Haberler

Mutlu Çocuk Yetiştirmenin 5 Etkili Yolu

Psikolog Barış Gürkaş, mutlu çocuk yetiştirmenin 5 etkili yolunu anlattı.

Gürkaş, konuyla ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, "Çocukların ailelerinden uzaklaşmaya başlayarak, sosyalleşmeye başladıkları önemli bir yer olan okul, kendi çatısı altında belirli kuralları olan, ömür boyu kullandığımız okuma, yazma gibi temel bilgileri edindiğimiz bir kurumdur. Bu kurumun çocuklar üzerinde bıraktığı olumlu etkiler olduğu kadar olumsuz ve sınırlandırıcı da birçok yanı mevcut

Sistemin eksikleri, ailenin düşük farkındalık seviyesi, öğretmenlerin tutumları çocukların yaşamlarını ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediği durumlarla sıklıkla karşılaşıyoruz. Çocuk yaşta okul başarısının, yaşam başarısıyla eş görülmesi sebebiyle çocukta herhangi bir başarısızlık durumu, çocuğu ve aileyi olumsuz etkileyebiliyor. Hatta aile içi ilişkileri bile etkileyecek boyutlara ulaşabiliyor. Yarışın, rekabetin ve kıyaslanmanın baskısı sebebiyle, okul başarısıyla kendilik değerini tanımlamaya başlayan çocuk, yetişkinlik döneminde de mesleki başarısıyla kendilik değerini tanımlamayı sürdürüyor ve bu durum amaçsızca peşinden koştuğu kariyeri yüzünden mutsuz bir hayat yaşamasına sebep olabiliyor. Hayatının merkezine kariyerinden başka hiçbir şey koyamayan birey dönüp baktığında, boş bir hayat yaşadığını düşünüyor ve bu durum bir insanı depresyona sokabilmek için oldukça yeterli.

Birey, iş ve sosyal hayatın dengesini kurmayı, daha mutlu olabilmeyi çocukluk dönemindeki sosyal ilişkileriyle ve deneyimleriyle öğrenmeye başlar, ancak tek hedefin bir başka arkadaşı geçmek olduğu ve akademik başarının her şeyin ötesinde algılandığı çocukluk döneminin, mutsuz insan yetiştirmenin ön koşulu olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

MUTLU VE BAŞARILI ÇOCUK YETİŞTİRMEK MÜMKÜN MÜ?

Ebeveynlere "Çocuğunuz için ne istersiniz?" şeklinde sorular yönelttiklerinden "Sadece mutlu olsun istiyorum" şeklinde cevaplarla sıklıkla karşılaştıklarını dile getiren Psikolog Barış Gürkaş, daha sonra şunları kaydetti; "Bütün aileler bunu istiyormuş gibi görünürken ne oluyor da dünyada mutsuz insanların ve çocukların sayısı her geçen gün artıyor? Çünkü aileler mutlu olmayı akademik başarıyla eş değer sanıyorlar. Birçok aile akıllı ve başarılı çocuk yetiştirmeyi mutlu çocuk yetiştirmek sanıyor.

Aslında durum sanılanın tam tersi, mutlu çocuklar hayatta bir şekilde başarılı çocuklar haline geliyor. Çocukların mutlu olabilmesi hayatta elde edecekleri en büyük başarılardan biri. Peki, mutlu çocuk yetiştirmenin Yolları nelerdir?

İLK ADIM SİZİN MUTLU OLMANIZ

Bu size ilginç gelmiş olabilir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki depresif semptomlar gösteren ailelerin çocuklarında, diğer çocuklara göre çok daha fazla davranış bozuklukları gözleniyor.

O halde ebeveynin daha mutlu çocuk yetiştirebilmesi için en başta kendi mutluluğunu önemsemesi ve bunun için çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu kendi sosyal hayatını ve ruh sağlığını daha iyi hale getirerek mümkün olabilir. Stres nasıl bulaşıcı ise, mutlulukta aynı şekilde bulaşıcı.

İLİŞKİ KURMAYI ÇOCUĞUNUZA ÖĞRETİN

İlişki kurmak sosyalleşmenin temelini oluşturuyor ve aileler empati ve ilişki kurmayı çocuklarına öğretmek için zaman harcamıyorlar. Sadece sosyal öğrenme yoluyla kendiliğinden öğrenmesinin yeterli olacağını düşünüyorlar. Sosyal öğrenme bu süreçte kendiliğinden oluşsa da çocuğun bu konuda desteklenmesi sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlıyor.

ÇABALAMASI YETERLİ, MÜKEMMEL OLMAK ZORUNDA DEĞİL

Bu tip aileler çocuklarının başarılarında asla tatmin olmazlar. Sınavda 90 alan çocuğun neden 100 alamadığını sorgularlar.

Araştırmalar mükemmeliyetçi ailelerin çocuklarında depresyon ve kaygı bozukluklarının daha sık görüldüğünü göstermekte.

İYİMSERLİĞİ ONA ÖĞRETİN

İnsanları mutsuz eden şeyler, olaylar karşısındaki düşünce şeklidir. Yani gerçekleşen olay karşısındaki düşündükleriniz, ne hissedeceğinizi belirler. Örneğin; Evde yalnız başınıza otururken içerideki pencereden gelen sesin rüzgar olduğunu düşünürseniz hissettiklerinizle, hırsız olarak düşünürseniz hissedecekleriniz birbirinden farklı olacaktır. Bu sebeple çocuklarınıza bardağın dolu kısmını görmeyi öğretmeniz gerekiyor.

ÇOCUĞUNUZLA OYUN OYNAYIN

Çocukla geçirilen oyun zamanı asla boşa geçirilmiş zaman değildir. Onların zihinsel ve duygusal gelişimlerinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple onlarla geçirdiğiniz zamanı arttırmanız gerekir.

Bununla beraber onlarla geçirdiğiniz zaman onunla aynı odada olduğunuz zaman şeklinde değil, onun oyunun içinde olduğunuz, bir şeyler paylaştığınız şekliyle olmalı." - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title