kazılarda çıkarılan tarihi eserlerin Müze Müdürlüğü behçesinde kurulacak Müzepark'a taşınması planlanıyor Müze Müdürü Uysal: "Batman'ın marka değeri olacak proje ile tüm yerli ve yabancı konukların gezeceği bölgenin tarihi ve kültürü hakkında.

Valilik ve İl Özel İdare tarafından hayata geçirilecek, "Müzepark ve Bahçe Teşhir Alanları Projesi" ile Ilısu Barajı nedeniyle su altında kalmadan önce kazılarda çıkarılan tarihi eserlerin Müze Müdürlüğü behçesinde kurulacak Müzepark'a taşınması planlanıyor.

Müze Müdürü Tenzile Uysal, yaptığı açıklamada, müdürlük bahçesinde kurulacak Müzepark'ta Neolotik dönem özelliği taşıyan iki kerpiç ev, teşhir alanları ile Tunç dönemine ait mezar ve oyun taşlarının yer alacağını söyledi.

Kerpiç evlerin içinin bire bir Neolotik döneme özgü eserlerle donatılarak uygulama atölyeleri oluşturulacağını kaydeden Uysal, ziyarete gelecek çocukların kazı yapmaları için de sembolik kazı alanları oluşturulacağını, böylece çocukların arkeolojik kazıyla tanımış olacağını vurguladı.

"Müzenin Batman'ın markası olmasını hedefliyorum"

Uysal, projede, Gusir Höyük'ten getirilecek 11 bin yıllık ev tabanının üzeri kapatılarak o dönemdeki evlerin canlandırmasının yapılacağını dile getirerek, şöyle dedi:

"Başur Höyük'ten Tunç dönemine ait mezar örnekleri alınarak müze bahçesinde teşhir edilecek. Bir de Başur Höyük'te bulunan 4 bin yıllık oyun taşlarının büyük kopyaları yapılarak oyun alanı üzerinde çocuklara ufuklarını geliştirecek oyunlar oynatılacak. Uygulama alanlarındaki kerpiç evlerde Neolotik dönem insanlarının yaşayış biçimleri temalar halinde canlandırılacak. Bu canlandırmalarda misafirler de uygulamaya katılarak avcılık, fırınlama, buğday öğütme, dokuma gibi konular öğrenilmiş olacak. Özellikle öğrenciler, bu uygulamalarla insanlık tarihinin evreleri ve yaşayış şekli hakkında fikir sahibi olup, tarihi bir yolculuğa çıkacaklar."

"Türkiye'de ilk kez Batman'da gerçekleştirilecek ve ilin marka değeri olacak proje ile tüm yerli ve yabancı konukların gezeceği bölgenin tarihi ve kültürü hakkında bilgi sahibi olabileceği bir alan oluşturulacaktır" diyen Uysal, 1,5 yıl önce hazırlanan projenin Dicle Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildiğini belirtti.

Uysal, projenin ihalesinin tamamlandığını gelecek hafta çalışmalarına başlanacağını kaydederek, "Proje bahçe teşhir alanları ve uygulama alanlarından oluşacak. Uygulama alanlarında çocuklara arkeoloji hakkında bilgi verip geçmişi yaşatmayı hedefliyoruz. Müzenin Batman'ın markası olmasını hedefliyorum" dedi. - Batman

Kaynak: AA / Güncel

Tenzile Uysal Batman Ilısu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title