Haberler

Müthiş projelerin sahibinden süper araba

Güncelleme:

Müthiş projelerin sahibinden süper araba. Hücum botu tasarımları sahibinden spor araba projesi. Bir çok ülkeye hücum botu tasarlayan proje sahibinden yerli spor araba projesi hayata geçiriliyor. Proje sahibi otomobil sektörünün en büyüklerinden Ford ile üretim için anlaştı.

Müthiş projelerin sahibinden süper araba. Hücum botu tasarımları sahibinden spor araba projesi. Bir çok ülkeye hücum botu tasarlayan proje sahibinden yerli spor araba projesi hayata geçiriliyor. Proje sahibi otomobil sektörünün en büyüklerinden Ford ile üretim için anlaştı.

7 ülkenin deniz kuvvetle-rinde görev yapan hücumbotları tasarladıktan sonra trafik kazasında hayatını kaybeden Kaan Onuk'un bir hayali daha gerçek oluyor.

Kaan'ın ilk çizimini yaptığı 'Sazan' adlı Otomobili Tuzla'daki hücumbot tersanesinde geliştiren babası Dr. Ekber Onuk, S 56 adlı tamamen Türk tasarımı otomobili seri üretime geçiriyor.

Efsane yerli otomobil Anadol'un tasarım ekibinde görev yapan Dr. Onuk, ''Hem benim hem Kaan'ın hayali S 56 ile hayata geçiyor'' dedi.

FORD İLE EL SIKIŞTI

Dünyanın tamamı fiberglas gövdeye sahip ilk 4 kapılı sedan otomobili olarak tarihe geçen Anadol'un tasarım ekibinde görev yapan Dr. Ekber Onuk şimdiler de tamamen Türk tasarımı spor bir otomobili seri üretmeye hazırlanıyor. Türkiye'nin dışında Gürcistan, Malezya, Pakistan,Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Mısır karasularında askeri amaçla kullanılan toplam 126 tane Kaan sınıfı hücumbot üreterek büyük başarı sağlayan Dr. Ekber Onuk, hayalini kurduğu özgün tasarımlı Türk spor otomobilinin seri üretimi için eski çalışanı olduğu Ford markasıyla anlaştı.

ANADOL'DAN SAZAN'A

Uçak mühendisi Dr. Onuk, 1970'lerde ilk yerli seri üretim otomobil Anadol'un devrim yaratan satışlarının arkasındaki ekipte görevliydi. Onuk, Anadol STC-16'nın da ekip şefiydi. Türkiye'nin ilk spor otomobili Anadol STC-16'nın çok sevilmesini sağlayan Dr. Ekber Onuk, tamamen özgün Türk tasarımı bir spor otomobil hayali kurdu. Dr. Onuk'a, yine uçak mühendisi oğlu Kaan'da destek verdi. Başarılı bir otomobil yarışçısı da olan Kaan Onuk, 1994'te 'Sazan' adını verdiği spor otomobili çizdi. Saint Joseph Lisesi'nde Sazan lakabıyla tanınan Kaan, böylece özgün Türk spor arabasının da isim babası oldu. 1996'da Kaan'ın talihsiz bir kazada hayatını kaybetmesinin ardından babası Ekber Onuk, çalışmaları sürdürdü.

OĞLUNUN ANISINA

2000'lerde çalışmaları hızlandıran eski dostu Eralp Noyan ve Gökhan Akış, Kasım 2009'da spor otomobil Sazan'ı ortaya çıkardı. İlk bakışta Porsche 918'e çok benzeyen Sazan, Onuk Tersanesi'nde üretilen ilk otomobil oldu.

Bu sırada yine özgün tasarımlı S 56, E 56 ve Sazan'ın spor versiyonu Sazan LM'de ortaya çıkartıldı. Yarış arabası olarak tasarlanan Sazan LM'nin seri üretimi planlanmadı. E 56 ise elektrikli otomobil olarak tasarlandı ve üretime geçilmedi.

KARBON ELYAFTAN

Fakat S 56 sürekli geliştirildi ve Mayıs 2015'te tamamlandı. S 56'nın seri üretimi için görüşmelerini sürdüren Dr. Ekber Onuk eski çalışanı olduğu Ford (OTOSAN) ile anlaşma sağladı. Ford, S 56'ya motor takarak Türkiye ve ABD pazarına sunmaya karar verdi. S 56 182 beygir gücünde 1600 cc'lik Ford Ecobust motoru ile Türkiye'de ve 255 beygir gücünde 2252 CC'lik motoruyla ABD için üretilmesine karar verildi. Karbon elyaftan üretilen S 56'nın Türkiye için 30, ABD için 20 tane üretileceğini belirten Dr. Ekber Onuk, Türk Standartları Enstitüsü ve Sanayi Bakanlığı'na başvurduklarını söyledi.

Dr. Ekber Onuk, "Türkiye ciddi bir otomobil üreticisi. Ama kendi markası konusunda biraz geç kaldı. Halkımızın beklediği bir Türk markası olarak piyasaya çıkamayız ama gururla ülkemizi temsil edebilecek kalitede bir araç ürettiğimizi düşünüyoruz. Kaan'ın çizdiği Sazan bizim çıkış noktamız. Spor otomobil S 56, özgün bir Türk tasarımı. Kaan'ın çizdiği hücumbotların adından hayalini kurduğu Türk spor otomobil de hayata geçiyor" dedi.

EL YAZISI MARKA OLDU: SAZAN

Babası gibi uçak mühendisi olan Kaan Onuk, St Joseph Fransız Erkek Lisesi'ni matematik birincisi olarak bitirdi. Fransa'daki Universite Paul Sabatier'e kabul edilen ilk Türk öğrenci olarak 2 yıl uzay ve uçak teknolojisi eğitimi alan Kaan Onuk, İTÜ Uzay ve Uçak Mühendisliği Fakültesi'ne geçti. İyi bir otomobil yarışçısı da olan Kaan Onuk, 22 yaşındayken Sazan adlı otomobili ve değişen askeri dengeleri öngörerek hızlı ve etkin hücumbotları tasarladı. 1996'da trafik kazasında yaşamını yitiren Kaan Onuk'un el yazısıyla yazdığı Sazan markasının da sembolü oldu. Kaynak: Milliyet

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gürcistan Türkiye Tuzla Ford Gündem Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title